William Lee

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Lee
Született1550
Elhunyt1614 (63-64 évesen)
Párizs
Állampolgárságabrit
Foglalkozása
  • feltaláló
  • pap
IskoláiSt John's College
SablonWikidataSegítség

William Lee volt a kötőgép feltalálója. Az angliai Calvertonban (Nottinghamshire megye) született 1550‑1560 táján, valószínűleg 1614-ben, feltehetőleg Párizsban hunyt el. (Születésének és halálának pontos helye és dátuma nem ismert, a források[1][2] különböző és csak valószínű adatokat jelölnek meg.)

Életpályája[szerkesztés]

Kötőműhely ábrázolása Lee-féle kötőgéppel a Diderot-féle Francia Enciklopédiából (1763)
W. Lee kötőgépének műszaki rajza[3]

Bár nincs rá bizonyíték, a hagyomány és a szakirodalom úgy tartja nyilván, hogy az angliai Calvertonban volt anglikán pap, aki menyasszonyának készítette el a világ első kötőgépét 1589-ben, hogy megkönnyítse annak munkáját a harisnyakötésben. 1600-ban társult George Brooke-kal és szerződésük értelmében 22 évig kellett volna együttműködniük a Lee által feltalált gép gyártásában. Lee 200, Brooke 500 fonttal szállt be a vállalkozásba. Brooke jó kapcsolatokkal rendelkező ember volt, aki jelentős támasza lehetett volna Lee-nek, de 1603-ban hazaárulás vádjával elítélték és kivégezték. I. Erzsébet királynő elutasította Lee kérelmét találmánya támogatására.

Lee 1608-ban elhagyta Calvertont és Londonba ment, ahol felvetette magát a Szövő Céhbe, azzal a céllal, hogy selyemharisnyákat gyártson gépével. 2 font belépési díjat fizetett és további 1 font megfizetésére kötelezte magát, ha gépet állít üzembe. Mivel azonban a céh könyveiben nincs nyoma annak, hogy ezt az 1 fontot megfizette volna, úgy tűnik, nehézségei voltak találmányának elhelyezésében. Ebben közrejátszhatott az I. Erzsébetet követő uralkodó, I. Jakab elutasító magatartása, a londoniak érdektelensége és Lee járatlansága az üzleti életben egyaránt. 1612-ben átköltözött a franciaországi Rouenbe és Pierre de Caux-val közösen alapított vállalatot, ahol selyemből és gyapjúból harisnyákat szándékoztak gyártani a Lee által hozott gépeken. Lee kilenc szakmunkást telepített át Franciaországba és az iratok szerint az üzem 1615-ben még működött, bár arról nem szólnak a dokumentumok, hogy Lee még életében nagyobb sikereket könyvelhetett el találmányával és annak hasznosításával. Halála után a vele érkezett 9 szakmunkás kettő kivételével visszatért hazájába és Lee gépeit egy kivételével visszaszállították Angliába. Testvére, James Lee, aki valószínűleg egyébként is nagy segítségére volt a feltalálónak a konstrukció kivitelezésében, Londonban rendezett be üzemet ezekkel a gépekkel, 1620 körül megalapozva ezzel a londoni harisnyaipart.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. William Lee (1563/4-1614) - Inventor of the knitting frame (angol nyelven). [2006. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 17.)
  2. William Lee (English inventor) (angol nyelven). (Hozzáférés: 2010. április 17.)
  3. Felkin, W.: Machine-Wrought Hosiery and Lace Manufacturers. New York, 1967. (Originally published: London, 1867)

Források[szerkesztés]

  • Lázár K.: Lee-rendszerű kötőgép a budapesti Textilmúzeumban. Magyar Textiltechnika, 2002. 5. sz. 153-160. old.;
  • Millington, J., Ch. Stanley (szerk.): Four Centuries of Machine Knitting. Leicester, 1989;

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]