Magnus Carlsen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magnus Carlsen
Magnus Carlsen (2012).jpg
Született
1990. november 30. (23 éves)
Tønsberg

Magnus Carlsen weboldala
Magnus Carlsen az IMDb-n

Sven Magnus Øen Carlsen (Norvégia, Tønsberg, 1990. november 30. –) norvég sakkozó, nagymester, világbajnok, akit a sakk legtöbbet ígérő fiatal tehetségei közt tartanak számon.

Magnus Carlsen 1990. november 30-án született Tønsbergben. Oslo közelében, a Bærum községi Lommedalenben nőtt fel. Meglepően későn, csak 8 éves korában tanult meg sakkozni: a 2001-es áprilisi Élő-listán találkozunk először a nevével, 2064 ponttal iratkozott fel. A korcsoportos bajnokságokon változó sikerrel szerepelt; legjobb eredményeként 2002-ben Krétán, a 12 éven aluliak világbajnokságán ezüstérmes volt az orosz Jan Nepomniacsij mögött. Szorgalmasan tanult edzőjétől és példaképétől, Simon Agdesteintől. „Legalább 2700 Élő-pontos nagymester lesz a tanítványom, de remélem, hogy egyszer a világbajnoki címért is megküzdhet” – nyilatkozta a sokszoros norvég bajnok, az egykori válogatott labdarúgó, aki a foci szeretetére is megtanította tanítványát.

Magnust sikere után egyre több versenyre hívták meg. Káprázatos memóriája, remek kombinációi, élvezetes játéka, szerény magatartása, örökké mosolygós arca miatt rendkívül népszerű lett a versenyszervezők és rendezők körében. Reykjavíkban nagyszabású rapidversenyen az első fordulóban teljesült nagy álma, megmérkőzhetett a „királlyal”, Garri Kaszparovval. Az első partit elremizte, a másodikban kikapott Garritól, de nagyon mérges volt magára az elkövetett látványos hiba miatt. Kaszparov nagy elismeréssel szólt játékáról, a legnagyobb tehetségnek nevezte. Nem kellett sokat várni Carlsen második nagymesteri normájára: Dubaiban az azeri Sahrijar Mamedjarov mögött lett holtversenyben második, majd a Sigeman and Co torna harmadik helye után már a sakkvilág legfiatalabb nagymestereként köszönthették.

Káprázatos eredményeit a FIDE elnöke, Kirszan Iljumdzsinov szabadkártyával jutalmazta, Magnus indulhatott a Tripoliban megrendezett kieséses rendszerű világbajnokságon, de a sorsolás nem volt kegyes hozzá, az örmény Levon Aronjannal mérkőzött meg az első körben. A jóval esélyesebb Aronjan azonban csak a rájátszásban múlta felül Magnust. A 2004. július 1-jétől érvényes ranglistán már 2567 ponttal jeleskedett. A sűrű versenyprogram közepette azért be-becsúsztak gyengébb eredmények is, de töretlenül küzdött, harcolt, hibáin tanulva lépegetett előre. Egyre erősebb tornákra kapott meghívást, állta a sarat, szélesítette a megnyitási repertoárját, javította a technikáját. Carlsen akkor tett szert nemzetközi hírnévre, amikor 2004 januárjában, 13 éves korában győzött a nagyon rangos Corus sakktorna „C” csoportjában Wijk aan Zeeben.[1] Két évvel később ugyanott megnyerte az eggyel erősebb „B” kategóriás versenyt, ismét két évre rá, 2008. január 23-án pedig már a világ legerősebb sakkozóival felálló „A” csoportban állt az élen 10 forduló után, 3 fordulóval a torna vége előtt.

A tornát addigi legjobb FIDE Élő-pontszámával, 2765 ponttal kezdte, amely a legmagasabb pontszám Norvégiában és a világon az ifi játékosok közt, a teljes férfi-világranglistát tekintve pedig a 5.

Carlsen 13 éves, négy hónapos és 27 napos korában lett nagymester, ezzel a harmadik helyet foglalva el a sakkcsodagyerekek közt Szergej Karjakin és Parimardzsan Negi után.

A 2008 májusában Miskolcon tartott rapid páros mérkőzésen Lékó Pétert is legyőzte.

2013 januárjában Carlsen 2861 ponttal vezette a FIDE listáját,[2] ez minden idők legmagasabb Élő-pontszáma volt, megdöntve Kaszparov addigi 2851-es rekordpontszámát (amelyet az utóbbi 1999 júliusában ért el).

2013. november 22-én a FIDE sakkvilágbajnoka lett, az indiai Visuvanátan Ánandot győzte le 6,5–3,5 arányban.[3]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=1447 The Mozart of Chess (angolul) - szépségdíjas játszmájának elemzésével
  2. ratings.fide.com
  3. Sakkvilágbajnok lett a Kölyök. origo.hu, 2013. november 22. (Hozzáférés: 2013. november 23.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Magnus Carlsen témájú médiaállományokat.

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magnus Carlsen 2008-ban  
Magnus Carlsen 2012-ben