Mórahalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mórahalom
Szent László templom Mórahalom.jpg
Szent László templom
Mórahalom címere
Mórahalom címere
Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Dél-Alföld
Megye Csongrád
Járás Mórahalmi
Jogállás város
Polgármester Nógrádi Zoltán (FIDESZ)[1]
Irányítószám 6782
Körzethívószám 62
Testvértelepülései
Népesség
Teljes népesség 5872 fő (2014. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség 73,02 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 83,15 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Mórahalom (Magyarország)
Mórahalom
Mórahalom
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 12′ 59″, k. h. 19° 53′ 22″Koordináták: é. sz. 46° 12′ 59″, k. h. 19° 53′ 22″
Mórahalom (Csongrád megye)
Mórahalom
Mórahalom
Pozíció Csongrád megye térképén
Mórahalom weboldala

Mórahalom város Csongrád megyében, a Mórahalmi járás központja.

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szegedtől 20 km-re nyugatra található.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A település 1729-ben kapta nevét, majd 1892-ben Szeged - Alsóközpont néven lett a sűrűn lakott tanyavilág központja.

1892-ben Szeged város alsótanyai közigazgatási centrumaként létrehozta Alsóközpontot, ekkor épültek az első középületek. 1950-től Mórahalom néven vált önálló községgé, majd 1970-től nagyközség. A közigazgatás átszervezését követően 1984-től városi jogú nagyközség, több település körzetközpontja. 1989. március l-jén városi rangot kapott. A település 1992-ben ünnepelte alapításának 100 éves évfordulóját. Területe: 8314 ha, lakónépessége a 2000-es népszámlálási adat alapján 5417 fő, külterületen (tanyán) él 1577 fő.

A Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal 2008. január 1-i állapot szerinti lakosságszám: Mórahalom állandó lakosainak száma 2008. január 1. napján 5948 fő, amelyből 4417 belterületi lakos, és a külterületen 1531 fő lakik.

A város belterületének közműhálózata jól kiépített. Ivóvíz-, gáz-, villany- és szennyvízhálózata szinte 100 %-osnak mondható. Úthálózatunk 80%-a szilárd burkolatú út. A településen az állami főutak mentén 5 km kerékpárút is épült. A településen kiépített telefonhálózat az országos távhívórendszerbe is bekapcsolódott. A településen 2001-re korszerű kábeltelevíziós hálózat épült meg a teljes belterületre vonatkozólag. A kábeltelevízió rendszer egy csatornáján helyi stúdió műsorait sugározzák heti 3 alkalommal. A településen meghatározó a mezőgazdasági termelés, döntően magángazdálkodás keretében.

Mórahalom város és a Homokháti Kistérség gazdasági és földrajzi adottságait figyelembe véve határozta el a városi önkormányzat az Ipari Park létesítését. Az államilag elismert ipari park címet 1997-ben nyerte el a település. 2000-re befejeződött az infrastruktúra kiépítése. 2002-ben közel 2000 m2-nyi alapterületű Inkubációs Centrum várja a befektetőket. Az Ipari Park területén létesül a régió legnagyobb Agrár-logisztikai Centruma a Mórakert Szövetkezet beruházásában.

A település egészségügyi ellátását három háziorvos, egy gyermek szakorvos, két fogorvos, bölcsőde, tüdőgondozó intézet, Idősek Otthona, valamint az időseket ellátó Gondozási Központ végzi. Jelenleg 9 szakrendelés működik közhasznú társaság formájában, a 2001-ben felépített és berendezett szakrendelőben.

Az oktatás az 1850-es években még belterületi és külterületi iskolákban folyt. Jelenleg 175 férőhelyes óvodában és belterületi, 31 tantermes iskolában közel 545 gyerek nevelését végzik szakképzett pedagógusok. Az általános iskola épülete 2001-re teljes mértékben megújult, és 2100 m2 alapterülettel bővült, amely tartalmaz esztétikus aulát, új konyhát, éttermet. Az iskola fejlett informatikai hálózattal rendelkezik, bekapcsolódva az Internetre. A közművelődést szolgáló intézményeink közül a Művelődési Ház rekonstrukciója 2003-ra megvalósult, amely során Térségi Közösségi és Rendezvényházzá bővült. Önkormányzati fenntartással működik a Tóth Menyhért Városi Könyvtár és Teleház, melynek keretében 1990-től önálló folyóirat szerkesztésére is sor került Mórahalmi Körkép néven, emellett félévente Tanyai Újságot ad ki. A Közösségi Ház évente Kalendáriumot jelentet meg, ismertetve a település múltjának részleteit, illetve az előző év fontosabb eseményeit. Az önkormányzat ezen dokumentumokat a www.morahalom.hu weboldalon is megjeleníti a településre vonatkozó rengeteg információval együtt.

A lakosság sportigényét futballpályák, teniszpályák, az iskolai sportcsarnok, sportpálya, valamint a Városi Fürdő tanmedencéje és úszómedencéje elégíti ki. Az idegenforgalom hagyományát Mórahalmon a belterületen található Mórahalmi Gyógyfürdő adja. A fürdő mellett található városunk legnagyobb parkja. A lombos fákkal övezett és virágágyásokkal ékeskedő szép és rendezett környezetben sétányok és padok találhatók, valamint a történelmi sorsfordulóinknak emléket állító szobrok és emlékművek kerültek itt elhelyezésre. A város külterületén található idegenforgalmi nevezetesség a Madarász-tó. A mai tanyasi életformára építve is megindult a „tanyai turizmus”, mely mind a hazai, mind pedig a külföldi vendégek számára egyre népszerűbb.

A település önkormányzata lakáskoncepciót fogadott el, amelynek alapján a kormány lakáskoncepciójának köszönhetően 2001-ben 10 önkormányzati bérlakás épült, 2002-ben újabb lakások építése történt meg a rendelkezésre álló forrásokból.

1997-ben egy egységes riasztási központ megépítését tervezte el Mórahalom város Önkormányzata. Itt kapott helyet a helyi katasztrófavédelmi iroda, a helyi önkéntes tűzoltóság és a mentőállomás a központi orvosi ügyelettel. Itt épült fel a helyi rendőrőrs új épülete, amely 2003-ban került átadásra.

Népcsoportok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2011-ben a város lakosságának közel 100%-a magyar nemzetiségűnek vallotta magát.[3]

Nevezetességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő: regionális jelentőségű 4*-os gyógyfürdő minősítéssel rendelkező létesítmény, a medencék hőfoka 34-39 Celsius-fokos. Kifejezetten térd- és vállízületi megbetegedések gyógyítására hasznosítják vízét.
 • Turulszoborral díszített országzászlós Trianon-emlékmű[4]
 • Árpád-házi szentek kútja[4]
 • Colosseum Hotel ****
 • Szabadtéri makettpark, ahol a Kárpád-medence több nevezetes műemlékének makettje tekinthető meg, többségük a valós méret 25-ödrészére kicsinyítve.[5]

Testvértelepülései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Híres emberek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Szegedtől karnyújtásnyira - Mórahalom és térsége, kiad. Mórahalom Város Önkormányzata (dátum nélkül 2008–2009.)
 1. Mórahalom települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2014. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2014. augusztus 27. (Hozzáférés: 2014. szeptember 1.)
 3. A 2011-es népszámlálás nemzetiségi adatsora
 4. ^ a b Csongrád megye turulos szobrai. (Hozzáférés: 2015. március 23.)
 5. Szabadtéri makettmúzeum nyílt Mórahalmon. turizmus.com, 2015. március 20. (Hozzáférés: 2015. március 23.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mórahalom témájú médiaállományokat.