Wikipédia:Szerzőijog-sértés/2021.12.31.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

December 31.

December 29.

December 27.

December 25.

December 21.

Ez egy igazi múzeum? Úgy értem a való világban létező, IRL megtekinthető, látogatókat fogadó múzeum? Viröngy vita 2021. december 21., 09:39 (CET)

Nem értek egyet. Az idézet származott a honlapról, attól a cikk még nem jogsértő. (Egyébként virtuális múzeum, egy honlapról van szó.) – Vépi vita 2021. december 21., 10:28 (CET)

Köszönöm a támogatást Vépi!
Úgy gondolom, hogy ez az álláspontom akadémikus, mert megszüntették a lapot. Egyszerűen személyes okok állhatnak e nemtelen dolog mögött. Kb. 30 lapot néztem át, ahol nem volt probléma a hivatkozásokkal és semmivel, pedig teljesen hasonlóak a most törölt bejegyzésemhez. És a hivatkozásaim is teljesen helytállóak voltak. De ez ellen nem tudok semmit tenni. Objektivitás kizárva a moderátoroknál ezek szerint. Vizesember vita 2021. december 21., 11:11 (CET)

Én is írhatom, hogy én vagyok a könyv szerzője. Honnan lehet tudni, hogy Vizesember egyenlő a könyv írójával? Bárki mondhatja. Pinguin69 vita 2021. december 21., 11:47 (CET)

A honlapon meg ott van leírva hogy: Minden jog fenntartva. Tehát jogtalan felhasználni a szöveget máshol. Pinguin69 vita 2021. december 21., 11:50 (CET)

Vizesembernek azt javasolom, fogja azt az idézetet, nyirbálja meg, csak annyit hagyjon meg belőle, amennyit feltétlenül szükségesnek tart. Ezt a szöveget tegye fel a cikk vitalapjára. Utána én leveszem a jogsértő sablont, és kicserélem az idézetet a rövidebbre. (A másik utat most nem javasolom, azt, hogy nyilatkozzon arról e-mail-ben, hogy ő a jogtulajdonos. Egyrészt, az az idézet tényleg aránytalanul hosszú és fölösleges abban a kis cikkben, másrészt ez a procedúra bonyolult, erről meggyőződhet bárki, ha benéz az OTRS-falra.) – Vépi vita 2021. december 21., 11:56 (CET)

A múzeumok nevét nagy kezdőbetűvel kell írni, tehát a cikk neve is hibás. A Wikipédia:Nem szabad tartalom felhasználása oldalon ez áll, a szövegrészletről: Egy szócikk egésze vagy túlnyomó része nem állhat idézetekből, amennyiben a szócikk szövege nem vagy alig tartalmaz saját fogalmazású szöveget, az idézeteket rövidíteni kell, illetve el kell távolítani. Én se szeretnék veletek haragban lenni emiatt és megpróbálom helyrehozni a cikket. Pinguin69 vita 2021. december 21., 12:06 (CET)

E múzeum nevét márpedig kis betűvel kell írni. A cikk neve nem hibás!!!!!! Azon sem érdemes vitatkozni, hogy Széchenyi nevét hogy írjuk, Van olyan akiét úgy, ahogy előbb írtam, és van olyan akiét helyesen Széchényinek, mert Ő nem a „lánchidas”, hanem a könytáralapító. Ez tehát változhat. Szóval kisbetűvel írandó! Minden szakirodalomban a szerkesztési, és egyéb szabályok szerint, ha odavaló és a mondanivaló alátámasztására szolgál, mértéke nem korlátozható. Amennyiben oktatási, ismeretterjesztési célokat szolgál szabadon felhasználható forrásmegjelöléssel. Ez utóbbiról most nincs szó, mert ugye az ember nem jelöli meg a saját idézetét! Teljes egészében saját fogalmazás.
Még valami?! Vizesember vita 2021. december 21., 12:30 (CET)
Köszönöm a közreműködést!!! Vizesember vita 2021. december 21., 13:33 (CET)

Van, két dolog is. Egy: próbáljon normálisan kommunikálni a szerkesztőkkel, minimum úgy, ahogy önnel beszélnek. Nincsenek személyes okok, senkinek sem áll érdekében a lap törlése, egész egyszerűen vannak minimumkövetelmények, amelyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy valamiről cikk szülessen - az egyik, hogy egy beírt szöveg ne legyen jogsértő, azaz ne másolmány legyen valahonnan. Senki sem köteles elhinni, hogy ön írta a szöveget, és a saját szövegét másolja be. Ha én holnap elkezdem bemásolni mondjuk Matolcsy György munkáit "de hát én vagyok az, tehát megtehetem" felkiáltással, pillanatok alatt törölve lenne az is, teljes joggal. Egy szerző igazolhatja azt, hogy amit feltöltött ide az az ő munkája, ennek is megvan a módja, kérdés az, hogy ebben az esetben ennek van-e értelme? Ezzel el is jutottunk a kettes pontig, a nevezetesség kérdéséhez. Ez a weboldal egész egyszerűen nem elég nevezetes ahhoz, hogy önálló oldala legyen egy lexikonban. Netről összeszedett képek, illetve egy magángyűjtemény bemutatása, ami a maga szűk kategóriájában nyilván elismerésre méltó, de kismillió plusz egy ilyen oldal van a neten, azaz valaki a gyűjteményét mutatja be, nem kell mindről lexikoncikk, kivált, hogy ebben a konkrét esetben még a nevezetességet igazoló konkrét, külső nézőpontból készült elemző-értékelő-bemutató források is hiányoznak. Én magam jelöltem volna törlésre, ha nem jogsértő a szövege, egész egyszerűen a nevezetesség hiánya miatt. Viröngy vita 2021. december 21., 13:07 (CET)

Na ugye megérkezett a szubjektum, amiről már korábban írtam. Majd te Viröngy eldöntöd, hogy mi a nevezetes. Számodra a 500000feletti látogatottságú weboldal nem elég nevezetes. Ez a külső nézőponti dumád, meg egyszerűen hülyeség. Te egy ellenséges, és okoskodó indivídum vagy tele okoskodással és szubjektív ellenségeskedéssel. Nézz már körül, hogy milyen szócikkek vannak, sajna sok olyan, ami meg sem közelíti az általatok törölt cikkemet. Azt hogy minek van értelme, vagy minek nincs azt nem te döntöd el. Nem tudom milyen pozíciót töltesz be a wikinél, de hogy csak a saját személyiségedből (vagy ahogy mondják) vagy képes látni a dolgokat az biztos.
Azt meg hogy minek van értelme nem te döntöd el. Szerintem neked nincs értelmed. Gyere le az elefántcsont-tornyodból.
P.s.: Ez a weboldal nagyon nevezetes, csak ezt nem vagy képes belátni, mert nem ér el odáig az értelmed. okoska! Vizesember vita 2021. december 21., 13:22 (CET)
Ismételten megkérlek: hagyj fel a személyeskedéssel. Nem én döntöm el, mi számít nevezetesnek, erre a közösség által elfogadott, nagyon alapos feltételrendszer van, amelyet itt olvashatsz el: [1]. Az oldalad ennek nem felel meg (utánanéztem), s ennek semmi köze sem az én, sem a wikipédia bármely más szerkesztőjének. Kérlek keress más módot a gyűjteményed népszerűsítésére. Viröngy vita 2021. december 21., 14:29 (CET)

aquad.hu weboldalon ez van írva: A megjelentetett anyagok: cikkek, fotók, rajzok, emblémák, logók stb. a szerzők tulajdonát képezik. átvételük, máshol való megjelentetésük, leközlésük, kizárólag a szerző(k) írásos, határozott beleegyezésével, a forrás és a szerző(k) pontos megjelölésével lehetséges. A leközölt írások, fotók, eredeti cikkek stb. megjentetését aquad Internetes oldalain, a szerző(k)/kiadó(k) engedélyezték

Tehát írásbeli engedély nélkül nem lehet máshol közölni a szöveget. Nincs írásbeli engedély, ez a probléma. Ha az lenne írva ezen a honlapon, hogy szabadon felhasználható minden szöveg, akkor nem lenne gond. Pinguin69 vita 2021. december 21., 14:02 (CET)

Köszönöm a segítséget, lap átformálásában!
A hozzászólásodra, az alábbiakat reagálom, annak beismerésével, hogy ez tényleg az én mulasztásom. Nos a nevezett honlapon, csak az én saját anyagaim vannak, kivéve néhány idézetet. Mondhatni okafogyott a felvetés, de valóban az van odaírva, ami. Ezt majd orvosoljuk! Természetesen nem hinném, hogy magamnak írásbeli engedélyt kellene adno, ha máshol közölni akarok a saját dolgaim közül.
Bár úgy gondolom, hogy kissé szőrszálhasogató a rendszer!
Nota bene: boldog–boldogtalan közli a cikkeimet, és egyebeket, ami tőlem való, de nem szoktam ezt észrevételezni, hiszen az a jó, ha tudás, minél több helyre eljut, hogy miképpen az lényegtelen. Mivel soha semmiért nem kaptam szerzői jogdíjat, csak költöttem mindenre, szerintem ez az igazi oktatás, önzetlenül. Vizesember vita 2021. december 21., 14:29 (CET)

Kedves Vizesember! Nyilatkozni kell, hogy te vagy az eredeti szerző. Ha te vagy a bemásolt szöveg eredeti szerzője, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat lap Engedélyezés lépései (saját mű esetén) fejezetét, illetve a Wikipédia:Licencelési nyilatkozat lap Hogyan kell nyilatkozni? fejezetét. Pinguin69 vita 2021. december 21., 14:20 (CET)

December 18.

December 17.

December 8.

December 4.

December 2.

December 1.

November 29.

Kitüntető figyelmed mindig meghat. OsvátA vita 2021. december 3., 19:27 (CET)

November 28.

November 26.

November 25.

A jogsértő részt töröltem, a maradék elegendő a megmaradáshoz. Csigabiitt a házam 2021. november 26., 12:17 (CET)

November 23.

A forrásszöveget szabad licenc alá helyezték, így már maradhat. Palotabarát vita 2021. november 24., 01:02 (CET)

November 22.

November 20.

November 17.

November 15.

November 14.

November 12.

November 7.

Még ᑭᗩᗷᒪO_Eᒪ_ᑕIᑕᒪIᔕTᗩ szólt, hogy másolmány.– Fromiadrian vita 2021. november 7., 22:13 (CET)

November 6.

A lap teljes tartalmát töröltem, mivel copyvio-s ellenőrzésnél is ugyanazokat a szövegeket adta ki a port.hu-s forrással történő összevetés során. – LaSza 🚍 (VITA) 2021. november 6., 11:57 (CET)

November 5.

Október 28.

Lásd: október 20. Ez már egy újra írt verzió. – Csurla vita 2021. október 28., 08:45 (CEST)
Köszi, hogy jelezted, esetleg még finomítani kellene rajta akkor a szerzőnek, így is simán kidobta a google a forrásként szolgáló cikket, kb másfél mondat alapján. Gerry89 vita 2021. október 28., 09:24 (CEST)
Ideiglenesen visszaállítottam az oldalt, hogy a másolt részek kiszűrése funkciót kipróbáljam. Eszerint 15.3 % az egyezés és főleg olyan mondatokban, ami a született és iskolába járt részek. Szerintem ez alapján jelenleg nem jogsértő. Ezután visszaállítottam jogsértő jelzésre, ahogy Gerry89 jelezte. – Csurla vita 2021. október 28., 10:20 (CEST)
Köszi. Van esetleg valami megoldás arra, hogy ne minden cikk után emailezgessen az edzőm? Csak a www.labtoll.hu és az ujszasz.hu írásait használom, igyekeztem átírni.
Akkor küldeni fog még egy engedélyt, akkor visszaállnak az oldalak gondolom? Jó ha úgy küldi, hogy a www.labtoll.hu és az ujszasz.hu anyagait szabadon felhasználhatom? nem akarom minden cikknél zargatni ezzel, így lenne egy átfogóbb engedély. Köszönöm! Labtoll-labda vita 2021. október 28., 12:42 (CEST)
El lett küldve az engedély. Labtoll-labda vita 2021. október 28., 19:38 (CEST)
Megnézitek, meg beírjátok amit korábban írtak, hogy sokat segít, ha beírjátok hogy OTRS engedély függőben. Köszönöm! Labtoll-labda vita 2021. október 29., 09:36 (CEST)
Most nézem, hogy eltűnt a Prukker-Gozdán Ágota, Hartai Attila, Herczeg Gábor szócikk. Nem volt jó az engedély?köszönöm. Labtoll-labda vita 2021. november 2., 12:26 (CET)

@Labtoll-labda: Ha rendben lesznek az engedélyek visszaállíthatóak a szócikkek, nem vesztek el. Gg. AnyÜzenet 2021. november 2., 14:54 (CET)

beírjátok, hogy OTRS engedély függőben? az gyorsította kicsit a folyamatot. Köszi. Labtoll-labda vita 2021. november 2., 15:40 (CET)
október 28-án lett küldve az engedély email. Labtoll-labda vita 2021. november 7., 09:55 (CET)

Október 26.

Október 24.

Október 23.

Ez a cikk 2008-ban indult és semmiféle jogsértő szöveg nem volt benne, csak közérdekű, nyilvános adatok. Ám 2013. november 22., 18:21-kor DobEx-T szerkesztő írta be azt a hosszú, egybefüggő szöveget, amely akár jogsértő is lehet. A jelen esetben a korábbi jóhiszemű szerkesztések védelme érdekében DobEx-T szerkesztésénél régebbi utolsó állapotra kellene visszaállítani a lapot. (Így nem kellene a többi szerkesztőt azzal büntetni, hogy a cikk esetleg törlésre kerül, ha bárki nem írja újjá.)
Bízom benne, hogy ezeket a szempontokat Te is megérted. Üdv.--Linkoman vita 2021. október 25., 19:38 (CEST)
 megjegyzés: Időközben újraíratott 10000 lépés/Új címen. Alfa-ketosav vita 2021. október 26., 11:38 (CEST)
A jogsértő szöveget eltávolítottam. Alfa-ketosav vita 2021. november 6., 21:17 (CET)

Október 22.

Október 21.

Október 20.

Átmozgattam az újraírt változatot a jogsértő helyére. – Crimeavita 2021. október 25., 08:29 (CEST)

Október 18.

  • Lábtoll-labdaVépi vita 2021. október 18., 07:11 (CEST)
    A Magyar Lábtoll-labda Szövetség hivatalos oldaláról származó, saját gyártású tartalom lett átmásolva a wikipédia felületére. Az említett cikk azonos, de ezt korábban az edzőm és az MLTSZ-ben levő kollégám Fehér János készítette. Ha az értesüléseim rosszak, vagy hiányosak, akkor kérném a említett linket is forrásként megjelölni, és a cikk legyen újra elérhető. A legfontosabb számomra a Lábtoll-labda sportág népszerűsítése. Köszönöm! Labtoll-labda vita 2021. október 18., 08:08 (CEST)
    Még elég kezdő vagyok, olvastam a pontokat, írtam emailt a leírtak szerint. Vagy röviden mi a teendőm, hogy maradjon az oldal? A hivatalos oldalról lett átvéve a szöveg az említett linkre, nem az extremsportos cikk a főoldala a sportnak. Köszönöm. Labtoll-labda vita 2021. október 18., 09:19 (CEST)
Az OTRS-t kezelő szerkesztők elolvassák a mailt, és intézik a továbbiakat. – Vépi vita 2021. október 18., 09:27 (CEST)
http://extremesportok.hu/o.php?id=44&page=2
,,
További információk a szövetség honlapján! www.labtoll.hu
email:
Tel/fax:
Köszönet a cikkért Fehér Jánosnak a Magyar Lábtoll-labda Szövetség elnökének! "
Tehát nem az említett link az eredeti cikk! Labtoll-labda vita 2021. október 18., 12:03 (CEST)
Mennyi idő kb. az elbírálás? Napok óta nem történik semmi, pedig megtettem a kért lépéseket, vagy mi a teendőm még?Köszönöm. Ha kell tudom továbbítani a szerző engedélyező emailjét is, de elküldte a megadott email címre is. Labtoll-labda vita 2021. október 20., 08:28 (CEST)
Sok az eszkimó, kevés a fóka. Az emailek feldolgozása időbe kerül, néha hetekig is eltart. Ez nem mentség, csak tájékoztatás. Mindenesetre az engedélyszámot már beletettem, köszönjük a segítségedet! grin 2021. október 26., 15:48 (CEST)

Nem tudom (hogy mennyi az átfutási idő). 23-án kiderül, mi lesz a továbbiakban (elvileg akkor kellene töröljék a cikket). – Vépi vita 2021. október 20., 08:31 (CEST)

Írtam az OTRS-üzenőfalra az engedéllyel kapcsolatban. – Crimeavita 2021. október 23., 09:06 (CEST)
köszönöm! ha kell tudom még egyszer továbbítani az edzőm emailjét. Labtoll-labda vita 2021. október 24., 10:57 (CEST)
Grin rátette a cikkre az engedélyt. – Crimeavita 2021. október 27., 13:39 (CEST)
Ilyenkor sokat segít az „otrs engedély függőben” sablon, jelezni másoknak, hogy ti mindent megtettetek csak azok a lusta OTRS ügynökök nem dógoznak! :-) grin 2021. október 26., 15:49 (CEST)

Október 16.

Október 15.

Október 14.

Október 12.

Október 11.

Október 10.

Október 9.

Október 8.

Ez érkezett hozzá: Szerkesztővita:Kelety Gábor. Innen kezdve nem követem tovább. – Vépi vita 2021. október 12., 07:53 (CEST)

Október 7.

Átírták, a jogsértő lapváltozatok kitakarva. – Crimeavita 2021. október 14., 08:19 (CEST)

Október 3.

Október 2.

Szeptember 28.

Szeptember 24.

Szeptember 22.

Szeptember 19.

Jelentem, jogtisztán újraírtam Linóleum/Új címen.--Linkoman vita 2021. szeptember 22., 21:14 (CEST)
A jogsértő változatot töröltem, az újat átmozgattam a megfelelő címre. – Crimeavita 2021. szeptember 24., 09:04 (CEST)

Szeptember 18.

A jogsértő részeket kivettem, és visszaállítottam a cikket a jogsértés előtti változatra. – Crimeavita 2021. szeptember 24., 09:04 (CEST)

Szeptember 15.

Szeptember 12.

Ez máris törölhető, megvan az új, megtisztított. – Vépi vita 2021. szeptember 12., 16:52 (CEST)

Töröltem. Gg. AnyÜzenet 2021. szeptember 12., 17:02 (CEST)

Szeptember 1.

Jelenlegi állapotában kb. 3 mondatot tartalmaz a cikk, az is általános leírás. Szerintem maradhat így. – Crimeavita 2021. szeptember 24., 09:04 (CEST)
Igazából Picsovina már a hó elején átírta, de nem a szabályos módon, allapon, ezért maradt úgymond ez itt. – balint36 utaspanasz 2021. szeptember 24., 09:31 (CEST)
Ó, látom, tényleg; és azt is, hogy a jogsértő változat el van rejtve. Köszönöm a magyarázatot. Akkor ez megoldottnak vehető :) Lemozgatom a szakaszt. – Crimeavita 2021. szeptember 25., 10:38 (CEST)

Augusztus 28.

Augusztus 26.

Már nincsenek benne a cselekményleírások (és a sablon sem). – Vépi vita 2021. augusztus 30., 07:25 (CEST)
Már nincsenek benne a cselekményleírások (és a sablon sem). – Vépi vita 2021. augusztus 30., 07:25 (CEST)

Augusztus 18.

Megjegyzem, hogy a jelen esetben tényleg csak néhány szót írt ki valaki, ami kevés a jogsértés megállapításához.Inkább szubcsonk lehetett volna. (De ezt csak a rend kedvéért, elvi éllel írom le; már megírtam a cikket, nulláról. :)- --Linkoman vita 2021. augusztus 18., 16:18 (CEST)

„Az eredeti tartalom egy szótári definíció.” Meg egy idézet, amely véletlenül pont szerepelt abban a szótárban, ahonnan a meghatározás is származott. Ráadásul a létrehozó meg is adta, hogy ebből a szótárból vette a szöveget. Lehet, hogy szubcsonk hosszúságú szöveg volt, de attól még másolmány. @Linkoman: Köszönet az újraírásért. – Crimeavita 2021. augusztus 18., 22:19 (CEST)

@Crimea:-- Másolmány volt, természetesen. Nem vitattam. De szubcsonknyi méretű szöveg bemásolása a forrás megadásával semmiféle jogsértő szándékot nem mutat. Ha a szubcsonk bővül, majd átfogalmazza valaki ezt a szöveget, ha pedig a szubcsonk nem bővül, mehet az egész a kukába, anélkül, hogy jogsértéssel vádolnánk az illetőt.

Más kérdés, hogy érdekelt a téma, hát újraírtam. Köszönöm kedves szavaidat! Üdv.--Linkoman vita 2021. augusztus 18., 22:52 (CEST)

Augusztus 16.

Augusztus 14.

Augusztus 13.

Augusztus 7.

Augusztus 3.

Augusztus 2.

Augusztus 1.

Július 18.

 megjegyzés A másolt részeket eltávolítottam, a laptörténetben elrejtettem a kérdéses változatokat. A szócikk váza megmaradt. – Crimeavita 2021. augusztus 6., 08:43 (CEST)

Július 7.

Június 29.

Június 27.

Június 26.

Június 22.

Június 10.

Június 9.

Június 5.

Almafa-lisztharmat --PallertitcoC 2021. június 5., 16:58 (CEST)

Június 4.

Június 1.

Május 28.

Május 27.

Május 26.

Május 25.

Május 24.

Május 22.

Május 19.

Május 18.

Május 16.

Május 15.

Május 13.

Május 10.

Május 9.

Május 8.

Május 7.

Május 6.

Május 4.

Május 3.

Május 2.

Április 30.

Április 27.

Április 26.

Április 25.

Április 23.

Április 22.

Április 21.

Április 20.

Április 19.

Április 18.

Április 16.

Április 15.

Április 14.

Április 13.

Április 12.

Április 10.

Április 9.

Április 8.

Április 6.

Április 4.

Április 3.

Április 1.

Március 30.

Március 29.

Március 28.

Március 26.

Március 25.

Március 24.

Március 23.

Március 20.

Március 18.

Március 17.

Március 16.

Március 15.

Március 14.

Március 13.

Március 12.

Osvát Ernő-díj - Palotabarát vita 2021. március 12., 19:14 (CET)

Március 9.

Március 8.

Március 7.

Március 5.

Március 4.

Március 3.

Március 1.

Február 28.

Február 27.

Február 26.

Február 25.

Február 24.

Február 22.

Február 21.

Február 20.

Február 19.

Február 18.

Február 17.

Február 16.

Február 15.

Február 13.

Február 12.

Február 8.

Február 7.

Február 6.

Február 5.

Február 4.

Február 3.

Február 2.

Január 28.

Január 27.

Január 24.

Január 22.

Január 21.

Január 20.

Január 19.

Január 18.

Magyar Közút Nonprofit Zrt. --PallertitcoC 2021. január 18., 16:19 (CET)

 megjegyzés A cikk vitalapja szerint folyamatban van az engedélyeztetés. – Crimeavita 2021. január 23., 12:21 (CET)
Már nem, a sablont az elhelyező szerkesztő (egyben a szócikk szerzője) eltávolította a vitalapról. A szócikket ez alapján töröltem. – Winston vita 2021. február 8., 14:00 (CET)

Január 15.

Január 13.

Január 11.

Ne töröld! A másolmányt töröltük, az átírt – nem jogsértő – tartalom lett átmozgatva a címre! PallertitcoC 2021. január 11., 16:07 (CET)

Január 10.

Január 9.

Január 7.

A másolt részt eltávolítottam a cikkből. – Crimeavita 2021. január 16., 09:07 (CET)

Január 6.

  • Mathias Corvinus Collegium, nem egészen egy hónapja töröltük a cikket jogsértés miatt, mert az intézmény honlapjáról volt összeollózva a szöveg. Egy szerkesztő újra létrehozta, de lényegében ugyanazzal a tartalommal, a kiegészítései pedig ugyanúgy szó szerinti másolmányok a honlap különböző tartományaiból. – Regasterios vita 2021. január 6., 16:25 (CET)

Január 5.

Január 3.

Január 2.