„Sashegy” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a apró javítás
37. sor: 37. sor:
==Fekvése==
==Fekvése==
* Határai: Hegyalja út a Dayka Gábor utcától – Kálló esperes utca – Hegyalja út – Budaörsi út – Brassó út – Dayka Gábor utca a Hegyalja útig.
* Határai: Hegyalja út a Dayka Gábor utcától – Kálló esperes utca – Hegyalja út – Budaörsi út – Brassó út – Dayka Gábor utca a Hegyalja útig.
[[File:Sashegy - 1845 előtt (1).tif|thumb|Sashegy - 1845 előtt]]


==Története==
==Története==

A lap 2015. augusztus 6., 15:11-kori változata

Sashegy
A Sas-hegy a Gellért-hegyről nézve
A Sas-hegy a Gellért-hegyről nézve
Közigazgatás
TelepülésBudapest
KerületXI. és XII. kerület
Népesség
Teljes népesség4865 fő (2001)[1] +/-
Elhelyezkedése
Sashegy (Budapest)
Sashegy
Sashegy
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 52″, k. h. 19° 01′ 00″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 52″, k. h. 19° 01′ 00″
A Wikimédia Commons tartalmaz Sashegy témájú médiaállományokat.

Sashegy (egybeírva) Budapest egyik városrésze a XI. és a XII. kerületben. Nevét a Sas-hegyről kapta.

Fekvése

  • Határai: Hegyalja út a Dayka Gábor utcától – Kálló esperes utca – Hegyalja út – Budaörsi út – Brassó út – Dayka Gábor utca a Hegyalja útig.
Sashegy - 1845 előtt

Története

A Sashegy elnevezésére vonatkozóan Hanusz IstvánHazai történetünk állatregéiről” című 19. század közepén megjelent kötetében arról ír, hogy a budai Sashegy azért kapta a nevét, mert 1686-ban, Buda visszafoglalásakor sasok röpültek erről a hegyről fel. A sokáig keringő legenda ellenére a hegy elnevezése sokkal prózaibb okokra vezethető vissza.

A neve eredetileg még Mátyás király korában Nemes-hegy volt, mert ezen a vidéken húzódtak a nemes urak szőlő-birtokai, míg a polgárság szőlőskertjei a szomszédos Polgár-hegyen terültek el. A két szőlőhegyet a budai német polgárság így is nevezte Adelsbergnek azaz Nemes-hegynek, és Burgerbergnek, vagyis Polgárhegynek. Az 1830-as évektől datálhatóan Döbrentei Gábor és baráti társasága igyekezett a budai német helyneveket visszamagyarosítani. A visszamagyarosítás során az 1847-ben tartott dűlőkeresztelő alkalmával két helynevet tévesen tükör-fordítottak, amik közül az egyik a Sashegy, míg a másik Zugliget volt. Úgy tartják, hogy a német Adelsberg helyett az erős akcentussal beszélő budai sváboktól az előbbihez igen hasonló hangzású Adlersberg megnevezését vették alapul Döbrenteiék és így lett a Nemes-hegy elnevezés helyett a német tükörfordításából Adlerberg, azaz Sashegy.[2]

Jegyzetek

  1. a KSH 2001-es népszámlálási adatai
  2. Tanulók Lapja - 1902. május 18. IX. évfolyam. 7. szám, 110 oldal - A Sashegy és Zugliget nevéről. Szerző: jelzés nélkül.