Budakeszi Vadaspark

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Budakeszi Vadaspark
Macskabaglyok a Vadasparkban
Macskabaglyok a Vadasparkban
Ország Magyarország
Helye Budakeszi
Adatok
Megnyitás 1979
Terület30 ha
Fajok száma 50
Egyedek száma kb. 200
Budakeszi Vadaspark (Budai-hegység)
Budakeszi Vadaspark
Budakeszi Vadaspark
Pozíció a Budai-hegység térképén
é. sz. 47° 31′ 30″, k. h. 18° 55′ 24″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 30″, k. h. 18° 55′ 24″
Budakeszi Vadaspark weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Budakeszi Vadaspark témájú médiaállományokat.

A Budakeszi Vadaspark 1979-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében működik. A közel 30 hektáros cseres-tölgyes erdőben működő vadaspark célja, hogy természetes élőhelyükön mutassa be a Magyarországon őshonos vad- és háziállatvilágot, illetve a Kárpát-medencébe betelepült fajokat.

A Budakeszi Vadaspark fontos küldetése, hogy az élmény alapú oktatás során ráirányítsa a látogatók figyelmét a természet és a fajok védelemére, a biodiverzitás megőrzésére, illetve a környezettudatos gondolkodásra.

Története[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

1972-ben Buenos Aires-i Erdészeti Világkongresszus határozatába került az erdők új felhasználási funkciója: a közjóléti célú erdőgazdálkodásról, melyet magyar javaslatra fogadtak el, majd népszerűsítettek és fejlesztettek.

Alapítás[szerkesztés]

1976-ra megszületett egy gyalogosan bejárható, a hazai nagyvad- és apróvadfajokat a természetes környezetükben bemutató vadaspark ötlete a korábban Vörös-hegyként ismert területen. A lombos fafajokkal elegyes tölgyes erdő népszerű kirándulóhely volt, ahol 1974-re megszűnt a dolomit-, kőpor- és murvabányászat is, így 1979. április 29-én megnyitotta kapuit a Budakeszi Vadaspark. A 327 hektáron elterülő park alapítója a Budavidéki Állami Erdő- és Vadgazdaság volt, amit később a Pilisi Állami Parkerdőgazdasághoz csatoltak.

A kezdetek

Az 1980-as években apróvadakat (róka, erdei és mezei madárfajok) bemutató kifutók létesültek, 1985-ben elkészült az új főbejárat, melyet két totemoszloppal és egy életnagyságú bronz szarvasbika szoborral díszítettek, valamint befejeződött a bekötőút teljes aszfaltozása. A Vadaspark már ekkor részt vett a fiatalság nevelésében, hiszen minden évben itt került megrendezésre a Madarak és Fák napja. A Vadasparkot körülölelő vadaskertben a szabadon is megtekinthető nagyvadfajok egyedeinek száma 40–50 gímszarvas, 20–30 dámvad, 20–25 őz, néhány muflon és mintegy 200 vaddisznó volt. Majd a Vadasparkba sörényes vadjuhok, szikaszarvasok és skót gímszarvasok érkeztek.

1988-ban befejeződött a 12 méteres kilátó, az apróvad fajok (vízi- és ragadozó madarak) bemutatását szolgáló kupolák, valamint a Szilfa-tisztás cölöpvárának építése. Ebben az évben került bevezetésre a vezetékes telefon a Vadaspark irodájába. [1]

Tűz és átépítés[szerkesztés]

1992-ben a Vadaspark területe és közvetlen irányítása a Telki Erdészettől a Budapesti Erdészet felügyelete alá került. A töretlen fejlődést 1995-ben azonban balszerencsés esemény akasztotta meg: egy tűzesetben elhamvadt az alig több mint tízéves fogadóépület. Szerencsére több helyről is érkezett támogató segítség, így a helyreállító építkezések szinte azonnal megkezdődhettek, sőt, a továbbiakban új iroda-, oktató- és kéziraktár-helyiségeket is kialakítottak, helyet biztosítva a programoknak, valamint az oktatásnak.

Bővülés[szerkesztés]

Az 1998-as évtől kezdve folyamatosan bővült a bemutatott fajok listája, csere révén két fekete bivalyt, majd a helyükre európai bölényeket helyeztek el a bemutatókarámokba, de ekkor érkeztek az európai farkasok és a hiúz is. 1996 és 2000 között a nagyvadkarámok felújítására és két új bemutatókarám megépítésére került sor. A fogadópark szegélyénél fokozatosan alakították ki a parasztudvart, ahol házi baromfifélékkel, kecskékkel, juhokkal, szürke marhákkal, valamint az állattartók segítőivel: pásztorkutyákkal, igavonó szamarakkal találkozhattak az odalátogatók. A Pilisi Parkerdő Rt. gazdasági vezetésének elhatározása után, 1997-től a közhasznú társasági formában folytatta munkáját.

Új fajok érkezése[szerkesztés]

Az évezred utolsó évtizede az intenzív fejlesztés jegyében telt el. 2001-ben történt a nagyvadbemutató helyek sétaútjainak, és a karámokban az etetők felújítása, továbbá a vízelvezetők kialakítása. A szálas takarmány minőségi tárolásának biztosításához zsindelyes fedelű szénatárolót építettek a karámok szomszédságában. 2003-ban újabb kifutók épültek: házi és üregi nyulak számára egy üvegfalú bemutatóblokk, valamint egy ragadozó madár röpde is. A bejárati cölöpkerítés felújításán kívül ebben az évben sikerült az elektromosvezeték-hálózatot is kicserélni. A látogatók komfortját emelték a volt bányagödörben kialakított tűzrakó helyek, valamint a fogadóparkban a vizesblokk renoválása. 2004-ben építették fel az énekesmadarak röpdéjét, a madaras kifutósorban gólyák, vadrécék, baglyok, vércsék folyamatos bemutatásáról gondoskodtak. Az emlős részlegre róka, borz, nyest, görény, mosómedve és nyestkutya érkezett. A következő évben a kilátó renoválása kezdődött el, majd a fogadópark és a bejárati sétautak felújítása után, a Szilfa-tisztáson a játszótér karbantartási, fejlesztés-előkészítési munkái következtek. 2006-ban erdei kisemlősöket (keleti sün, európai mókus) bemutató kifutót építettek, a ragadozó emlősök bemutatójában műszikla építéssel, környezetgazdagítással segítették az állatok számára kedvezőbb élettér kialakítását.

Napjainkban[szerkesztés]

A 2010-es évek kezdete óta a Budakeszi Vadaspark gyökeres változáson ment keresztül; mára szolgáltatásait és infrastruktúráját tekintve is korszerű, vonzó, sokféle programjával széles közönségigényt kiszolgáló családi kikapcsolódási centrummá nőtte ki magát. Az állatgyűjtemény további különleges fajokkal bővült: szikaszarvas, őstulok érkezett, felújításra került a madár részleg, megnyílt az újabb állatsimogató, a kifutók új berendezési tárgyakat kaptak.

Az elmúlt évek (2013-2020) főbb fejlesztései[szerkesztés]

 • 2013. Erdei oktató terem (Pavilon)
 • 2014. Iroda épület felújítása
 • 2015. Vackor Tábor, új főbejárat, vizes blokk, akadálymentesítés
 • 2016. MedvExit szabadulós játék kicsiknek és nagyoknak, Születésnapok a Vadasparkban
 • 2017. Erdész leszek játszótér, Dinópark, Hármashatár-hegyi Kiránduló Központ és Turistaház kezelése a Vadasparkhoz került
 • 2019. Új parasztudvar, új honlap
Szilveszter, a Budakeszi Vadaspark vadmacskája. Fotó: Surányi Linda
 • 2020. Vadmacska Fajmegőrzési Projekt

Folyamatosan futó programok[szerkesztés]

 • Faültetés és madárodúk kihelyezése
 • Infrastruktúra fejlesztése
 • Állattréningek, környezetgazdagítási programok
 • Oktatási segédanyagok bővítése (pl. preparátumok, szőrök, bőrök, agancsok)
 • Családi önkéntes, jeles napok
 • Családi napok cégeknek
 • Erdei iskola
 • Ingyenes terepbabakocsi bérlés, baba-mama kuckó
 • Együttműködés egyetemekkel, kihelyezett órák tartása

Modern állatkert[szerkesztés]

Oktatás[szerkesztés]

Játszóterek[szerkesztés]

Erdész leszek játszótér. Fotó: Surányi Linda

A „Makk kuckó” és az „Erdész leszek” tematikus játszóterek lehetőséget adnak a gyerekeknek, hogy ügyességüket latba vetve birtokba vegyék a túlnyomórészt természetes anyagokból készült játékokat, és mókázás közben tanuljanak is a minket körülvevő élővilágról és természetei környezetről.

Tanösvények[szerkesztés]

Öt - Madárbarát kert, Kalandpark-, Interaktív-, Vadászati-, Mezítlábas tanösvény - érdekességekkel, játékokkal szórakoztató ismeretátadással bármely korosztály számára.

Szakvezetés[szerkesztés]

Szakvezetés. Fotó: Zachán Viktor

Zöld erdő a tanterem! Tematikus séták óvodai és iskolai csoportoknak. A Budakeszi Vadasparkban a nehéz iskolatáska helyett finom szendvicsekkel teli hátizsák a kötelező felszerelés! Szakvezetések során a gyerekek rengeteg olyan ismerettel lehetnek gazdagabbak, melyek biztosan nem szerepelnek a tankönyvekben. A program élményalapú és interaktív, egyetlen, a témával kapcsolatos kérdés sem maradhat megválaszolatlan!

Osztálykirándulásű[szerkesztés]

Szállás, ellátás, programok a Hármashatár-hegyi Kiránduló Központban.

Ismeretterjesztő rendezvények[szerkesztés]

Ismeretterjesztő rendezvényeinken mindig más és más aktuális tematikával várjuk az érdeklődő óvodásokat, iskolásokat vagy akár magánszemélyeket. Célunk, hogy a gyerekek minél korábban megismerkedhessenek az őket körülvevő élővilággal és természetes környezetükkel, hogy mindannyian felelős felnőttekké cseperedjenek. Tematikus előadások, interaktív játékok, kézműves foglalkozások színesítik a programokat, de a rendezvények alatt működnek közönségprogramjaink is, melyek során állatetetéseket és különböző etológiai állatbemutatókat láthatnak kis látogatóink.

Óvodáknak[szerkesztés]

Etológia előadás a Szent István Egyetemen. Fotó: Surányi Linda

Házhoz megy a Vadaspark! A Vadaspark természetismereti programjai közvetlenül az óvodákban is elérhetők! Szakképzett zoopedagógusok – akár élő állatok kíséretében is – házhoz viszik hazánk és a Kárpát-medence izgalmas élővilágát. 35-45 perces, választható tematikájú interaktív foglalkozások formában.

Egyetemeknek[szerkesztés]

Budakeszi Vadaspark több hazai felsőoktatási intézménnyel (agrár-, állatorvos- és természettudományi egyetemmel) működik együtt, ápol szoros szakmai kapcsolatot, melynek keretében rendszeresek a parkban tartott kihelyezett egyetemi órák, előadások, gyakorlati foglalkozások. De a hazai intézmények mellett külföldi egyetemek, valamint állatkertek és vadasparkok is megtalálhatók a szakmai partnerek között. Emellett a Vadaspark szakemberei is tartanak előadásokat az állatok viselkedésével, a modern állatkertek és vadasparkok szerepével foglakozó egyetemi kurzusokon.

Éjszakai szakvezetés[szerkesztés]

Vackor tábor, ismerkedés az állatokkal. Fotó: Surányi Linda

A programot a máskor nem hallható neszezések, horkantások és huhogások tesznek még vérfagyasztóbbá, nem beszélve az elemlámpa fényében megvillanó szempárokról…

Vackor és Berkenye tábor[szerkesztés]

Nyári napközis tábor olyan általános iskolás gyerekek részére, akik érdeklődnek az állatvilág, a természet és az erdei kalandok iránt. Izgalmas és különleges programokkal, közös foglalkozásokkal, játékokkal vezetjük rá a gyerekeket a környezettudatos szemlélet elsajátítására, az egészséges életmódra, a természet-, és az állatvilág tiszteletére, környezetünk védelmének fontosságára. A táborban szakképzett zoopedagógusok és állatkerti szakemberek segítenek az állatok biztonságos megismerésében.

Születésnap[szerkesztés]

Vackor tábor, közösségi játék. Fotó: Surányi Linda

A Budakeszi Vadaspark biztosítja a legkisebbek számára, hogy egy izgalmas, játékos szakvezetések, fejtörők, ügyességi feladatok keretében megünnepelhessék a születésnapjukat. Az út során bejárhatják a Vadaspark egy részét, valamint az erdő egy kis szeletét.

NyomoZoo játék[szerkesztés]

A Budakeszi Vadaspark ingyenesen letölthető, saját alkalmazása, mely az egész családnak kínál szórakoztató formában ismereteket a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített állatokról. A játék az egész Vadasparkon végigkalauzolja a felhasználót, akinek minden állomásnál furfangos kérdéseket megválaszolva kell „nyomoznia”.

Kutatás[szerkesztés]

Vackor Tábor. Fotó: Surányi Linda

Együttműködés egyetemekkel (Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar; Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet) és hazai- (Magyar Állatkertek Szövetsége; Kutyák Határok Nélkül Alapítvány) valamint nemzetközi szervezetekkel (WWF). Továbbá részvétel különböző kutatásokban, mint például aranysakál táplálkozási szokások - Goldschakal Projekt.

Fajmegőrzés[szerkesztés]

A Budakeszi Vadaspark által elindított Vadmacska Fajmegőrzési Projekt célja, az európai vadmacska életképes populációinak helyreállítása Magyarországon, amelyeket többek között a házi macskákkal történő hibridizáció, betegségek és az élőhelyek leromlása fenyeget.[2]

Vadasparki séta/A Budakeszi Vadaspark állatai[szerkesztés]

Állatok[szerkesztés]

Több mint 50 faj, hazánkból és a Kárpát-medencéből.

Szürke farkas a Budakeszi Vadasparkban. Fotó: Nagy Ingrid

A nagyvadas körletben megtalálható az 5 nagyvadfajunk: gímszarvas, dámszarvas, őz, muflon és vaddisznó, továbbá a távol-keleti szikaszarvas. A nagyragadozók közül pedig a szürke farkas és a barnamedve.

A kisragadozós körletben a sünféléket a keleti sün, a menyétféléket a nyest és a vadászgörény, a kutyaféléket az aranysakál és a vörös róka, míg a macskaféléket a vadmacska és a nagyragadozók közé tartozó eurázsiai hiúz képviselik. Az invazív fajok közül megtekinthető a távolkeleti nyestkutya, valamint az észak-amerikai mosómedve. A rágcsálók közül a nagy pele, az erdei mókus, a házi egér és a vándorpatkány található meg a Vadasparkban.

Chili, a róka. Fotó: Surányi Linda
Noir, a Budakeszi Vadaspark hollója. Fotó: Nagy Ingrid

A madarak osztályának vadasparki képviselői a hóbagoly, a macskabagoly, a kuvik, a vörös vércse, a fürj, a tőkés réce, az örvös galamb, a szajkó, a szarka, a csóka, a dolmányos- és vetési varjú és a holló.

A parasztudvarban a háziállatok közül a hucul lovat, a magyar parlagi szamarat, az őstulkot, a magyat tarka szarvasmarhát, a cigája- és a racka juhot, a magyar parlagi kecskét, a mangalicát, a magyar óriás és a házi nyulat, a fehér, sárga, fogoly színű és a kendermagos magyar tyúkot, a fehér, fekete és kendermagos erdélyi kopasz nyakú tyúkot, a bronz pulykát, a házi- és pézsma kacsát, továbbá a fodros ludat tekinthetik meg a látogatók.

Simogató

Testközelben a természet. Egy hely az erdő közepén, ahol igazán közel kerülhetünk olyan vadállatokhoz, melyeket a természetben kirándulva is csak igen ritkán és akkor is távolról csodálhatunk. Állatsimogatóinkban szelíd dámszarvasok és muflonok, valamint magyar parlagi kecskék várják a látogatókat.

Erdő

Az erdők „arca” ezerféle lehet: kicsi, nagy, kerek, négyszögletű, tisztásokkal lyuggatott, mesebeli, lombhullató, tűlevelű, de egy valami az összesről elmondható: bonyolult és összefüggő életközösséget alkotnak. Lakói sokfélék: a szabad szemmel nem is látható, talajban „lakó” mikroorganizmusoktól kezdve, a földfelszínen élő mohákon, gombákon át, a lágy- és fás szárú növényeken keresztül, a két-, négy-, hat, nyolclábú, vagy épp lábatlan állatokig, mindannyian „együtt élő”, lélegző, lüktető egységként léteznek…

Vadasparki Programok[szerkesztés]

Napi program[szerkesztés]

Tréningek és látványetetések, találkozás és ismerkedés állatokkal és gondozóikkal. A tréningek remek alkalmat nyújtanak arra is, hogy a látogatók, az amúgy éjszakai vagy rejtett életmódú állatokat nappal is meg tudják figyelni. Ezek a mozgalmas, látványos foglalkozások, amellett, hogy folyamatos és nélkülözhetetlen kapcsolatot biztosítanak az állatokkal, a közönség számára is szórakoztató és tanulságos élménynek számítanak.

Állati jó bemutató[szerkesztés]

Állati jó bemutató. Fotó: Surányi Linda

Különleges állatbemutatók márciustól októberig, minden hétvégén. Vajon a kisegér miért növesztett apró méretéhez képest hatalmas szemeket és füleket? Lehet csomót kötni Gumira, a vadászgörényre? A rókának miért feketék a lábai és a fülei? És mivel lehet „távirányítani” a kutyákat? Vajon a mosómacik tényleg kimossák a használt zoknikat? Ilyen, és ehhez hasonlatos kérdésekre lehet választ kapni az Állati jó bemutatókon.

Medvexit[szerkesztés]

Szabaduló játék egy kis Vadasparkos csavarral. Születésnap, családi program, csapatépítés, a szabadulós játék mindig biztos választás. Hát még, ha a szabad ég szolgáltatja a kulisszát, a természetismeret pedig a témát. Akcióban a medvékért!

Budakeszi Kalandpark[szerkesztés]

Vissza a fára!Csodálatos erdei környezetben, 6 különböző nehézségű pálya várja a csúszni és mászni vágyókat.

Budakeszi Dinópark. Fotó: Surányi Linda

Budakeszi Dínópark[szerkesztés]

Óriások a régmúltból

A Budakeszi Vadaspark szomszédságában található Dinóparkban 25 dinoszaurusz faj életnagyságú modellje csodálható meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Budakeszi Vadaspark – Magyar Állatkertek Szövetsége (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2021. január 14.)
 2. Budakeszi Vadaspark - Az erdő kapuja (magyar nyelven). Budakeszi Vadaspark – Az erdő kapuja. (Hozzáférés: 2021. január 14.)

Források[szerkesztés]