Ementáli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ementáli
NévadóEmmental (völgy)
Nemzet, országSvájc
Gyártás helyeBern kanton
Alapanyagoktehéntej
A Wikimédia Commons tartalmaz Ementáli témájú médiaállományokat.
Eredeti ementáli

Az ementáli (Emmentaler Käse) világhírű svájci keménysajt eredetmegjelölése. Magyarországon nem számít fajtanévnek, ezért magyar termelők nem használhatják ezt a nevet.

Az eredeti ementáli[szerkesztés]

A 19. század eleje óta készítik a Bern környéki Emmental vidékén az eredeti recept szerint.

Az eredeti ementáli nyers tejből készül, hatalmas, 85 cm-es átmérőjű, 22 cm vastag korongokban, amelyek 80–100 kg súlyúak. Zsírtartalma a szárazanyagban 45-48%-os. 1 kg sajthoz mintegy 12 liter tejet használnak fel. Legjellegzetesebb tulajdonságát a belsejében található kisebb-nagyobb, egyenletes eloszlású lyukak adják.

Érlelési ideje – nagy méretei miatt – minimum 10 hónap. A 18 hónaposnál idősebb példányok lyukaiban sókristályok, esetleg sós vízű „könnyek” jelennek meg; ilyen érettségi foknál már erősebb az illata.

A névvel kapcsolatos jogi kérdések[szerkesztés]

  • Hasonló jellegű sajtokat szinte minden sajttermelő országban előállítanak, azonban Svájcban és Magyarországon ilyen néven csak svájci eredetű sajtot lehet jogszerűen forgalomba hozni a két állam között létrejött kétoldalú megállapodás alapján (1981. évi 27. törvényerejű rendelet a Magyar Népköztársaság és a Svájci Államszövetség között létrejött, a származási jelzések, eredetmegjelölések és egyéb földrajzi megjelölések oltalmáról szóló szerződés kihirdetéséről). A szerződést megelőzően a magyar gyártmányú Pannónia sajtot ementáli megjelöléssel forgalmazták Magyarországon.
  • Mivel Svájcnak csak egyes államokkal van ilyen megállapodása, más országokban (például Németország) az „Emmentaler” fajtanévként használatos és az ementáli (Emmentaler) néven történő magyarországi import is az idézett jogszabályba ütközőnek minősülhet.

Források[szerkesztés]

  • Etienne Cocquyt. Alles over kaas, Ik kan koken (holland nyelven). Amsterdam: Byblos (1992). ISBN 978-90-5437-038-3 

További információk[szerkesztés]