Nemzetközi Sakkszövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemzetközi Sakkszövetség
250px
Fide-mitgliedslaender.png

Alapítva 1924. július 20.
Székhely Görögország Athén
Tagság 180 tagország
Vezető Kirszan Nyikolajevics Iljumzsinov

A Nemzetközi Sakkszövetség weboldala

A Nemzetközi Sakkszövetség vagy (Fédération Internationale des Échecs, FIDE) egy nemzetközi szervezet, amely koordinálja a sakk mint sportág nemzetközi életét, nyilvántartja és minősíti a sakkversenyzőket, szervezi a férfi, női, ifjúsági és junior világbajnokságokat, a sakkolimpiákat, kontinensbajnokságokat, és egyéb nemzetközi versenyeket. A szövetséget 1924. július 20-án alapították Párizsban. A Szövetségnek 180 tagországa van,[1] jelenlegi elnöke a kalmük Kirszan Iljumzsinov (Oroszország).[2] A szervezet mottója: Gens una sumusEgy családba tartozunk.

A FIDE 2014. évi kongresszusán, amelyet a 2014-es sakkolimpiával egyidejűleg tartottak, újabb 4 évre Kirszan Iljumzsinovot választották főtitkárnak. A titkos szavazás során 110 szavazatot kapott, míg a másik jelölt Garri Kaszparov korábbi sakkvilágbajnok 61-et.[3]

A FIDE kalkulálja a versenyzők Élő-pontszámait, és adományozza a versenyeredmények alapján a FIDE-mester, a nemzetközi mester és a nemzetközi nagymester címeket. Ugyancsak a FIDE kompetenciája a nemzetközi versenybírói (International Arbiter), valamint a FIDE mesteredzői (FIDE Senior Trainer) cím adományozása.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. FIDE - World Chess Federation (angol nyelven). World Chess Federation, 2009. április 8. (Hozzáférés: 2014. augusztus 13.)
  2. Rövid életrajza: FIDE President Kirsan Ilyumzhinov (angol nyelven). World Chess Federation. (Hozzáférés: 2014. augusztus 13.)
  3. Kirsan Ilyumzhinov re-elected as FIDE President (angol nyelven). World Chess Federation. (Hozzáférés: 2014. augusztus 13.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]