Jónás próféta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Jónás a bibliai Ószövetségben található kispróféták egyike. Az északi királyságban, valószínűleg a Kr. e. 8. században élt.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jónást Isten Ninive városába küldte a megtérésre szóló üzenetével. A prófétának ez nem tetszik, hogy Isten Izrael egyik ellenségét akarja megmenteni, ezért más irányba indul egy tengeri hajóval. Isten hatalmas vihart bocsát a tengeren a hajóra. Jónás tudja, hogy mindez miatta van, ezért azt javasolja a többieknek, hogy dobják a tengerbe. Ezt meg is teszik és ekkor eláll a vihar. Jónást ezután elnyeli egy nagy hal. 3 napig van a cethal gyomrában, majd az kiköpi őt. Jónás ekkor Ninivébe megy, hogy prófétáljon ellene, ami eredményes lesz. A város bűnbánatot tart és megtér a gonosz útjáról. Isten megkegyelmez nekik, de Jónásnak nem tetszik a város megmenekülése.

Jónás azt kívánta, hogy Isten csak Izráelt ajándékozza meg szeretetével és kegyelmével, a pogány népek pedig bűnhődjenek érdemeik szerint. Isten egy lopótököt használt fel arra, hogy megértesse, miért könyörült meg a pogány Ninive lakosain.[1]

Következtetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A róla szóló elbeszélés miatt sok mai tudós csak mítosznak tartja a történetét, ami csak teológiai mondanivalót tartalmaz, semmi többet. Figyelembe kell venni, hogy Jézus maga is említette Jónást, mint valós személyt [2] és összekapcsolta annak élettapasztalatát a saját missziójával.

Jónás történetét kis különbséggel a Korán is elbeszéli.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. http://biblia.hit.hu/bible/21/JON/4 Jónás 4. rész
  2. Máté 12:39-41

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • J.B. Hewitt: Tanulmányok a bibliai kisprófétákról

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jonah című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.