Goldberger Textilgyár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Goldberger Textilgyár
Típusvállalat
Jogelődnem volt
Alapítva1784
Megszűnt1997
Jogutódnem volt
SzékhelyBudapest
Irányítószám1036
CímLajos u. 136-138
AlapítóGoldberger Ferenc
Iparágtextilipar
TulajdonosGoldberger család
Formavállalat
Goldberger Textilgyár (Budapest)
Goldberger Textilgyár
Goldberger Textilgyár
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 32′ 10″, k. h. 19° 02′ 26″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 10″, k. h. 19° 02′ 26″
A Wikimédia Commons tartalmaz Goldberger Textilgyár témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Goldberger Textilgyár egy mára már megszűnt ipari létesítmény Budapest III. kerületében, ami a Pacsirtamező utca – Perc utca – Lajos utca – Tímár utca által közrefogott területen működött. A gyártelep épületei ma is állnak, egy részük kereskedelmi, szolgáltató vagy kulturális funkciót lát el.

Története[szerkesztés]

A Goldberger Textilgyár egykori óbudai épülete a 21. század második évtizedében (a Pacsirtamező utca és a Perc utca sarkán)

Goldberger Ferenc 1784-ben alapította meg kékfestő üzemét Óbudán (amelynek épületében korábban a Textil- és Textilruházati Ipartörténeti Múzeum működött, ennek megszűnése óta a Goldberger Textilipari Gyűjteménynek ad otthont). A 19. században a kis vállalat nagy textilgyárrá fejlődött, a 20. század első felében pedig több európai országban nyitott leányvállalatot. A textilgyárat a II. világháborút követően államosították és 1963-ban a Pamutnyomóipari Vállalat egységeként, Goldberger Textilnyomógyár néven üzemelt tovább. Az 1986 óta BUDAPRINT Pamutnyomóipari Vállalat nevet viselő nagyvállalat 1989-es privatizációját követően, 1992-ben Goldberger Textilművek Rt. néven, mintegy 200 éves fennállás után szűnt meg.

Az óbudai és a kelenföldi üzem épületeit nem bontották el. Jellemzően több kisebb cég bérel bennük telephelyeket, illetve üzletek, szolgáltatók találhatók bennük. Az óbudai gyár területén működik a Godot Kortárs Művészeti Intézet kiállítási tér, több szinten összesen 1100 négyzetméteren.

A XI. kerületi Goldberger Textilgyár[szerkesztés]

A család az 1920-as években Kelenföldön a külső Budafoki úton, az erőművel szemben is létesített egy társüzemet, amelyet Goldberger Textilművek Kelenföldi Gyára, Kelenföldi Textilgyár, vagy rövidítve: KELTEX néven ismertek. A rendszerváltás után ez is megszűnt. Címe: 1117 Budapest, Budafoki út 117. volt.

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]

Ezért a legmenőbb gyárban dolgozni

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]