Vlagyimir Boriszovics Kramnyik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vlagyimir Kramnyik

Vlagyimir Boriszovics Kramnyik (oroszul Владимир Борисович Крамник, Tuapsze, 1975. június 25. –) orosz sakkozó, nagymester, 2000 és 2007 közt sakkvilágbajnok. Egyike annak a néhány sakkozónak, akiknek játékereje pályafutásuk során átlépte a 2800 Élő-pontos határt a FIDE skáláján.

2000 októberében hódította el a Professzionális Sakk Szövetség (PCA) világbajnoki címét a szintén orosz Garri Kaszparovtól egy 16 játszmás páros mérkőzésen Londonban. 2004 végén sikerrel védte meg címét a magyar Lékó Péter ellen, mérkőzésük a svájci Brissagóban döntetlennel zárult, miután Kramnyik megnyerte az utolsó, 14. játszmát.

2006 októberében címegyesítő mérkőzésen Kramnyik megküzdött a bolgár Veszelin Topalovval, a FIDE világbajnokával. Miután a 12 játszmás mérkőzés döntetlenre végződött, Kramnyik 2,5-1,5-re megnyerte a hosszabbítást és ezzel ő lett a sakk egyetlen világbajnoka. (A PCA és a FIDE világbajnoki címe 1993-ban vált ketté, amikor a FIDE-világbajnok Kaszparov szakított a FIDE-vel és a kihívója, Nigel Short elleni mérkőzés lebonyolítására létrehozták a PCA-t.)

Kramnyik 2007 szeptemberében vesztette el címét, amikor vesztett kihívója, az indiai Visuvanátan Ánand ellen.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vlagyimir Boriszovics Kramnyik témájú médiaállományokat.