Siegbert Tarrasch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Siegbert Tarrasch
Dr. Siegbert Tarrasch.jpg
Siegbert Tarrasch
Személyes adatok
Születési dátum 1862. március 5.
Születési hely Wrocław)
Halálozási dátum 1934. február 17. (71 évesen)}
Halálozási hely München
Állampolgárság német
Versenyzői adatok
Cím sakkmester[1]
Legmagasabb Élő-pontszám
2824 (1895 június)[2]
Legmagasabb ranglista 2. (111 különöböző hónapban 1890 október és 1906 november között)[3]

Siegbert Tarrasch (Wrocław, 1862. március 5.München, 1934. február 17.) a 19. század vége és a 20. század eleje egyik legjobb sakkjátékosa és sakkszakírója volt.

Az alsó-sziléziai Breslau-ban (ma Wrocław) született, de élete java részét a bajorországi Nürnbergben, illetve később Münchenben töltötte.

Ötgyermekes, zsidó származású családból származott. Egyik fiát elveszítette az első világháborúban, a náci rezsim kezdetén azonban hazaszeretete ellenére üldöztetésben volt része.

Jelentősége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tarraschtól származik a híres, sokat idézett mondat: „A sakk ugyanúgy boldoggá tudja tenni az embert, mint a zene vagy a szerelem.”

„Világvárosok fõterein állna szobra, ha páratlan kiérleltségû összegezõ gondolatait nem a sakk terén igyekezett volna érvényre juttatni. Siegbert Tarrasch (1862–1934) egyéni tragédiája, hogy még ott sem juthatott fel a csúcsra. Pedig a sakkozás elsõ és második világbajnokának uralkodása, még inkább uralkodásváltása idején legalább másfél évtizedig a legtöbbek szerint õ volt a világ legerõsebb játékosa,” - írta Tarraschról Papp Márió.[4]

Kállai Gábor nemzetközi nagymester szerint Tarrasch „maradandó elveket hagyott maga után (például: a bástyának a szabadgyalog mögött a helye), illetve ismert megnyitásokban (Vezércsel, Francia védelem) a nevéhez fűződő, máig kedvelt változatokat dolgozott ki.”[5]

Róla kapta nevét a vezércsel ellen alkalmazott Tarrasch-védelem nevű sakkmegnyitás.

1903-ban publikálta a Die Woche című lapban híres cikkét, amelyben iskolai tantárgynak ajánlotta a sakkot, mert szerinte a sakktáblán minden lehetséges hadmozdulat megtanítható. Ebben az austerlitzi csatát Emanuel Lasker világbajnok egy 1896-os játszmáján keresztül mutatta be. [4]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Abban az időszakban ez a mai nagymesteri címnek felelt meg
  2. A chessmetrics szerinti legmagasabb pontszáma Chessmetric Player Profile: Siegbert Tarrasch (angol nyelven). chessmetrics.com. (Hozzáférés: 2014. július 8.)
  3. Chessmetric Player Profile: Siegbert Tarrasc/Ratings only (angol nyelven). chessmetrics.com. (Hozzáférés: 2014. július 8.)
  4. ^ a b Papp Márió: Németország tanítómestere és a kijavított történelem
  5. Kállai Gábor: Dr. Tarrasch halhatatlan lépése

További informáiók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Siegbert Tarrasch témájú médiaállományokat.