Hóseás könyve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hóseás könyve a katolikus kánonban Ózeás könyve, a protestánséban Hóseás próféta könyvének nevezik. Az első kispróféta könyv a Bibliában.

A szerző[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hóseás próféta fiatalon kezdhette prófétálását, és tekintve hogy több királyt is megemlít idős kort érhetett meg. Feleségül vesz egy asszonyt, Gomert, aki paráznává válik, mástól is szül gyerekeket. Ezért a próféta elszomorodik, a fájdalmak prófétájának is nevezik. Második gyermeket "nem szeretiknek" a harmadik gyereket "nem népemnek" nevezi.

Mondanivalója[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A házasság jelkép lesz a próféta számára, Izrael hűtlen, és házasságtörő módon megcsalja Istent. A próféta panaszkodik a papok és királyok, Izrael vezetői ellen, akik az istentiszteletben és a vezetésben visszaélnek hatalmukkal. Az eltévelyedett nép pedig Baalokat és Astartéknak hódol. Isten viszont épp azokat veszi el a hűtlen jegyestől, amivel a szövetséget felbontotta, a jólétet és hatalmat. Ezeket azért veszi el, hogy visszavezesse népét a pusztában kötött szövetséghez, ahhoz a szerelemhez, amelyet a jegyes érez az első napokban ahogy szereti hitvesét.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]