Textil- és Textilruházati Ipartörténeti Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Textilmúzeum
Textil-museum-bp1.jpg
A múzeum adatai
Teljes neve Textil- és Textilruházati Ipartörténeti Múzeum
Elhelyezkedés Budapest
Magyarország
Cím Budapest, III. kerület Lajos utca 136-138.
Alapítva 1975
Elhelyezkedése
Textilmúzeum (Budapest)
Textilmúzeum
Textilmúzeum
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 32′ 09″, k. h. 19° 02′ 36″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 09″, k. h. 19° 02′ 36″
A Textilmúzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Textilmúzeum témájú médiaállományokat.

A Textil- és Textilruházati Ipartörténeti Múzeum, rövid nevén: Textilmúzeum a magyarországi textil- és ruházati ipar tárgyi és szellemi emlékeit megőrző intézmény volt Budapest III. kerületében, Óbudán, amely a hazai textilipar kialakulásában fontos helyszínnek számított. A múzeum ebben az eredeti formájában ma már nem létezik, helyén a Goldberger Textilipari Gyűjtemény működik.

Története[szerkesztés]

Goldberger Leó arcképe a Textilmúzeum gyűjteményében

Egy textilipari ipartörténeti múzeum létrehozásának gondolatát a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület vetette fel az 1960-as években. 1968-ban, a textilipar államosításának 20. évfordulója alkalmából tartott egyesületi rendezvényen fogalmazódott meg ez az igény, amit az akkori Könnyűipari Minisztérium és a Textilipari Dolgozók Szakszervezete is felkarolt.[1] Az akkori textil- és ruhaipari vállalatok és intézetek vállalatok nagy örömmel fogadták a gondolatot és gyűjteni kezdték a textilipar tárgyi és írásos emlékeit.

Eredetileg az óbudai Zichy-kastélyt szemelték ki a leendő múzeum helyszínéül, később a volt óbudai zsinagógát szánták erre a célra és az akkor összegyűlt tárgyakat ott is raktározták el. Később azonban szakértők azt állapították meg, hogy ez az épület nem igazán alkalmas erre a célra és 1975-ben a volt Első Magyar Gyapjúmosó-gyár angyalföldi szövödéjének régi épületét jelölték ki a múzeum számára, ahol 1974-ben megszűnt a termelés. Az épület átalakítása 1986-ban fejeződött be, ekkor nyílhatott meg a múzeum.[1] Ehhez a vállalatok jelentős segítséget adtak, például az akkor még működőképes régi gépek újbóli üzembe helyezésével. 1992-ig működött ezen a helyen a múzeum.

A múzeum jelenlegi helyszínét, a volt Goldberger Textilgyár egyik eredeti épületét Endrei Walter technikatörténész professzor és a városvédő tevékenységéről ismert Ráday Mihály kezdeményezésére választották ki. A megvalósításban nagy segítséget nyújtott Vég László, korábbi könnyűipari miniszterhelyettes, később a Pamutnyomóipari Vállalat (PNYV) vezérigazgatója. Ezen a helyen 1972-ben kezdődött meg az épület helyrehozatala és múzeummá alakítása, majd 1999-ben nyílt meg a múzeum a nagyközönség részére is.[1] Fenntartója a Textilmúzeum Alapítvány volt, amely azonban kellő anyagi háttér hiányában 2011 novemberében kénytelen volt átadni a múzeumot Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának.[2]

A múzeum ebben a formájában 2012 végéig állt fenn. Ekkor az Óbudai Múzeum jelentős belső épületrekonstrukciót és átalakítást hajtott végre és ezt követően 2013 szeptemberében mint az Óbudai Múzeum - Goldberger Textilipari Gyűjteményt nyitotta meg ismét. Itt elsősorban a volt Goldberger-gyár történetét, fennmaradt relikviáit, valamint a kékfestés technológiáját mutatják be.[3]

A múzeum épülete[szerkesztés]

Emléktábla a múzeum falán

Az 1992-ben létrejött Textil- és Textilruházati Ipartörténeti Múzeumi Alapítvány (Textilmúzeum Alapítvány) megszerezte a felszámolt Budaprint Pamutnyomóipari Vállalat (az 1948-as államosításig: Goldberger-gyár) részét képező Lajos u. 136-138. alatti műemlék épületeket és azokat a múzeum részére felújíttatta.

A 18. században épült házakat 1784-ben Goldberger Ferenc textilkereskedő vásárolta meg és itt alakította ki kékfestő manufaktúráját. A kis családi műhelyből az ország egyik legnagyobb, bő 200 évet megélt textilkombinátja lett, de a két törzsépület végig az óbudai gyár része maradt. Ezek földszinti termeiben működik 1999 óta a Textilmúzeum.

Állandó kiállítások[Megj. 1][szerkesztés]

Részlet a kiállításból (2006)

A múzeum gazdag szakkönyvtárral is rendelkezik. Az állandó kiállítások mellett gyakran rendeznek itt időszakos kiállításokat is mai textilművészek, gyűjtők anyagaiból és a szakmához fűződő más alkalmakkor.

Goldberger emlékblokk[szerkesztés]

A kiállítás a korabeli fotók, újságcikkek, textíliák mintakönyveinek bemutatásával Goldbergerék vállalkozásának állít emléket.

A tamási tutyi-műhely[szerkesztés]

A tutyi – a hazai németség által viselt házi papucs – készítése Tamásiban, az utolsó textilipari manufaktúrák egyikében 1991-ig folyt, gépei ma már a kiállításon láthatók. A bemutatott fából készült ún. Jenny fonógép még valószínűleg a múlt századfordulón készült. A műhely a tutyi alapanyagát géppel kötött gyapjúkelméből készítette, az erre szolgáló síkkötőgép szintén a kiállítás része.

A textilnyomás története[szerkesztés]

A textilipar egyik fontos ágazata a textilnyomás. Ennek technikai fejlődéséből villant fel részleteket a kiállítás: a hagyományos kékfestéstől; a kézi nyomást felváltó, de még szakaszosan működő dúcnyomógépen, az úgynevezett perotin-on át; a hengernyomógépig, amely Európa-szerte forradalmasította az iparág technológiáját.

Ipartörténeti jelentőségű tárgyak[szerkesztés]

Lee-rendszerű kötőgép az egykori kiállításon (2006)

Ipartörténeti különlegesség az 1912-ben készült, ma is működő, lyukszalaggal vezérelt jacquard-selyemszövőgép.

Lee-rendszerű kötőgép[szerkesztés]

Ugyancsak ipartörténeti jelentőségű az az 1895-ből származó favázas, Lee-rendszerű kötőgép, amely eredetileg a hódmezővásárhelyi Kokron gyárban működött.[4]

Válogatás makettekből[szerkesztés]

A nagyméretű textilipari gépek helyett makettek és másolatok érzékeltetik a szövés, a fonás, a kártolás, a konfekciógyártás stb. szerteágazó tevékenységeit. Köztük az Óbudán épült első hazai textilgyár, az ún. filatórium vagy selyemcérnázó makettje is látható.

Megjegyzés[szerkesztés]

  1. Az itt következő ismertetés a múzeum 2011 végéig tartó működésére vonatkozik. Akkor a múzeum ebben a formájában megszűnt, helyén a Goldberger Textilipari Gyűjtemény működik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Vajk Éva: A Textilmúzeum elmúlt harminc éve. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 9.)
  2. A Textil Múzeum új gazdája Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata. Hírek. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, 2011. november 25. (Hozzáférés: 2011. november 24.)[halott link]
  3. "A Goldberger..." - Az Óbudai Múzeum - Goldberger Textilipari Gyűjtemény állandó kiállítása. Kiállításvezető. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kiadása, 2013
  4. Lázár Károly (2002). „Lee-rendszerű kötőgép a Textilmúzeumban”. Magyar Tetiltechnika 55 (5), 153-160. o.  

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]