Mórahalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mórahalom
Szent László templom
Szent László templom
Mórahalom címere
Mórahalom címere
Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Dél-Alföld
Megye Csongrád
Járás Mórahalmi
Jogállás város
Polgármester Nógrádi Zoltán (FIDESZ)[1]
Irányítószám 6782
Körzethívószám 62
Testvértelepülései
Népesség
Teljes népesség 5872 fő (2014. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség 73,02 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 83,15 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Mórahalom (Magyarország)
Mórahalom
Mórahalom
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 12′ 59″, k. h. 19° 53′ 22″Koordináták: é. sz. 46° 12′ 59″, k. h. 19° 53′ 22″
Mórahalom (Csongrád megye)
Mórahalom
Mórahalom
Pozíció Csongrád megye térképén
Mórahalom weboldala

Mórahalom város Csongrád megyében, a Mórahalmi járás központja.

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szegedtől 20 km-re nyugatra található. Területe 8314 hektár.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A települést először 1729-ben nevezték – nem hivatalos elnevezéssel – „Mórahalmának”, majd 1892-ben Szeged - Alsóközpont néven lett a sűrűn lakott tanyavilág központja.

1892-ben Szeged város alsótanyai közigazgatási centrumaként létrehozta Alsóközpontot, ekkor épültek az első középületek. 1950-től Mórahalom néven vált önálló községgé, majd 1970-től nagyközség. A közigazgatás átszervezését követően 1984-től városi jogú nagyközség, több település körzetközpontja. 1989. március l-jén városi rangot kapott. A település 1992-ben ünnepelte alapításának 100 éves évfordulóját.

Jelene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A város belterületének közműhálózata jól kiépített. Ivóvíz-, gáz-, villany- és szennyvízhálózata szinte 100%-osnak mondható, úthálózatának 80%-a szilárd burkolatú út. Belterületén a kerékpárutak hossza megközelíti a 10 km-t, míg a külterületi kerékpárutak hossza a 27 km-t. A várost biztonságos kerékpárút köti össze Ásotthalommal, Domaszékkel, Röszkével és Zákányszékkel, valamint kerékpár-kölcsönzési lehetőség áll az érdeklődők rendelkezésére.

A településen kiépített telefonhálózat az országos távhívórendszerbe is bekapcsolódott. A településen 2001-re korszerű kábeltelevíziós hálózat épült meg a teljes belterületre vonatkozólag. A kábeltelevízió rendszer egy csatornáján helyi stúdió műsorait sugározzák heti 3 alkalommal.

A településen meghatározó a mezőgazdasági termelés, döntően magángazdálkodás keretében. Mórahalom város és a Homokháti Kistérség gazdasági és földrajzi adottságait figyelembe véve határozta el a városi önkormányzat az ipari park létesítését. Az államilag elismert ipari park címet 1997-ben nyerte el a település. 2000-re befejeződött az infrastruktúra kiépítése. 2002-ben közel 2000 m²-nyi alapterületű inkubációs centrum várta a befektetőket, azonban mind az ipari park területének bővítésére, mind pedig az ott található infrastruktúra folyamatos fejlesztésére nagy hangsúlyt fektet az önkormányzat. 2015-ben 88,8 hektár az ipari park területe, amelyből 24,46 hektár zöldmezős, szabadon hasznosítható terület áll a betelepülni szándékozó vállalkozások rendelkezésére, valamint a város további fejlesztési terülteket is kijelölt az esetleges jövőbeni terjeszkedés érdekében.

A település egészségügyi és szociális alapellátását három felnőtt háziorvos, egy gyermek szakorvos, két fogorvos, bölcsőde, Családi Napközi, Idősek Otthona, valamint az időseket ellátó Gondozási Központ végzi. Jelenleg 19 szakrendelés működik a közhasznú társaság formájában, a 2001-ben felépített és berendezett szakrendelőkben, mely vonatkozásában 2008-ban egy teljesen új főépületet került átadásra, 2011-ben pedig mozgásszervi rehabilitációs részleggel bővült a Járóbeteg Szakellátó Központ épülete.

A Biztos Kezdet Gyerekházban a 0-3 éves gyermeket nevelő családok játékos formában fejleszthetik gyermekeik képességeit. A Napsugár Fejlesztő Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye a térségben élő, nappali ellátásra szoruló sajátos nevelési igényű emberek és fogyatékos gyerekek és fiatalok napközbeni ellátását hívatott betölteni.

Az oktatás az 1850-es években még belterületi és külterületi iskolákban folyt. Jelenleg 50 férőhelyes bölcsödében, és 277 férőhelyes óvodában, valamint belterületi, 32 tanteremmel, 1 tornateremmel és 1 tornaszobával rendelkező általános iskolában közel 438 gyerek nevelését végzik szakképzett pedagógusok, illetve 2014. évtől egyházi iskola kezdte meg működését a településen, ahol további 99 gyermek oktatása zajlik. Az általános iskola épülete 2001-re teljes mértékben megújult, és 2100 m² alapterülettel bővült, amely tartalmaz esztétikus aulát, új konyhát, éttermet. Az iskola fejlett informatikai hálózattal rendelkezik. Az iskolai épületek közül – pályázati keretek közt – az úgynevezett Barmos-iskola épületének felújítása 2013. évben megtörtént, illetve az egyházi iskola épülete 2014. évben került átadásra.

A közművelődést szolgáló intézményeink közül a művelődési ház rekonstrukciója 2003-ra megvalósult, amely során térségi közösségi és rendezvényházzá bővült, és az „Aranyszöm Rendezvényház” nevet kapta. Önkormányzati fenntartással működik a Tóth Menyhért Városi Könyvtár és Teleház, melynek keretében 1990-től önálló folyóirat szerkesztésére is sor került Mórahalmi Körkép, 2014. évtől Tükörkép néven. Az önkormányzat a település múltjának részleteit bemutató több kiadványt jelentetett meg (különösen a település múltját feldolgozó monográfiát, kalendáriumokat, a települést bemutató egyéb kiadványokat) melyek megvásárolhatók és megtekinthetők a Tourinform irodában, illetve a település honlapján is megjelennek a településre vonatkozó információkkal együttesen.

A város turisztikai tevékenységét a Móra-Tourist Nonprofit Kft. végzi, mely 2011 óta – a megyében elsőként - regisztrált helyi TDM szervezetként működik. Ennek keretében látja el a homokháti térség kapcsolódó területeinek turisztikai desztinációs menedzsment feladatait. Ezen felül, turisztikai gazdasági tevékenységek (szálláshelyek, rendezvény helyszínek, személyszállítás, programszervezés, biciklikölcsönzés) mellett a mórahalmi Tourinfom irodát és a helyitermék-boltot működteti, valamint a városnéző kisvonatot üzemelteti, melyekkel a városba érkező turisták igényeit szolgálja ki.

Az idegenforgalom hagyományát Mórahalmon a belterületen található, országos minősítéssel rendelkező Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő adja. A gyógyfürdőben négyféle minősített gyógyvizet adó kút található (Árpád, Erzsébet, Szent László és Mátyás gyógyvíz). A gyógyvíz-fürdőkúra nőgyógyászati megbetegedések, kopásos és gyulladásos ízületi betegségek, gerincbetegségek, valamint izomreuma kezelésére szolgál, így a fürdőt méltán nevezik a térség „térd- és vállcentrumának”.

A fürdő mellett található a város legnagyobb parkja. A lombos fákkal övezett és virágágyásokkal ékeskedő szép és rendezett környezetben sétányok és padok találhatók, valamint a történelmi sorsfordulóinknak emléket állító szobrok és emlékművek kerültek itt elhelyezésre. A gyógyfürdő szomszédságában nyitotta meg kapuit a négycsillag superior minősítéssel rendelkező Hotel Colosseum Wellness és Konferencia Szálloda 2011-ben, illetve a háromcsillagos Elixír Medical Wellness Hotel 2015-ben. A város külterületén található idegenforgalmi nevezetesség a Madarász-tó, illetve a Nagyszéksós-tó, mely utóbbinál bivalyrezervátum került kialakításra. Magyarországon a 16. század óta tenyésztenek bivalyokat, 1911-ben még 155 ezres állomány élt az ország akkori területén, huszonöt évvel később már csak hétezer példányt számláltak meg. Napjainkban néhány százra tehető a magyarországi állomány, többségük nemzeti parkokban él. A Nagyszéksósi Bivelyrezervátum területén élő bivalygulya egyedeinek száma folyamatosan emelkedik, az eredeti természeti környezet fenntartásában és alakításában fontos szerepet töltenek be. Jelenleg több mint 150 bivalyból áll a mórahalmi bivalyrezervátum, melynek egyedeinek egy része áttelepítésre került a Tanaszi-semlyéken kialakított új rezervátum területére.

A mai tanyasi életformára építve is megindult a „tanyai turizmus”, mely mind a hazai, mind pedig a külföldi vendégek számára egyre népszerűbb.

A lakosság sportigényét futballpályák, teniszpályák, az iskolai sportcsarnok, sportpálya, BMX pálya, salakmotor és krosszpálya, grundpálya, valamint a fürdő tanmedencéje és úszómedencéje elégíti ki. 2012-ben a város sportturisztikai szolgáltatásai a Futó-Dobó Lovasközpont által nyújtott szolgáltatásokkal bővültek. 2014-ben a Szent János térségben került kialakításra egy sportkomplexum műfüves és élőfüves futballpályával, öltöző épülettel együttesen, mely épületben egy korszerű konditerem is várja a sportolni vágyókat.

A település önkormányzata lakáskoncepciót fogadott el, amelynek alapján a kormány lakáskoncepciójának köszönhetően a 2000-es évek elején 40 önkormányzati bérlakás épült. Az önkormányzat összesen több mint 120 bérlakással rendelkezik.

1997-ben egy egységes riasztási központ megépítését tervezte el az önkormányzat. Itt kapott helyet a helyi katasztrófavédelmi iroda, a helyi önkéntes tűzoltóság és a mentőállomás a központi orvosi ügyelettel. Itt épült fel a helyi rendőrőrs új épülete, amely 2003-ban került átadásra.

Népesség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2011-ben a város lakosságának közel 100%-a magyar nemzetiségűnek vallotta magát,[3] az 5804 főnyi lakosságból külterületen (tanyán) 1555 fő élt.

A település lakosainak majdnem háromnegyede római katolikusnak vallotta magát a 2011-es népszámlálás alkalmával. Ezen közösség szolgálatát a templom mellett álló római katolikus plébánia látja el. A településnek több mint 110 éve helyben lakó plébánosa van.

Nevezetességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Szent Erzsébet gyógyfürdő: regionális jelentőségű 4*-os gyógyfürdő minősítéssel rendelkező létesítmény, a medencék hőfoka 34-39 Celsius-fokos. Kifejezetten térd- és vállízületi megbetegedések gyógyítására hasznosítják vízét.
 • Turulszoborral díszített országzászlós Trianon-emlékmű[4]
 • Árpád-házi szentek kútja[4]
 • Szabadtéri makettpark, ahol a Kárpát-medence több nevezetes műemlékének makettje tekinthető meg, többségük a valós méret 25-ödrészére kicsinyítve.[5]
 • Székelykapu
 • Szentháromság tér szentháromság-szoborral és kopjafákkal
 • Tanítók fája
 • Gerle-birtok
 • Mozi épülete
 • Rozsmalom épülete
 • Aranyszöm Rendezvényház
 • Gazdasági iskola épületegyüttese – ipari park
 • Tanyai iskolák
 • Szent László király-templom
 • Szabadtéri keresztút stációi a templomkertben
 • Nagyszéksósi bivalyrezervátum
 • Csónakázó tó
 • Mórahalmi rétesház
 • Homokháti emlékház
 • Babagyűjtemény
 • Városnéző vonat
 • Futó-Dobó Lovasközpont
 • Kraller-borház
 • Zöld közösségi ház és erdei iskola
 • Kiskunsági Nemzeti Park Körös-éri Tájvédelmi Körzet

Testvértelepülései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Híres emberek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Szegedtől karnyújtásnyira - Mórahalom és térsége, kiad. Mórahalom Város Önkormányzata (dátum nélkül 2008–2009.)
 1. Mórahalom települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2014. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2014. augusztus 27. (Hozzáférés: 2014. szeptember 1.)
 3. A 2011-es népszámlálás nemzetiségi adatsora
 4. ^ a b Csongrád megye turulos szobrai. (Hozzáférés: 2015. március 23.)
 5. Szabadtéri makettmúzeum nyílt Mórahalmon. turizmus.com, 2015. március 20. (Hozzáférés: 2015. március 23.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mórahalom témájú médiaállományokat.