Élő Árpád

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Élő Árpád
Született
1903. augusztus 25.
Pápa
Elhunyt
1992. november 5. (89 évesen)
Milwaukee
Foglalkozása sakkjátékos
fizikus
tudós
Iskolái Chicagói Egyetem

Élő Árpád Imre (Egyházaskesző, 1903. augusztus 25.Egyesült Államok, Brookfield, 1992. november 5.) magyar származású amerikai sakkozó, sportvezető, fizikus. (Nemzetközileg ismert, angol ábécés neve Arpad Emrick Elo vagy Arpad Elo). A sakkozói játékerő értékelését lehetővé tevő, róla elnevezett pontrendszer kidolgozója.

Családjával 1913-ban kivándorolt az Egyesült Államokba. 1926-ban a Chicagói Egyetemen fizikus oklevelet szerzett, majd a milwaukee-i Marquette Egyetemen elméleti fizikát adott elő. Később ugyanitt professzori címet szerzett.

A sakkéletben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sakkozni tízéves kora körül tanult meg, 1935 és 1965 között kilenc alkalommal lett Wisconsin állam bajnoka. 1935-től 1937-ig az Egyesült Államok Sakkszövetségének elnöke volt, majd 1939-ben részt vett az Egyesült Államok újabb szövetségének, az USCF-nek (United States Chess Federation) megalapításában. 1956-tól elnöke lett a szövetség minősítő bizottságának.

Az Élő-pont rendszer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nevéhez fűződik a sakkozói teljesítményt számszerűen értékelő Élő-pontszámok rendszerének kidolgozása.[1] Rendszerét az 1960-as években az Egyesült Államokban kezdték alkalmazni, majd 1970-ben a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) is bevezette. Élő Árpádot ekkor egyúttal a FIDE Minősítő Bizottsága elnökének is megválasztották. Ezt a posztot 1982-ig töltötte be.

1978-ban New Yorkban jelent meg a sakkjátékosok értékelésében ma is alapműnek számító The Rating of Chessplayers, Past and Present című műve. Az általa kidolgozott rendszert ma is alkalmazzák.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Borlóy Androvitzky Károly Budapesten 1960-ban, korábban, mint Élő Árpád, kidolgozta a sakkozók rangsorolásának pontozási rendszerét, s benyújtotta a Magyar Sakkszövetség több vezetőjének és a FIDE elnökének, de munkáját elfektették, lásd Elkallódott spanyolviasz, Magyar Sakkvilág, 2009.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]