Vörösmarty Rádió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vörösmarty Rádió
Jelmondat: A város hangja
Adatok
Indulás1994. szeptember 24.
TulajdonosFehérvár Médiacentrum Kft.
Ország Magyarország
Vételi területSzékesfehérvár és 30 km-es körzete
Székhely8000 Székesfehérvár, Szent Vendel utca 17/A
Hivatalos oldal

A Vörösmarty Rádió egy Székesfehérváron üzemelő, közösségi rádióállomás. A különböző ismeretterjesztő, informatív műsorok és a sok zene mellett fél óránként friss hírek hallhatók. A rádió a nap 24 órájában sugároz adást. 0:00 és 6:00 között az MTI által szerkesztett hírek kerülnek adásba.

A rádióállomás hangja Gemeiner Lajos, a rádió egyik férfi műsorvezetője.

Története[szerkesztés]

A Kodolányi János Főiskola keretén belül indította Győrffy Miklós és csapata a Vörösmarty Rádiót 1994 szeptember 24-én (őket a székesfehérvári önkormányzat bízta meg), amely közszolgálati és oktató adóként kezdte működését a 66,14 MHz-es frekvencián, egyben gyakorlóhelye a médiára specializálódott hallgatóknak.[1] Két rádió osztozott 1994-ben ugyanazon a frekvencián: az egyik a magánszemélyek által alapított Fehérvár Rádió Kft., a másik a Vörösmarty Rádió.[2] A rádió önmaga előzményének tekint egy 1956-os forradalom idején működött rádióadót is, amelyet 1957-ben leállítottak[3] és 1994-ben a rádió elnevezésével az önkormányzat emléket kívánt állítani az 1956-ban működő adónak.[4]

1995. július 1-jétől a Vörösmarty Rádió ideiglenesen beszüntette adását, hogy szeptember 1-jével már a szélesebb hallgatói kör által elérhető 99,2 MHz-es URH sávon sugározhasson. Ezen a frekvencián a Reflex Rádió nevű, kereskedelmi jellegű szolgáltatóval osztozott. A következő három évben a Vörösmarty Rádió a megyeszékhely helyi közéleti fórumává vált.

1998-ban, az addig működő és stúdióengedéllyel rendelkező rádióknak be kellett jelenteniük igényüket, hogy tovább használják a frekvenciát, és akkor az ORTT szerződéssé írja át a stúdióengedélyt. Azokon a frekvenciákon azonban, ahol több adó is sugárzott, pályázatot írt ki. A nyertesek hét évre kapták meg a frekvencia-használati engedélyt. Így lett műsorszolgáltatási szerződése a Vörösmarty Rádiónak. Az ORTT döntése alapján, 1999 júniusától kezdhette meg 24 órás adását a Vörösmarty Rádió, amely így már betölthette hivatott funkcióját, azaz a helyi közélet és a helyi kultúra fórumává vált.

2012-ben veszélybe került a rádió, de társadalmi összefogással sikerült megmenteni a rádióadót. A székesfehérvári 99,2 MHz-es frekvenciára 2012 júliusában írt ki pályázatot a Médiatanács, amelynek decemberi döntése értelmében hét évre a Fehérvár Médiacentrum Kft. nyerte el a frekvencia hasznosításának lehetőségét. 2013 januárjában megtörtént a szerződéskötés, majd február 9-én elindult a megújult Vörösmarty Rádió.[2]

2019-2020-ban több esetben bizonytalan időre hatósági döntés miatt lekapcsolta a Médiatanács a rádió adását.[5]

Műsorok[szerkesztés]

  • Fehérvári reggel (minden félórában friss hírek, programajánló, kalendárium, közlekedési információk, a hallgatók születésnapi köszöntése, kék hírek és információk)
  • Fehérvári délelőtt (napi aktualitások szórakoztató formában, helyi szakértők, szakemberek részvételével)
  • Fehérvári délután (napi aktualitások szórakoztató formában, helyi szakértők, szakemberek részvételével)
  • Fehérvári beszélgetések
  • Zeneturmix (vasárnap 14:00 és 18:00 között) - az ikonikussá vált műsor a Fehérvár Rádióban indult 1994-ben, majd annak megszűnésekor a Vörösmarty Rádióra költözött, változatlan formában és tartalommal.

Műsorvezetők[szerkesztés]

  • Schéda Zoltán
  • Galántai Zsuzsa
  • Bokányi Zsolt
  • Sasvári Csilla
  • Gemeiner Lajos
  • Kiss György

Hírszerkesztők[szerkesztés]

  • Szőllősi Attila
  • Germán Márton
  • Bóna Éva

Jegyzetek[szerkesztés]