Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)/Archív235

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Etikus dolog a más szerkesztőére hasonlító aláírás?

A kérdéses aláírást én már egy ideje nem használom, itt és még számos helyen azonban megtalálható. Nos, amint az itt látható, Vekni2005 egy az egyben átmásolta valahonnan, csak átírta a nevét meg a vitalap szövegét. Én a helyében legalább vagy a képet, vagy a betűszínt megváltoztattam volna. Ez nem egy nagy szenzáció, de mit szólnátok, ha egyszer valaki mondjuk OrsolyaVirág rózsaszín tavirózsáját, Csigabi spiráljelét vagy Pallerti nyuszis rajzát használná az aláírásában? Mellesleg egy, a fenti szerkesztőhöz nagyon hasonló szerkesztési mintát mutató anon egyszer betette] az ominózus nyuszit Hungarikusz Firkász aláírásába. Tudom, hogy mindez a Wikipédia szerkesztésében nem sokat számít, de valami mégis furcsa az egészben. – RuIsZa vita 2018. május 29., 21:02 (CEST)

Esetleg első körben próbáld ezt vele megbeszélni. – Puskás Zoli vita 2018. május 29., 23:09 (CEST)

Esetleg javasolj, vagy küldj neki valami hasonlót és kérd meg, hogy ezt a mostanit ne használja, mert személyes emlékek fűznek hozzá. Remélhetőleg nem fog elzárkózni a változtatás elől. Ezek használatát nem lehet egy-egy szerkesztőnek kisajátítani, de eddig mindenki tiszteletben tartotta, hogy nem használt olyat, amit már más is használ. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. május 29., 23:18 (CEST)

A leghelyesebb lenne visszaállítani mindenkinek az aláírását az alapértelmezettre, és mindenekelőtt megtiltani a képek használatát az aláírásokban, amit az enwiki irányelvében meg is indokolnak. Általában véve nem tartom etikusnak olyan aláírás használatát, ami magára irányítja a figyelmet, és ezáltal felborítja a közösségi lapok képi egyensúlyát, és több egymás utáni hozzászóláskor dominálja a lapot. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. május 29., 23:25 (CEST)

Azért azzal a gondolattal már én is többször eljátszottam, mikor pl. Pallerti blokkol valakit, majd a vitalapjára írva tájékoztatja a blokkolásról. Az aláírása utáni vigyorgó nyúlfej, valószínűleg erősebb hatású, mint maga a blokk. :) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. május 29., 23:36 (CEST)

@Gg. Any:
- Vandal 1: There he is!
- Vandal 2: Where?
- Vandal 1: There!
- Vandal 2: What, behind the rabbit?
- Vandal 1: It is the rabbit!
- Vandal 2: You silly sod!
- Vandal 1: What?
- Vandal 2: You got us all worked up!
- Vandal 1: Well, that's no ordinary rabbit.
- Vandal 2: Ohh.
- Vandal 1: That's the most foul, cruel, and bad-tempered rodent you ever set eyes on.

--PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2018. május 29., 23:58 (CEST)

@Bináris: jelenleg 12 adminisztrátor használ képet az aláírásában, ők mind etikátlanul teszik? – RuIsZa vita 2018. május 30., 06:22 (CEST)

Akinek az aláírása annyira csiricsáré és feltűnő volt, hogy nálam átlépte ezt a határt, annak szóltam érte. Ha jól emlékszem (bocs, ha nem), ez éppen te voltál, és akkor váltottál is. Ugyanígy megkérheted te is a kollégát. Jelenleg nincs szabályozás a képhasználatra az aláírásban, tehát akinek ilyenje van, az szabályt nem sért, de én szerencsésnek tartanám a tiltást vagy az önkorlátozást. Egyébként számos problémát okoztak már a múltban ilyen aláírások, amelyeket botmunkával lehetett megoldani, a figyelőlisták floodolásával. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. május 30., 06:43 (CEST)

A 12 adminisztrátoréi közül nem látok feltűnőt. Kobeaté kicsit az, de még éppen elmegy. Az én régi aláírásom egyértelműen a legfeltűnőbb volt (esetleg még XXLVenom999 régi aláírása közelítette meg, neki is te szóltál, hogy változtasson rajta?) – RuIsZa vita 2018. május 30., 06:51 (CEST)

@RuIsZa: Nem, én magamtól töröltem ki néhány hét után. Ennek már több éve, akkoriban még kísérletezősebb kedvemben voltam, és hát van az a mondás, hogy "elsőre jó ötletnek tűnt", na ez pontosan az a kategória. Eleinte örültem hogy milyen király dolog hogy én is létre tudtam ilyet hozni, aztán néztem egy darabig és rájöttem hogy egyrészt undorító másrészt meg nagyon zavaró is, így nyugdíjaztam. Nem is tervezek semmit változtatni a későbbiekben az alapértelmezetten, jó az úgy ahogyan van. – XXLVenom999 vita 2018. május 30., 09:56 (CEST)

LOL, amúgy én hoztam divatba még 2006-ban, és azóta is büszke vagyok rá :P Alensha 2018. május 30., 07:41 (CEST)

Rosszul tetted, de ezt akkor nem lehetett előre látni. Szerintem van mire büszkének lenned ehelyett, elég sok valódi értéket teremtettél. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. május 30., 08:16 (CEST)

Felületfordítási segítség

Sziasztok,

két fontos fordítási projektre szeretném felhívni a figyelmet:

 • nemrég bekapcsolták az ORES-t a magyar Wikipédián, azonban az eredeti lefordítása óta belekerült egy sor új üzenet, így most tele van a friss változtatások modern felülete angol szövegekkel. Itt lehet fordítani.
 • a közösség megszavazta a Flow (újabb nevén StructuredDiscussions) kísérleti jellegű bekapcsolását, de az a fordítás hiánya miatt hosszabb ideje nem tud megtörténni. Itt lehet fordítani. (A használati útmutatót pedig ezeken a helyeken: [1][2][3][4][5][6] de az egyelőre nem túl fontos)

Egyben megragadnám az alkalmat, hogy köszönetet mondjak annak a pár embernek, akinek rengeteg munkája van abban, hogy majdnem minden magyarul jelenik meg: @Bencemac, Máté, Tacsipacsi. --Tgrvita 2018. május 30., 10:57 (CEST)

Ne felejtsük ki Misibacsit sem, akinek a harmadik legtöbb szerkesztése van azok közül, akik fordítottak az idén (ennek durván tizede idei). – Tacsipacsi vita 2018. május 30., 19:13 (CEST)

New Wikipedia Library Accounts Available Now (May 2018)


Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for free, full-access, accounts to research and tools as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials on the Library Card platform:

 • Rock's Backpages – Music articles and interviews from the 1950s onwards - 50 accounts
 • Invaluable – Database of more than 50 million auctions and over 500,000 artists - 15 accounts
 • Termsoup – Translation tool

Expansions

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including Baylor University Press, Loeb Classical Library, Cairn, Gale and Bloomsbury.

Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 2018. május 30., 20:03 (CEST)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Ocaasi (WMF).
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Egyértelműsítő vagy egyhangalakosító lap?

Egy anon beírta a Fiat 500 (egyértelműsítő lap)ra a Fiat Seicento típust, amely nevében ugyan 600, de szerves része az 500-as sorozatnak. Ma egy másik anon beírta a Fiat 126-ot is, én visszaállítottam, majd ő visszavisszaállította. Én azt hittem, az egyértelműsítő lapok a hasonló nevű, és nem a hasonló jelentésű témák között segítenek eligazodni (utóbbira esetleg használható a {{más}}(?) sablon, de ez esetben felesleges). Szerintem a Fiat 126 nem való a Fiat 500 (egyértelműsítő lap)ra, olyan ez, mintha a Bartók Béla (egyértelműsítő lap)on szerepelne Kodály Zoltán, vagy a Velence (egyértelműsítő lap)on szerepelne Gárdony.– RuIsZa vita 2018. május 31., 17:20 (CEST)

Szerintem csak az 500 néven ismerteknek való az egyértlap. Ellenben én rajta hagytam volna a képeket is, hátha valakinek segít eldönteni, melyiket keresi. (Persze @Hungarikusz Firkász: megint pókká akar változni...) Alensha 2018. június 1., 04:48 (CEST)

Pogány Judit vagy Koltai Judit a szinkronhang?

Sziasztok! Nem tudom, hogy jó helyre írok-e? De lenne egy kérdésem. A Dragonballban a Gohan és Goten gyerekkori szinkronhangjainál Koltai Judit van írva a sorozat leírásában. Koltai Judit színésznő szócikkjében pedig nyomát se olvastam erről. Pogány Judit színésznő szócikkjében pedig felvan tüntetve, hogy a DB Z-ben és Superben is Gohan és Goten gyerekkori szinkronhangja. Most akkor ez, hogy is van? Nem tudom volt-e korában erről szó, de akkor a megfelelő név szerepeljen ott ahol kell és szócikkben is. Nem akarom, hogy rossz hanggal vagy hangvétellel gondoljatok rám, de az egység kedvéért kérdezem, hogy a foci szezonos szócikkek közt is meg kell lenni-e az egységnek akkor szerintem itt is. Előbb inkább kérdezek és megvárom a választ, minthogy bele javítva hibás legyen. Igazából máshol is Koltai Judit nevét olvastam más weboldalakon ahol ecsetelték a szereplőket és a szinkronhangjaikat. Kicsit összezavart. Választ előre is köszönöm!

Üdv: – Attila1486 vita 2018. május 31., 22:22 (CEST)

Az ISzDb szerint a Dragon Ball Super-ben Koltai Judit szinkronizálta Son Goten hangját: http://iszdb.hu/?szemely=5843 . Pogány Juditnál nincs megemlítve hasonló. Tégy belátásod szerint, írd be a megfelelő cikkbe ezt az infót (mivel van forrás hozzá), ahol pedig nincs forrás jelölve, azt töröld az adott cikkből. misibacsi*üzenet 2018. június 1., 16:12 (CEST)

Véleménykérés

Egy irányelvbe szavazás nélkül bekerült mondat sorsáról szeretném a közösség véleményét kérni. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. június 1., 10:11 (CEST)

Én meg az adminisztrátorokat, hogy ilyen esetben várakozás nélkül, megerősítésre nem várva töröljék a hasonló mondatokat az irányelvből vagy útmutatóból. Piraeus vita 2018. június 1., 10:33 (CEST)

Magyar filmrendezők / Filmrendezők

Jól sejtem, hogy aki benne van a Kategória:Magyar filmrendezők kategóriájában, az nem kell benne legyen a Kategória:Filmrendezők kategóriájában? És egyáltalán, a Filmrendezők kategóriájában csak az kell benne legyen, akinek az országa még nem kapott kategóriát e téren? Köszönöm, – Vépi vita 2018. június 1., 19:11 (CEST)

A magyar Wikipédia gyakorlatában: igen, így van. – Vadaro vita 2018. június 1., 21:57 (CEST)

Jól, igen. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 1., 22:38 (CEST)

Dbase

Megcsináltam (volna) az infoboxot. Az adatokat a Wikidatából veszi. A beírt adatok nem jelennek meg.

Az angol Wiki szerint C a wikidata szerint Assembly a programozási nyelve. A Dbase.com-on azonban egyikre sem találok utalást

A dbase.com (dbase.llc) leszármazottja az eredeti fejlesztő cégnek? (Ez a kérdés releváns egyáltalán?)

Vikidrama vita 2018. június 3., 16:55 (CEST)

Települések egymástól való távolsága

Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy a települések egymástól való távolságát (főleg nagyobb települések esetén kérdéses ez) mihez viszonyítjuk, településhatárhoz vagy a település középpontjához? Itt van ez a változtatás: [7]. Az érdekelne, hogy a Budapesttől való távolságot Tápióság és Budapest két legközelebbi határa között nézzük, vagy a két település földrajzi középpontja között? Mert ha előbbi, akkor az anonnak van igaza, ha utóbbi, akkor viszont az előző változat a helyes. Most nem tudom hogy jóváhagyjam avagy visszavonjam... – XXLVenom999 vita 2018. június 4., 23:58 (CEST)

Középponttól szokás mérni (legalábbis ahol én szoktam ilyesmit nézni), ebből adódóan persze lehetetlen pontosan meghatározni. :) Szoktak olyat is írni, hogy Budapest határától x kilométerre, hogy egyértelmű legyen, hogy nem a szokásos meghatározásról van szó. Budapesten egyébként is ott van a nullkilométerkő a Lánchídnál, ott legalább nem kell sokat keresni a viszonyítási pontot. Puskás Zoli vita 2018. június 5., 00:13 (CEST)

Én is arra tippelnék, hogy a középpont a mérvadó, hiszen a közigazgatási határ nem is mindig észlelhető, nincs mindig kitáblázva, vagy felfestve (a lakott terület kezdetét/végét jelző, településnevet viselő KRESZ-tábláknak ritkán van közük a közigazgatási határhoz). Így praktikusan a település középpontját lehet alapul venni, de persze ezen is lehet vitatkozni, hogy az hol van: a belváros, "Fő tér", esetleg két jelentős út kereszteződése, netán a földrajzi középpont (ez utóbbi Budapest esetében például majdnem 10 kilométerre van a nullás kilométerkőtől). Jó kis dilemma... Palotabarát vita 2018. június 5., 01:20 (CEST)

A középpont sokkal kevésbé egyértelmű, mint a határ. Meghatározhatatlan. Viszont ha a határtól mérünk, az haszontalan adat, sok esetben 0. A földrajzi középpontot egy térképen sem jelölik be, és nincs nagy információértéke. Erre nem(csak) Budapest a legjobb példa, hanem Solt, amelynek a fr. középpontja be sincs építve. Fő tér? Melyik az? Van ilyen?

Szerintem a mérési alap vagy a beépített terület határa legyen, vagy a polgármesteri hivatal. – RuIsZa vita 2018. június 5., 07:03 (CEST)

Nyilván vannak ezzel foglalkozó szakemberek, őket kéne megtalálni, és nem újból feltalálni a hideg vizet, még kevésbé saját szabványt kidolgozni. Ilyen számokat elég sok helyen közölnek, elég szerencsétlen dolog lenne, ha lenne egy térképészeti meg egy wikipédiás definíciója is. Mint minden más adat, nyilván ez is másodlagos forrásokból kerül be a Wikipédiába, és senki nem akarja a saját elképzelései szerint méricskélni és beírni, ugye? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 5., 07:16 (CEST)

Egy település azonosítása már régen is, amikor vizuális gombostűvel jelölték az autósatlaszokban, úgy történt, hogy a súlypontjához közeli közúti csomóponttól mérték a települések közötti távolságokat. Pasztilla 2018. június 5., 07:48 (CEST)

@Pasztilla: Ez igaz, de hol van Dunaföldvár középpontja? A 6-os főút és 6229-es közút kereszteződésénél? A 6-os és a 61-es főutak találkozásánál? A körforgalomnál (5111 és 6229)? A súlypont ritkán esik egybe a település valódi középpontjával. Kis túlzással mondhatnám, hogy ennyi erővel külföldi települések távolságát Magyarországtól mérjük Pusztavacstól. RuIsZa vita 2018. június 5., 09:06 (CEST)
Nem is a településközpontot keressük, hanem a súlyponti közúti csomópontot. A pesti Clark Ádám tèr sem központ semmilyen szempontból. Nem ismerem Dunaföldvárt, de nem is kell, itt jön Bináris hideg vize a képbe, az MTA KRTK-nak például diakrón adatbázisa is van erről, hogy a közúthálózat változásaival adott időben hol volt egy adott település súlyponti közúti csonópontja. Pasztilla 2018. június 5., 10:20 (CEST)

Köszönöm a hozzászólásokat, ennek alapján akkor a szerkesztést visszavonom. – XXLVenom999 vita 2018. június 5., 11:38 (CEST)

Sablonok

Sok mindenki boldogan teszi a cikkekre a különféle erre-arra figyelmeztető sablonokat. Ettől úgy hiszi, már szerkesztett is. Más viszont nemigen szedi le a már régen fölöslegessé vált sablonokat. Mert az kit érdekel... OsvátA Palackposta 2018. június 5., 07:59 (CEST)

Bugyuta képaláírások

Épp most archiválódott a Toyota Previa szemből szakasz. A kérdés aktuális. Mi értelme van a Gipsz Jakab cikkben annak a képaláírásnak, hogy Gipsz Jakab? Itt van ez a cikk: Fábián pápa. Három kép van benne, mindegyik képaláírása annyi, hogy "Fábián pápa". Ha ennyit tudunk hozzáfűzni a képekhez, akkor ne legyen képaláírás, vagy nézzünk utána, és mindjárt ki is derül, hogy ezek nem hiteles ábrázolások. A képaláírás célja nem a kép nyilvánvaló információinak közlése, hanem esetleges magyarázat, hozzáfűzés. RuIsZa vita 2018. június 5., 10:01 (CEST)

Én az ilyeneket átírnám / törölném. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. június 5., 10:05 (CEST)

Egy vértanú nem elhuny, hanem kivégzik. Szalakóta vita 2018. június 5., 17:59 (CEST)

Pezsgő-kő vagy Pezső-kő?

Megint egy érdekes dologra bukkantam. [8] – Pezsgő-kő vagy Pezső-kő? A Google mind a kettőre hoz találatokat, a Pezsgő-kőre többet. Hol lehetne ennek utánanézni, hogy valójában hogyan írják? Még a saját cikkében is máshogy van a cím és máshogy az infobox: Pezsgő-kő. – XXLVenom999 vita 2018. június 5., 12:19 (CEST)

Konkrétan ezt nem találtam, de az OSM-on van egy „Pezső-kút”, ebből gyanítom, „Pezső-kő” a neve. - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2018. június 5., 15:04 (CEST)

Turistatérképen is Pezső-kő, viszont a magassági pont a Hidas-bérc, nem a Pezső-kő. De ez is érdekes. Szaszicska vita 2018. június 5., 17:10 (CEST)

Pezső-kő lesz. A Földrajzi Közlemények 2000. évi kiadásában is így szerepel, szép példaként a krioplanációs terasz képződésére. (Ne kérdezzétek, mi az :-)) Emellett egy 1976-os Népsport híradás egy sífutó versenyről, amelyet körülötte rendeztek, és egy irodalmi alkotásban (Vekerdy Tamás visszaemlékezései Tolnay Klárira) többször is, következetesen Pezső-kőnek van írva. Ezek szerintem megbízhatóbb források, főleg a földrajzi közlemény. – Dodi123 vita 2018. június 5., 18:03 (CEST)

Közben találtam egy listát, ezen magasságnak némileg kevesebb szerepel, mint ami most van a cikkben, de ez egybevág a turistatérképekkel, ahol a Hidas-bérc 973, a Pezső-kő pedig valamivel alacsonyabban, a 950-es szintvonal körül van. Mondjuk a linkelt lista alapján borulna sok minden (bár az eredeti cikk vélhetőleg ennek egy korábbi változata alapján készült), de mindenképp kérdéses az egésznek a megbízhatósága és forrásoltsága... Szaszicska vita 2018. június 5., 18:15 (CEST)

@Szaszicska, Dodi123, Gaja: Köszönöm hogy utánajártatok, és tisztázva lett! – XXLVenom999 vita 2018. június 6., 12:08 (CEST)

Igen, ezt a szócikket nagyon át kellene dolgozni. – Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2018. június 6., 12:35 (CEST)

Kinek van igaza az Opel Corsa cikkben?

Muszáj nem létező cikkekre bővebben sablonnal hivatkozni? A generációi szakasz felesleges, előbb-utóbb minden információ oda kerülne, az egyes generációk lehetnek kettes szintű címmel, más wikiken is úgy van minden autós cikkben. Egy anon annak ellenére beszél háborúról a szerkesztési összefoglalóban, hogy korábban nem is szerkesztette a cikket. RuIsZa vita 2018. június 6., 07:11 (CEST)

Légy szíves, használd a cikksablont. De legalább-legalább egy linket. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 6., 07:26 (CEST)

@Bináris:


Opel Corsa (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) RuIsZa vita 2018. június 6., 10:44 (CEST)

Valaki legyen szíves, és vegye ki a felesleges, nem létező lapra mutató bővebben sablonokat, mert nem mindig én akarok lenni a mumus. Már megüzente az egyik szerkesztésében, hogy "Ez így fog maradni örökre, jó!?". RuIsZa vita 2018. június 6., 19:00 (CEST)

Talán így működik... – Fekist vita 2018. június 6., 22:10 (CEST)

Wikipédia:CEE Tavasz 2018/Szavazás

Kedves szerktársak! A Wikipédia:CEE Tavasz 2018 szavazása egy ideje zajlás alatt van, de mindeddig nem birizgálta meg a közérdeklődést, pedig ki van rakva a Friss változtatások fölé is (igaz, hogy ott lassan már öreganyám bevásálólistája is szerepel, és nekem is adblockkal van kigyomlálva a fele). Légyszi szavazzatok :) Alensha 2018. június 6., 11:49 (CEST)

@Alensha: Már ketten szavaztak :-) Jó, hogy kitetted, különben úgy jártunk volna, mint a [kézilabdázók, ahol nem osztották ki az év legjobbjai díjakat, lásd: Kézi: érdeklődés hiányában lefújva – az IHF nem hirdet év legjobbját – Gerry89 vita 2018. június 6., 22:05 (CEST)

Hozzáértő, segítség szükségeltetik

Kérdésfeltevés

Segítséget szeretnék kérni a következő, számomra problémás kérdésekben:

 • Hold: az infobox „Kéreg összetevők” szakasza helytálló (különösen az „Oxigén: 43%”)?
 • Maléter Pál: a szócikk szövege és az orosz wiki szerint november 2-ától honvédelmi miniszter (ekkor nevezték ki), az infobox, navbox és a Magyarország honvédelmi minisztereinek listája szerint viszont 3–4. között töltötte be a tisztséget. Továbbá a kép dátumának június 20-a van feltüntetve, noha Maléter ekkor már nem élt.
 • Ótabumi: a japán nevek (főképp a cím) megfelelően vannak átírva?

Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 6., 16:58 (CEST)

Maléter Pál

Maléter Pálhoz tudok hozzászólni. A források ellentmondásosak, de értelmezhetőek. Horváth Miklós: Maléter Pál életrajza (Múltunk, 1995. 2. szám) szerint november 2-án lett miniszter. dr. Balogh Gyula: 45 év honvédelmi miniszterei II. (Honvédségi Szemle, 1991. 10. szám) azt írja a 42. oldalon, hogy (Janza Károly) „1956. november 2-án a kormány átalakításakor kimaradt a Nagy Imre-kormányból.” Majd áttérve Maléter Pálra, mint következő miniszterre a 43. oldalon: „1956. november 3-án a „nemzeti kormány kiegészítése és megerősítése érdekében” az Elnöki Tanács megválasztotta honvédelmi miniszterré és előléptette vezérőrnaggyá.” November 2-án nevezte ki Nagy Imre honvédelmi miniszternek, hivatalosan azonban ez az Elnöki Tanács jogköre volt, amelynek erről szóló rendelete november 3-án jelent meg. – Dodi123 vita 2018. június 6., 17:56 (CEST)

A képhez: A kép minden valószínűség szerint 1956. június 20-án készült. Jól látszik az ezredesi rangjelzés. Ezredessé 1956 tavaszán léptették elő. Túl azon, hogy június 16-án kivégezték, 1958-ban, a börtönben eleve nem lehetett volna antantszíjjal, és 1956 őszétől már eleve tábornok volt. – Dodi123 vita 2018. június 6., 18:01 (CEST)

A Maléter-kép információs lapját javítottam, remélem bennmarad. – Burumbátor Súgd ide! 2018. június 6., 18:06 (CEST)

Hold

Az oxigén gyakori elem kőzetekben. Ha megnézed a Hold összetevőit, van ott még szilícium, alumínium és vas is. Mindegyiknek van vegyülete oxigénnel. Én nem tartom lehetetlennek a 43%-ot mindenféle oxid formájában. – B.Zsolt vita 2018. június 6., 23:22 (CEST)

A Hold anyaga eléggé hasonlít a földihez, és ez az elemösszetételben is elég jól tükröződik. Ránézésre teljesen hihető, persze jobb lenne forrásolva. Szaszicska vita 2018. június 6., 23:49 (CEST)
A holdkérget illetően szerintem is elfogadható az a 43%-os érték az oxigénre (a kőzetalkotó szilikátok relatív sok oxigént tartalmaznak, s hasonló a helyzet a földkéreg esetében is: az oxigén vezeti ott is a listát), s a többi elemre vonatkozó érték is. A Hold kérgének kémiai összetétele azonban szükségszerűen nem lehet olyan pontos, mint a Föld esetén, hiszen sokkal több kémiai vizsgálatot végeztek földi kőzeteken, mint holdiakon. Az infoboxban szereplő értékek elképzelhető, hogy holdi „talajból” származnak, de ismertek holdkőzetre (fennsíkbazaltok és tengerbazaltok) vonatkozó kémiai elemzések is, melyek értéke az infoboxban megadotthoz közeli értékek. Lásd: [9], ennek forrása pedig [10]. --Sphenodon vita 2018. június 7., 04:20 (CEST)

Ótabumi

Az 大田文 kandzsik átírása rómadzsire (latin betűkre) „ótabun”-ra jön ki nekem (ezzel - konkrétan ōta bun), de a kiejtésné „óta büni”-t mond, szóval... A többi jó. (Laikus vagyok, nem beszélni japán!) - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2018. június 7., 00:20 (CEST)

[11]. – Pagony foxhole 2018. június 7., 00:38 (CEST)

Javaslat

Szerintem előrevinné a közös munkát, ha egy szakaszban egy téma lenne, kifejező címmel, így nem keverednének össze a témák, követhetőek lennének a beszélgetések, a friss változtatások és a figyelőlista, és kereshetőek az archívumok. Az elfogyasztott új szakaszokat minden reggel fenntartható forrásból pótolják a Wikipédia raktárában, nem kell spórolni velük. Az emberek idejével inkább. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 7., 05:26 (CEST)

Kívánságod parancs, feltagolom ezt a szakaszt. Szalakóta vita 2018. június 8., 20:51 (CEST)

Wikidata lista

Sziasztok! Két segítséget szeretnék kérni a {{Wikidata lista}}(?) sablonhoz. 1.) Hogyan kérdezhetünk le uniót? Itt próbálkoztam egy próba lekérdezéssel, aminek (ha jó lenne) a balassagyarmati és (logikailag vagy kell) győri születésű személyeket kéne kilistáznia a Wikidatából (de később ilyen egyszerű teszt mellett másra is használnám). 2.) Ilyen listákat hogy lehet úgy rendezni, hogy ne a címke első karaktere alapján rendeződjenek, hanem úgy, mint a hozzá hasonló kategóriában? @Ato 01: Múltkor hasonló listás dologban te segítettél, ezért téged már itt az elején megpingellek. – balint36 🚌 buszmegálló 2018. június 6., 18:18 (CEST)

Ajánlom a Wikidata Query Service eszközt. Én is ott szoktam próbálkozni. -- ato vita 2018. június 6., 18:38 (CEST)
Köszönöm :) Rendezésre is van valami ötleted? – balint36 🚌 buszmegálló 2018. június 6., 23:27 (CEST)
Az oszloponként rendezhető táblázatnál jobbat nem tudok. -- ato vita 2018. június 7., 07:16 (CEST)
A row_template paraméterben megadott sablonnal adhatsz rendezési kulcsot (data-sort-value) a címkemezőknek, amit az {{#invoke:String|match|s={{{label}}}|pattern=^%d+}} kóddal találhatsz meg. Ez a kezdeti rendezésre nincs hatással, de a címke szerinti kezdeti rendezés csak lexikografikus lehet. – Tacsipacsi vita 2018. június 7., 22:01 (CEST)

Kell-e nekünk ilyen szócikk?

Temesvári Nyugati Tudományegyetem Fizikai Kar. Kell-e nekünk ilyen szócikk? Ha igen, akkor minden karról lehetne. Szerintem elég csak egyetemekről írni, ott fel lehet sorolni a karokat, szakokat stb. (Itt próbáltam javítani a borzalmas helyesírási hibákat, magyartalan kifejezéseket. De még így sem jó.) Ha mégis kell, akkor segítsetek javítani rajta. Wikizoli vita 2018. június 8., 19:48 (CEST)

Szerintem sem kell külön cikk. Gyimhu vita 2018. június 9., 01:41 (CEST)

Miről nevezetes? WP:NEV misibacsi*üzenet 2018. június 9., 05:09 (CEST)

Nem sok értelmét látom az állítólag nevezetes emberek felsorolásának, akik közül csak Toró Tibort sikerült linkelni, a többiekről pedig fogalmunk sincs, hogy miről híresek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 9., 06:57 (CEST)

Nem egyedülálló a cikk, lásd még BGE Külkereskedelmi Kar, BGF Pénzügyi és Számviteli Kar, Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Történelem és Filozófia Kar, Informatikai Kar (ELTE), Társadalomtudományi Kar (ELTE), BME Építészmérnöki Kar, Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar, Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar, sőt tanszékekről is vannak cikkeink: Kulturális Antropológia Tanszék, Számítógéptudományi Tanszék (ELTE), Rajzi és Formaismereti Tanszék (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara anatómiai tanszéke. A nevezetességet egyenként kell eldönteni a WP:NEV szerint, nem általában az egyetemi karokról kimondani, hogy nem nevezetesek. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. június 9., 08:36 (CEST)

A „szerintem nem kell ilyen szócikk nekünk” szubjektív megközelítésnek tűnik, és nem így szoktuk eldönteni, hogy lehet-e valamiről szócikk: ha vannak megfelelő források, amik a tárgyat feldolgozták, akkor lehet róla szócikket írni. Van egy nevezetességi útmutatónk. A karok legtöbbje (nyilván nem mindegyik) könnyen lehet nevezetes, sőt lesznek olyan tanszékek is, amik nevezetesek. A problémafelvetésként belinkelt Temesvári Nyugati Tudományegyetem Fizikai Kar cikk pl. nem hoz olyan forrásokat, amik a nevezetességet igazolnák, így nyugodtan mehet TMB-re. Ezzel szemben az ELTE etológia tanszéken olyan munka zajlik, ami részint az eredményei, részint a közérdeklődés miatt elég sok figyelmet kap, így a tanszékről valószínűleg rendelkezésre áll elég forrás egy cikk megírásához. Röviden: csatlakozom Misibacsi és Hkoala előző megszólalásához. Piraeus vita 2018. június 9., 09:21 (CEST)

Kategóriák

Ellenben a kategóriákat érdemes lenne kicsit kibogoznunk. Van egy Kategória:Felsőoktatási intézmények országok szerint, aminek két első kategóriája, csak a példa kedvéért:

Kérdés: Hol találom a Cambridge-i Egyetem cikkét? -> A másodikban, noha egyetemnek egyetem. Az „Egyetemek országok szerint” alatt nincs is Egyesült Királyság alkategória.

Úgy tűnik, nincs eldöntve, hogy mi legyen a magasabb rendű szempont: hogy melyik országban van, vagy hogy milyen típusú a felsőoktatási intézmény. Országonként eltér, hogy milyen a felsőoktatás struktúrája és az olvasó nagyobb valószínűséggel tudja, hogy hol van egy intézmény, mint hogy milyen státuszban van az adott országban, ezért n az ország felől indulnék. Tehát

 • az „X ország felsőoktatási intézményei” lenne a magasabb rendű kategória és
 • azon belül hoznám létre az alkategóriákat, aszerint, hogy az adott országban mik a hivatalos intézményi elnevezések, mi a struktúra („X ország egyetemei”, „X ország főiskolái”, „X ország szakkollégiumai”, „X ország felsőfokú jediképzői”).

Az egész csak azért érdekes, mert kategória alapján nem találtam meg most Cambridge-et, ami nem annyira jó. Piraeus vita 2018. június 9., 09:40 (CEST)

Nézőszám

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_labdar%C3%BAg%C3%B3-v%C3%A1logatott_m%C3%A9rk%C5%91z%C3%A9sei_2018-ban itt 10 091-es nézőszám szerepel, itt pedig https://index.hu/sport/futball/2018/06/09/magyarorszag_ausztralia_baratsagos_merkozes_georges_leekens/ 4000-es. Ki hazudik? Ránézve a mérkőzésre, szerintem 4000-en sem voltak. 91.82.137.195 (vita) 2018. június 9., 21:07 (CEST)

Vannak cikkek, amelyekben néha átírnak számokat, ezek gyakran akkor is átmennek a szűrőn, ha nem igazak. Szerkessz bátran, és hivatkozz arra a cikkre, amit felhoztál, akkor majd nyomósabb lesz a te érved, mint a beírogatóé! Szalakóta vita 2018. június 9., 22:10 (CEST)

Itt is 4000 szerepel, itt viszont tízezer van. Wikizoli vita 2018. június 9., 22:21 (CEST)

CommonsDelinker

Nem lehetne megkérni CommonsDelinker gazdáját, hogy inkább az éjjeli órákban szabadítsa ránk a botot? Használhatatlan az FV. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. június 5., 14:54 (CEST)

Inkább mindenkit nyomatékosan meg kéne kérni, hogy ne használjon képet az aláírásában, és akkor nem lenne ilyen probléma. Normális esetben nem kéne olyan képnek lennie, ami ennyi helyen van beillesztve közvetlenül, nem sablonból. – Tacsipacsi vita 2018. június 5., 15:27 (CEST)

Vagy inkább adjunk villámgyorsan botbitet CommonsDelinkernek. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2018. június 5., 15:32 (CEST)

Tacsipacsi+1. Szaporodnak az érvek az aláírásbeli képek ellen. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 5., 20:58 (CEST)

Vagy legalább legyen kötelező a linkben használt képeket helyileg feltölteni. Nekem tetszenek a kis képecskék, az meg nem Szajci hibája, hogy az általa használt zászlónál valaki fontosnak tartotta megemlíteni a névben, hogy mettől meddig volt zászló (még jó, ha jövő ilyenkor nem jut eszükbe, hogy a tervező nevének és a méretaránynak is a címben kell szerepelnie...) Alensha 2018. június 6., 11:52 (CEST)

@Hkoala, Tacsipacsi, Bináris, Alensha: Megtennétek, hogy a botjog kérdésében mondtok a büro üzenőn egy pro vagy kontra véleményt, hogy valamilyen módon le lehessen zárni a kérést? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. június 12., 18:10 (CEST)
Én már mondtam, igaz, nem tettem elé plecsnit. Ha ez kell, szívesen odarakom. – Tacsipacsi vita 2018. június 12., 18:15 (CEST)
Ja dehogy is, elnézést, benéztem. Világos amit írtál. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. június 12., 18:29 (CEST)

Lezártam, köszönöm a segítséget. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. június 12., 23:01 (CEST)

Kétfaktoros azonosítás, egyéb biztonsági opciók

A május elején történt brute force-alapú betörési kísérlet kapcsán íme pár beállítás, amivel megvédhetjük fiókunkat az illetéktelen hozzáféréstől.

 • A Speciális:PasswordPolicies lapon mostantól mindenki ellenőrizheti, hogy felhasználói csoportja(i) szerint jelszavának milyen feltételeknek kell megfelelnie. Amennyiben jelszavad valamiért nem felel meg az elvártaknak, változtasd meg.
 • Akinek nyolc karakternél rövidebb vagy felhasználónevedet tartalmazó (pl. Bencemac123) jelszavad van, változtass jelszót.
 • Elfelejtett jelszó esetére, biztonsági értesítések fogadására érdemes e-mail-címet rendelni fiókunkhoz: ezt a Speciális:ChangeEmail oldalon teheted meg.
 • Ellenőrizd (itt), hogy kapsz-e értesítést a sikertelen és ismeretlen eszközökről történő bejelentkezésekről.
 • Vállalkozó kedvűek (nem tisztviselők, nekik alapból van erre lehetőség) kérhetik maguknak a kétfaktoros azonosítás (2FA) bekapcsolását. Mindenképp figyelmesen olvasd el a linkelt útmutatóját, mielőtt kérnéd a funkció bekapcsolását a Metán (a Requests for other global permissions szakaszban); az elfelejtett jelszó visszaállítás elég körülményes. A kétfaktoros hitelesítés egy egyszer használatos kódot jelent; e nélkül még a jelszó ismeretében sem tudnak belépni a fiókodba.

@Cvbncv: Mivel múltkor érdeklődést mutattál a kétfaktoros hitelesítés iránt, érdekelhetnek a fentiek. Amennyiben tudok, szívesen válaszolok a felmerülő, biztonságot érintő kérdésekre, aggályokra vagy épp félelmekre. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 10., 16:38 (CEST)

@Bencemac: Köszönöm az értesítést, de technikai okok miatt már letettem az eszköz alkalmazásáról! Üdv: Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. június 11., 10:43 (CEST)

A kétfaktoros azonosításhoz: Mi van, ha a telefonommal baj történik? Csuja 2018. június 10., 16:42 (CEST)

Erre az esetre vannak az egyszer használatos, ún. scratch kódok: ezeket kinyomtatva/leírva hozzá tudsz férni a fiókodhoz, ha a 2FA eszközöd elromlana. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 10., 16:53 (CEST)
És bejelentkezésnél SMS-t küld a telefonra, tehát pénzbe kerül a kód kiküldése? És ha ezeket a scratch-kódokat elhagyjuk, akkor kizárjuk magunkat a fiókunkból, vagy e-mailről helyrehozható a hiba? Csuja 2018. június 11., 16:01 (CEST)
1) A kódot egy TOTP alkalmazáson keresztül kapod (példák), ami nem kerül pénzbe, viszont internetkapcsolat szükséges hozzá. 2) Nem, nem állítható helyre a fiók. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 12., 17:14 (CEST)
Köszönöm a válaszokat. A 2.-hoz: ijesztően hangzik... Csuja 2018. június 12., 17:19 (CEST)

Valakiknek szólni kellene, hogy a (sok helyen szereplő, értelmetlen!) "A jelszónak legalább 1 karakterből kell állnia" szövegben az 1 helyett legalább "12" legyen írva, illetve megkövetelve. misibacsi*üzenet 2018. június 10., 19:29 (CEST)

Megszoktuk, hogy szívesen nevezed értelmetlennek a műszaki dolgokat, ha nem érted őket vagy nem tetszenek. Ez a szöveg akkor lenne értelmetlen, ha nem természetes szám állna azon a helyen. Valójában ez értelmes, és meglepő módon pont azt fejezi ki, amit a készítője gondolt, és főképp megfelel a tényleges helyzetnek. Átírhatjuk 12-re, csak akkor nem a valóságot fogja tükrözni. Ha megfigyeled, a jelszóhossz rendezési iránya megegyezik a jogosultságokéval, azaz nem a mezei szerkesztőtől várnak hosszabb jelszót, mint az admintól. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 10., 19:42 (CEST)

nb. ez egy nemtriviális feltétel, egy időben lehetett nulla karakteres jelszót használni. --Tgrvita 2018. június 11., 23:40 (CEST)

Egy szabálynak van értelme jelszavaknál: a minimális hossznak. Hogy miért? Ez a cikk leírja: Coding Horror a jelszavakról (angolul). Szalakóta vita 2018. június 11., 20:12 (CEST)

Elköszönök, bánom, hogy belenéztem a magyar w-ba.

Nem segítség, szerkessz bátran, ne harapd le a kezdők fejét, humor nem fordult elő, hanem ....2014-ben léptem be- de már 2011. óta gondja van a -Mindig igaza van főembernek velem. Az összes sorral, betűvel hirtelen abszolút gondja lett az átszerkesztő- fő főnek- örvendetesen csúcs kitüntetései gyarapodnak- én az embert sem találtam meg benne. Annyit bántott, annyi energiát feccolt a hülyévé tételemre, hogy ennyi KWattal már segíthetett volna- de fontos volt rendre utasítania, kivetkőzni magából- így leírtam a véleményemet, amit tudott, törölt, és a tartalmilag védett, szükség van rá lapjaimat elpakolva KO-val kiütött- remélem, jól érezte magát közben. Megengedhetetlen, félelmetes egy ilyen ember fő döntnöknek helyén működnie. Tartsd be a szabályokat- de ő fölötte áll mindnek. Nem tudom, miért bokrosodott meg- mindegy. Ki nem rúgott, írni azért, hogy elpakolja speciálisnak a szövegeimet- én, vagy akár 1 cikkem sem maradt, ezt pár hét alatt zavarta le, néhány feltétlen hívével. DÖBBENETES. A tizede nem került fel annak, amit még hasznosnak tartott volna bárki, aki értelmes. Okos emberek- biztosan. De nem egyenlő ez az intelligenciával- a humor hiánya riasztó. További rosHisz ulokos, másolt munkát, kitüntetést – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Izzibell01 (vitalap | szerkesztései) 2018. június 12., 00:18‎ (CEST)

A hosszú címet én rövidítettem,mert a lényeget így is kifejezi, de feltételezésem szerint Ő is csak a felfokozott állapota miatt nem figyelt erre. Nem követtem az eseményeket, nem tudom kiről is beszél, de sok meggondolandó dolgot látok ebben a befejezetlen eszmefuttatásban. Kár hogy nem folytatta. - Üdv. » KeFe « Master editor 2.png Társalgó 2018. június 12., 07:06 (CEST)
Elég lett volna rákattintani a "szerkesztései"-re. Wikizoli vita 2018. június 12., 08:35 (CEST)
Én például rákattintottam, de csak azt láttam, hogy éppen fél éve nem járt wikiközelben, ez itt fent az első szerkesztése hat hónap után. Tavaly néha szerkesztett, leginkább homokozóban, szerkesztési összefoglalóban önmagát pocskondiázva. Időnként Pagonyra írt ezt-azt, gondolom, mert rászólt, hogy ne hozzon létre új szerkesztői lapokat és vitalapokat, de egyáltalán nem tudom összerakni én sem, hogy mi van. Pasztilla 2018. június 12., 08:39 (CEST)
És hogy őszinte legyek, ha bele is kattintok az ötvennégy (54) szerkesztésének valamelyikébe, leginkább a fentihez hasonló, egzaltált, összefüggéstelen katyvaszt látok. Van az a helyzet, amikor valaki egészen egyszerűen írásképtelen. Pasztilla 2018. június 12., 08:45 (CEST)
Ahogy nézem, a homokozóba közreműködött, aztán a saját vita/próbalapjain, illetve sérelmezte többször, hogy valaki a homokozóban összefirkált valamit amit írt, de nem is értem. Rendes cikket vagy kezdeményt nem látok. Ogodej vitalap 2018. június 12., 10:24 (CEST)

Képek laptörténetükkel való Commonsos áttöltése

A WMDE egy eszközt fejleszt azok számára, akik képeket mozgatnak (töltenek) át a Commonsra; legfontosabb újítása az, hogy képes átemelni a teljes laptörténet is. Amennyiben szeretnénk, csatlakozhatunk a bétához. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 12., 17:02 (CEST)

Részvénytársaság

Derzsi Elekes Andorral megegyeztünk abban a vitalapján, hogy Abban természetesen igazad van, hogy meg lehetne persze írni a "Részvénytársaság" szócikket is, abba azonban nem a magyar részvénytársaság történetet kell megírni, hanem a világ részvénytartársaságainak történetét., mivel jelenleg a részvénytársaság szócikk szerencsétlen módon Derzsi Elekes Andor három nappal ezelőtti átnevezése miatt a Részvénytársaságok Magyarországon szócikkre mutat (ami egyébként futólagos ránézésre akkor is katasztrófális szócikk, ha csak magyarországi részvénytársaságokról szól).

Vállalja valaki, hogy 1. valaki elkezd egy szócikkkezdeményt a részvénytársaságról általánosan, tehát nem magyarországi szempontból. 2. Megszünteti azt a helyzetet, hogy a wikidatában az 51-52 wikinyelvre lefordított részvénytársaság kifejezés magyarországi párja a Részvénytársaságok Magyarországon kifejezés legyen: [12]? Apród vita 2018. június 13., 14:41 (CEST)

Forrásoltság fontossága

Valaki magyarázza már meg az egyik szerkesztőnek, hogy a halálozási adatok forrásoltsága alapvető szempont az Öngyilkosság szócikkben (persze máshol is) és hogy mellőzze azt, hogy wikidatát tesz a meg nem írt szócikk mellé. Köszönöm! Apród vita 2018. június 14., 12:47 (CEST)

Zászlócskák a dátumcikkek Sportesemények szakaszában

Szerintetek miért jó nekünk (ill. az olvasónak), ha a dátumok cikkeinek Sportesemények szakaszában minden sorba kerül egy zászló az adott esemény színhelye szerint? Vagy fordítva kérdezem: származik-e abból kár, ha eltüntetjük őket onnan az életrajzi cikkekhez hasonlóan? – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2018. június 12., 18:57 (CEST)

Fölöslegesen "csicsássá" teszi az oldalt, különösen, ha lesz mondjuk további 20 sport- és egyéb esemény. Sőt: szerintem ezeken az oldalakon a győzteseket nem is kell feltüntetni. Ez a lap csupán az események feltüntetésére való, a részletezést pedig minden esetben a linkelt szócikk tartalmazza. – Vadaro vita 2018. június 14., 09:12 (CEST)

Időről időre felbukkan egy-egy szerkesztő, akinek az ilyen zászlócskázás a mániája, és nem is csak a sportcikkeknél. Szerintem ezt cikkírás helyett csinálják. OsvátA Palackposta 2018. június 14., 09:45 (CEST)

Én annyira veszettül nem vagyok zászlócskaellenes, ezt inkább ízlésbeli kérdésnek tartom. Fontosnak tartom ugyanakkor, hogy az az információ, amit a zászlócska szimbolizál, olvasható és karakter alapú kereséssel elérhető legyen. Ebben a konkrét esetben az "olasz nagydíj" szövegre ráerősítve valóban tök felesleges, és értelmetlen, ugyanakkor például a Győztes (amit én kis gy-vel írnék) nacionáléját lehetne jelezni, bár ezt sem erőltetem, de úgy gondolom, hogy elfér, és tényleg színesíti a karakterhalmazt. Szóval próbálok középúton maradni, és azt mondom, hogy ebben a konkrét esetben a sorok előtt nincs szükség a zászlócskákra, de a nevek után elfér (de most csak ezért nem fogom az összes Forma-1 nagydíjat végigzászlócskázni a dátumszócikkekben). Palotabarát vita 2018. június 14., 10:16 (CEST)

A zászló azoknak hasznos, akik nem tudnak olvasni. Wikizoli vita 2018. június 14., 10:31 (CEST)

Wikizoli szerintem tévedsz, a zászló azoknak is hasznos, akiknek a koruknál fogva még fejletlenek a szövegbefogadási készségeik, hajlamosabbak a pásztázó olvasásra, és feltehetően azoknak is, akiknek diszlexiájuk vagy más olvasászavaruk miatt nehézséget okoz a szövegbefogadás. Mivel a nehézség nélkül olvasókat alapvetően nem zavarja (mármint az olvasást és szövegmegértést, mert az ízlésüket attól még zavarhatja), ezért a legtöbb helyen maradhatnának, de mint fentebb írtam, ennek a cikknek a jelzett szakaszában és helyén tényleg nincs sok értelmük. Palotabarát vita 2018. június 14., 12:14 (CEST)

Röviden válaszolok. Bár én zászlótámogató vagyok alapvetően, de a konkrét cikktípusban ezek kerülendőek, idő előtt elejét kell venni az elburjánzásának. – Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2018. június 14., 19:01 (CEST)

Köszönöm a hozzászólásokat. Még várok pár napot és ha nem érkezik ellenzés, akkor a fenti támogatások alapján kérni fogom a botgazdáktól a zászlók tömeges törlését. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2018. június 15., 10:47 (CEST)

@Rlevente: Nem akarom megakasztani a projektet, de pl. a szeptember 3. cikkben a versenyzők neve melletti zászlók akár maradhatnának is, nem? (Meg a többiben is maradhatnának, ahol a versenyzőknél vannak a zászlók.) Csak a nagydíj előtti zászlócskák a feleslegesek sztem. Ha lehet erre korlátozni a botos takarítást, akkor támogatom. Palotabarát vita 2018. június 15., 10:55 (CEST)
Épp most(anában) rakja tele egy kedves anon ezeket a lapokat a versenyzők mellé írt zászlócskákkal...– Vadaro vita 2018. június 15., 12:19 (CEST)

Én csak a sportolók (csapatsportágak) infoboxában használom, a klubcsapatok nemzetiségênek jelzésére (klub ország paraméter). Szerintem bárhol máshol feleslegesek. Gerry89 vita 2018. június 15., 13:09 (CEST)

CEE Tavasz 2018

Alensha múltkori felhívását már elnyelte az ArchiSzörny, és már csak egy nap van arra, hogy valamiféle megbecsülést adjunk ennek az egész kezdeményezésnek, és szavazzunk. Hitem szerint a minőségi bővülés egyik formájáról, útvonaláról van szó, ne hagyjuk, hogy az érdektelenség miatt elhaljon. Pasztilla 2018. június 14., 21:36 (CEST)

De jó hogy szólsz, múltkor már akartam szavazni, de valamiért elfelejtődött. Kemenymate vita 2018. június 14., 21:47 (CEST)

@Pasztilla: Remélem ezt a statisztikai táblázatot megőrizzük az utókornak, mondjuk, hogy jövőre is összevethessük majd az adatokat. Amúgy én szívesen segítek a szervezésben is, bármely versenyben. Köszi a táblázatot. Gerry89 vita 2018. június 15., 07:30 (CEST)
Ott a vitalapon megmarad, gondolom. Ha fontos, az Excelt feltölthetem valahova, és belinkelem, ha lefutott az idei dolog. Pasztilla 2018. június 15., 07:45 (CEST)

Forint, fillér

 • "Váltópénz fillér 1/100 (nincs forgalomban)"
 • angol Wiki: "Subunit 1/100 fillér (defunct)"

Akkor miért is listázzunk ki már vagy 20 éve nem is létező váltópénzt? 91.83.9.244 (vita) 2018. június 16., 10:05 (CEST)

Mert számítási egységként továbbra is hivatalos. Ha majd nagy leszel, és kapsz te is számlákat, észre fogod venni. Pasztilla 2018. június 16., 10:07 (CEST)

A fillér jelenleg is hivatalosan létezik az elszámolásokban, csak a készpénzforgalomból vonták ki a pénzérméket. – Dodi123 vita 2018. június 16., 10:57 (CEST)

Lásd Metro áruház számláit :) Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2018. június 16., 11:43 (CEST)

Wikidata megint (5360 Rozhdestvenskij)

Ha a 5360 Rozhdestvenskij szócikk infoboxában az orosz név wikidata-elemként angolosan Gennady Rozhdestvenskyként van beírva - miközben magyarosan Gennagyij Rozsgyesztvenszkijként szokás ezt írni (illetve teljesebb nevén Gennagyij Nyikolajevics Rozsgyesztvenszkijként), mit lehet tenni a wikidata-elemmel? Apród vita 2018. június 16., 15:28 (CEST)

Meg kell adni a magyar címkéjét, magyaros átírással. – Tacsipacsi vita 2018. június 16., 15:33 (CEST)

Köszönöm @Tacsipacsi: és @Pasztilla: szerkesztőknek a segítséget! Szép napot kívánok! Apród vita 2018. június 16., 15:46 (CEST)