Trappista sajt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Trappista sajt
Trappista cheese original.jpg

A trappista sajt francia eredetű félkemény sajt. A legnépszerűbb sajt Magyarországon, az ország sajtforgalmának 70 százalékát adja.[m 1][1]

Története[szerkesztés]

Receptúrája Franciaországban született. Mayenne körzetben, a Notre Dame de Port du Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették először. Ez a sajt Magyarországra a banjalukai Mária csillaga trappista kolostorból került a 19. században.

Jellemzői[szerkesztés]

  • A félkemény sajtok közé tartozik, érlelt, erjedési lyukas. Tehéntejből készítik, tejsavbaktérium-tenyészettel, oltóenzimmel és kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát hozzáadásával. A zsíros trappista szárazanyag-tartalmának legalább 56 százaléknak kell lennie. Az igazi francia trappista nyerstejes, vagyis a lefejt tejet nem pasztörizálják, és két hónapig érlelik.
  • Rendesen a körülbelül másfél kilós korong alakú sajt vágásfelületén 3-4 milliméteres, egyenletesen eloszló lyukak vannak. Íze és szaga savanykás, enyhén sós.

Megjegyzés[szerkesztés]

  1. A mai magyar piacon forgalmazott, trappista sajtnak nevezett termék jócskán eltér az eredetitől: nincs kérge, más a formája, más a színe, nem lyukazott, nem olyan kezelést kap, valamint lényegesen gyengébb minőségű tejből készítik. Csak a nevében trappista.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tuna Judit: A gépi trappista nem trappista. divany.hu, 2011. november 27. (Hozzáférés: 2017. december 30.)

Források[szerkesztés]

  • Sajtok könyve; Mezőgazdasági Kiadó, 1981.
  • Tuna Judit: A gépi trappista nem trappista (magyar nyelven). divany.hu, 2011. november 27. (Hozzáférés: 2014. február 26.)