Alekszandr Valerjevics Halifman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alekszandr Halifman

Alekszandr Valerjevics Halifman (oroszul: Александр Валерьевич Халифман, nemzetközi versenyeken: Alexander Valeryevich Khalifman; Leningrád, 1966. január 18.), orosz sakkozó, nagymester, 1999-ben és 2000-ben FIDE világbajnok.

Hatéves korában édesapjától tanult meg sakkozni.

1990-ben nyert nagymesteri címet egy sor jó versenyeredmény utan, amelyek közt kiemelkedő volt a New York Open torna megnyerése erős mezőnyben.

1999-ben myerte el a FIDE világbajnoki címét. Ebben az időben csak 44. volt az Élő-pont-világranglistán,[1], ami különösen feltűnő volt Garri Kaszparov, a rivális Klasszikus Sakkvilágbajnokság címvédőjének első helyéhez hasonlítva. A világbajnoki cím megszerzése után Halifman ezt mondta: „A pontrendszerek különösen kedvezőek az olyan játékosok számára, akik csak zárt, körmérkőzéses eseményeken szerepelnek. Szerintem a legtöbbjük túlpontozott. A szervezők mindig ugyanazokat az embereket hívják meg, mert ugyanaz a pontszámuk és így a pontszámuk magas marad.”[2] Talan válaszképp Halifmant meghívtak a soron következő linaresi sakkversenyre és tisztesen szerepelt (bár a holtversenyben győztes Kaszparov mögött).[3]

Halifman más versenyeredményei: 1982-ben megnyerte a szovjet ifjúsági bajnoksagot, 1984-ben a szovjet bajnoksagot, 1985-ben és 1987-ben a moszkvai bajnokságot. 1990-ben Groningenben, 1993-ban Ter Apelben lett győztes, 1994-ben az eupeni nyílt bajnokságot, 1995-ben a szentpétervári nyílt bajnoksagot nyrte meg. 1997-ben Aarhus-ban győzött, 1997-ben a luzerni Sakkcsapat Világbajnoksagon, 1998-ban Bad Wiesseeben, 2000-ben Hoogeveenben és 2000-ben a Sakkolimpián.

Trénerével, Gennagyij Neszisszel nemzetközi sakkakadémiát működtet Szentpéterváron, amelynek neve Nagymester Sakkiskola, mottója: „sakk = intellektus + jellem”.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Előző
Anatolij Karpov
FIDE World Chess Champion
1999–2000
Következő
Visuvanátan Ánand
Előző
Peter Szvidler
Russian Chess Champion
1996
Következő
Peter Szvidler

Ez a szócikk részben vagy egészben az Alexander Khalifman című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.