Dbase

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dbase
DBaseLogo BlackWithRed glass 300.png

Fejlesztő
  • Wayne Ratliff
  • Ashton-Tate
Legfrissebb stabil
kiadás
dBase PLUS 12 (stabil verzió, 2018. május 21.)
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv Assembly
Operációs rendszer Windows
Kategória Adatbázis kezelő
Licenc üzleti
A Dbase weboldala

A dBase vagy dBASE volt az egyik első adatbázis-kezelő rendszer mikroszámítógépekre, valószínűleg napjainkig a legsikeresebb.[1] A programcsomag első kiadása 1979-ben látott napvilágot, az aktuális verzió a dBase PLUS 12 2018-as kiadása. A dBase tartalmazza az alap adatbázismotort, a lekérdezési alrendszert és egy űrlapkezelőt, valamint a programozási nyelvet, amely mindezt egybefogja. A dBase fájlformátuma a .dbf, amit széleskörűen használnak olyan alkalmazások, amelyek egyszerűen tárolnak strukturált adatokat.

A dBase-t eredetileg az Ashton-Tate publikálta CP/M operációs rendszerre 1980-ban, amit később portolt Apple II-re és IBM PC-re. A PC-ken a dBase volt a legjobban fogyó program éveken keresztül. Az első jelentős fejlesztés a dBase III volt, amely megjelent UNIX és VMS platformra is. Az 1980-as években a WordPerfect és a Lotus Development mellett az Ashton-Tate benne volt a három legnagyobb szoftvergyártó között.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lazzareschi, Carla: The Creator of dBase Software Maintains That It Is Original. LA Times. LA Times. (Hozzáférés: 1990. december 15.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]