Wilhelm Steinitz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wilhelm Steinitz2.jpg

Wilhelm (később William) Steinitz (Prága, 1836. május 17.New York, 1900. augusztus 12.) osztrák-amerikai sakkozó, az első hivatalos sakkvilágbajnok. A pozíciós játék megteremtőjének, Paul Morphyval együtt a modern sakkjáték megalapozójának tartják.[1][2]

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Prága zsidó gettójában született, a család 13., legkisebb gyermekeként. Apja vasárus volt. Wilhelm 12 évesen tanult meg sakkozni. Komolyan huszonéves korában kezdett el játszani, miután Bécsbe ment matematikát tanulni. Első sakktornáját 1861-ben nyerte Bécsben és ezután Ausztria képviseletében a következő évben elküldték a londoni sakktornára. Itt csak hatodik lett, de a verseny győztesét, Adolf Anderssent lenyűgözte Steinitz játéka.

Eleinte a játékstílusa megegyezett a kortársaiéval, azaz agresszív volt, sok áldozattal. 1873-ban hirtelen váltott, új pozíciós stílust vezetett be: a győzelemhez nem kell feltétlenül mindent elsöprő támadást indítani a király ellen.

Jellegzetes karakter volt: alig 150 centiméter, sánta, idősebb korában pedig még az arthritisz is kínozta, éles nyelve volt és mindenkivel összeveszett. A londoni sakk körökkel egy idő után annyira megromlott a kapcsolata, hogy 1883-ban még a kontinenst is elhagyta és New Yorkba költözött.

Steinitz Lasker ellen 1894-ben New Yorkban.

Az első hivatalos világbajnokságon 1886-ban Johannes Hermann Zukertort ellen győzött 10:5-re, New Yorkban, illetve St. Louisban. Később (1891-ben New Yorkban) a magyar születésű Isidor Gunsberg ellen, majd két ízben is Mihail Csigorinnal szemben (1889-ben, illetve 1892-ben, mindkétszer Havannában megvédte címét. A címet végül Emanuel Lasker hódította el tőle 1894-ben New Yorkban, Philadelphiában és Montréalban vívott összecsapásukon.

Versenyeredményei 1896-tól kezdtek el hanyatlani.

Ideggyógyintézetben halt meg. Egyes szerzők szerint az utolsó éveiben elszenvedett idegösszeomlásait az okozta, hogy szifilisze volt.[3]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. klte.hu - Steinitz
  2. See, e.g., Lasker, Emanuel. Lasker's Manual of Chess, 2d ed., New York: David McKay Co. (1947) 
  3. Grandmasters I Have Known - Emanuel Lasker, by Hans Kmoch, ChessCafe.com (see last sentence)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Wilhelm Steinitz témájú médiaállományokat.

Angol nyelven:

Előző
nem volt hivatalos világbajnok
Sakkvilágbajnok
1886–1894
Következő
Emanuel Lasker