Coulommiers sajt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Coulommiers sajt
NévadóCoulommiers (Franciaország községei)
Nemzet, országFranciaország
Alapanyagoktehéntej
A Wikimédia Commons tartalmaz Coulommiers sajt témájú médiaállományokat.

A coulommiers a Seine-et-Marne megyében található, azonos nevű francia járási székhelyről elnevezett, tehéntejből érlelt penészes lágysajt.[1] Közeli rokona a brie, ami jóval híresebb, pedig a coulommiers-t készítik régebb óta.

Előállítása, jellemzői[szerkesztés]

A coulommiers kisebb, mint a brie; átmérője 12–15 cm. Íze édeskés, mogyorós, enyhén sós. 4-8 hétig érlelik. Fehér, hamvas külsejű, belül sárgás.[2] A nyers tejből előállított sajt kérge enyhén vöröses.

Fogyasztása[szerkesztés]

Akár a többi penészes sajtot, ezt is ajánlott fogyasztás előtt kivenni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedhessen, mert íze ilyenkor a legjobb. Kenyérrel, gyümölccsel és mazsolás kaláccsal pompás reggeli, vacsora lehet. Fondü készítéséhez is használják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. „A puhára érlelt sajtot biológiai pácolással kezelik, vagy érlelik, pl. penészgombával, élesztővel vagy egyéb organizmusokkal, amelyek különálló réteget képeznek a sajt felületén. A pácolást, illetve érlelést úgy végzik, hogy a sajt a felületétől a belseje felé látható módon pácolódjon, illetve érlelődjön. A szárazanyag zsírtartalma nem lehet kevesebb 50 %-nál. A zsírmentes szárazanyag alapján kiszámított nedvességtartalma nem lehet kevesebb 65 %-nál. Nem tartoznak a puhára érlelt sajt fogalmába az olyan sajtok, amelyek a felületükön lévő penészgombán, élesztőn vagy egyéb organizmuson kívül a sajt egészén belül szétszórtan is tartalmaznak – akár kék, akár más jellegű – penészt” — Az Európai Bizottság 2968/79/EGK rendelete (1979. december 20.) a tagsággal nem rendelkező országokba importált, különleges elbánásra jogosult, tehéntejből előállított, puhára érlelt sajtok kivitelével kapcsolatos közigazgatási segítségre vonatkozó rendelkezés részletes szabályainak megállapításáról – 2008. november 8-án hatályát vesztette
  2. Culinaris.hu

Források[szerkesztés]