Saint Louis (Missouri)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
St. Louis
St. Louis zászlaja
St. Louis zászlaja
Közigazgatási adatok
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Állam Missouri
Alapítás éve 1764
Népesség
Népesség ismeretlen +/-
Időzóna UTC−6
Elhelyezkedése
St. Louis  (USA)
St. Louis
St. Louis
Pozíció az USA térképén
é. sz. 38° 37′, ny. h. 90° 11′Koordináták: é. sz. 38° 37′, ny. h. 90° 11′

Saint Louis (szokásos írásmóddal St. Louis) megyei jogú város az Amerikai Egyesült Államok Missouri államában. A város népessége 354 361 fő, de a teljes St. Louis körüli agglomeráció 2 879 934 főt számlál, ami a legnagyobb lélekszámú településcsoport Missouriban, és a 16. legnagyobb az országban.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A várost 1764-ben a Mississippi és a Missouri folyó kereszteződése déli részénél alapította két francia kereskedő Pierre Lacléde és René Auguste Chouteau. A város a nevét IX. Lajos francia királyról kapta. A város, úgy ahogy majdani Missouri állam, a Spanyol birodalom része lett miután a franciák elvesztették a hétéves háborút. 1800-ban a terület titokban visszakerült Franciaország kezébe, majd az akkori vezetője Bonaparte Napóleon eladta az Egyesült Államoknak 1803-ban. „A nyugat kapuja” becenevéhez híven az Egyesült Államok nyugati koronaéke volt a város. 1965-ben új, a világon egyedülálló dolog épült a városban, egy boltív, a Gateway Arch a Jefferson National Expansion Memorial részeként. A boltív St. Louis jelképévé vált.

A 4. legnagyobb népességű városból mára az 52. helyre csúszott vissza. A város virágkorában helyet adott a 1904. évi világkiállításnak és az 1904-es olimpiai játékoknak is.

A XIX. században bevándorlók ezrei árasztották el a várost akik többnyire Olaszországból, Németországból, Csehországból és Írországból érkeztek. Ezenfelül rengeteg afroamerikai is északnak utazott a városba a nagy beözönlés idején.

St. Louis az élvonalban volt a 2006-os város újjáépítési hullámban, így begyűjtve magának a World Leadership Award díjat a városmegújításban 2006-ban. A 2008-as népszámlálás szerint 6 172 fővel élnek többen a 2000-ben számolt 354 361 főhöz képest. Ez volt az első népességnövekedés 1950 óta.

A város hozzájárul a blues, a ragtime és a jazz felemelkedéséhez. A St. Louis Cardinals az egyik legsikeresebb a Major League Baseball csapatok közül. További kiváló eredményeket értek el a St. Louis Rams amerikai fociban, a St. Louis Blues hokiban és az AC. St. Louis fociban. A sportbéli sikerek kivívták a városnak az „Észak-Amerika legsportosabb városa” címet. A város XIX. századi temérdek sörfőzdéje közül számos vált jelképpé az Egyesült Államokban. Ilyenek például Anheuser-Busch, a Falstaff Brewing Corporation és a Lemp Brewery sörei. A francia és spanyol bevándorlók leszármazottai miatt St. Louis az egyik legnagyobb központjává vált a Római Katolikusok vallásnak.

St. Louis a Greater St. Louis szívében terül el. A két terület összesen közel három millió lelket számlál, amely átnyúlik Illinoisba is. Az Illinoisi rész közismertebb neve a Metro-East, amely tulajdonképpen St. Louis külvárosa. A terület köztudottan a város orvosbiológiai központja és egyben itt található az ország néhány legnagyobb magántulajdonban lévő vállalata is, például az Enterprise Rent-A-Car, a Graybar, a Scottrade, az Edward Jones és szintén otthont ad pár állami tulajdonban lévő vállaltnak is, úgymint az Emerson, Energizer, Anheuser-Bosch InBev (Észak-Amerikai központ), a Boeing Integrated Defense Systems, a Purina, az Express Scripts, a Charter Communications, a Monsanto Company és a Wells Fargo Advisers.

Földrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Éghajlat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

St. Louis a Kontinentális és a Szubtrópusi éghajlatnál fekszik. A városban négy évszak van. A tavasz a legcsapadékosabb. A nyár forró a hőmérséklet gyakran emelkedik 30°C fölé. 32°C vagy magasabb hőmérséklet átlagosan 43 nap van egy évben. Az ősz enyhe és napos viszonylag kevés csapadékkal. Az első hó általában December 4-én esik le. Télen hideg és meleg periódusok váltják egymást, ekkor a legkevesebb a csapadék. Fagy általában 25 nap van egy évben. A napi átlaghőmérséklet Júliusban 26,7°C Januárban -0,1°C. A hivatalos rekord hideg -30°C melyet 1884 Január 5-én mértek, a rekord magas pedig 46°C melyet 1954 Július 14-én mértek.

Közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

St. Louis-ba a számos megyei és állami út mellett az I-255-ös, az I-170-es, az I-270-es I-70-es, az I-55-ös, az I-44-es, és az I-64-es államiközi autópálya is befut.

2006-ban a kilencedik legrosszabb közlekedésű város volt az Egyesült Államokban. Így a városnak új közlekdési rendszere lett The Gateway Guide néven. A rendszer az autósokat az autópályák fölött átívelő elektronizált táblákon keresztül figyelmezteti a balesetekre és dugókra.

A kelet-nyugati irányban haladó I-64-et (ismertebb nevén Hwy 40) teljesen lezárták, majd 2 év alatt újraépítették és 2009. decemberében újra átadták a forgalomnak. A forgalmat tartósan elterelték a környező utakra így felkészülve az autópálya lezárására.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a St. Louis című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.