Szerkesztővita:Laci.d/Archív10

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Regasterios 10 évvel ezelőtt a(z) Problémás képek témában

Államok vezetői

Szia! Látom, hogy Te is szívesen szerkeszted ezeket a listákat, nagyon örülök neki! Konzultálni szeretnék. A 2001 utáni évekre alkalmazott táblázatos forma nagyon exkluzív, és én nagyon szeretem (hiszen én hoztam létre), viszont rengeteg munka ezzel dolgozni. A listák logikáját úgy látom felismerted, előre másolok, és utána naprakészen tartom, illetve hátra másolok és javítom az adott év információi alapján. Két blokk létezik, a 2001–2013 évek, valamint a 946-1050 évek, plusz az általad létrehozott 1939-es év. Azt kérdezem, hogy szerinted hogyan menjünk tovább visszafelé 2001-től? Tartsuk a táblázatot, ami talán szebb, informatívabb, de nagyon sok munka, vagy térjünk át az angol wiki által használt (és általad az 1939-es évre átvett) formára a 2000-es évektől visszafelé? Vagy jelöljünk ki önkényesen egy másik pontot, ahonnan egyszerűsítjük a listákat? Pl. 1990? 1945? Az világos, hogy ezzel a táblázattal dolgozva soha nem készül el az összes év i.e. 4000-ig, tehát valamit kellene egyszerűsíteni. Hm?? Mit gondolsz? --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2013. február 1., 16:02 (CET)

Szia! Szerintem nagyon hasznosak ezek a listák, ezért igyekszem magam is szerkesztgeti ha úgy adódik (bár Václav Klausnál nem vezettem még rá a 2013-as évet záródátumként a korábbi cikkekre). A nagy fekete lyukak nem igazán tetszettek, ezért is kezdtem bele az 1939-es évbe. Amit észrevettem, hogy ha egy évet a nulláról kell megírni, az piszok sok meló, utánanézni ki kicsoda, nehogy a semmibe vezető piros linkek legyenek stb. Igazi kutatómunka néha, míg továbbhaladás esetén csak a módosulásokat kell felvinni rá (bár mondjuk az általam megírásra szánt világháborús időszak pont kellően zavaros ahhoz, hogy ne legyen egyszerű). Csak elméletben fel kéne mérni, hogy vajon hányszor kell újat írni és az hányszor másolható tovább, vagyis mennyi idő alatt cserélődtek le nagyjából teljesen az államok vezetői. Ilyenkor maga a lista összehozása is pont elég munka, fárasztó lenne még a táblázatba foglalással bíbelődni. Másrészről meg ugye a cikkek egységes kinézetére törekszünk... Nehéz kérdés. Ha több forma mellett döntünk, akkor mindenképp századfordulóra kéne esnie, mondjuk a XX. századtól korábbi időszakot csináljuk sima felsorolással, attól kezdve pedig a táblázatos megoldás. Szerintem ebbe a határdátumba lehetne a legkevésbé belekötni, a többi mindenképp önkényesebb választás lenne. – Laci.d vita 2013. február 1., 18:59 (CET)

Áthoztam ide, remélem nem bánod, csak hogy egyben maradjon.

Másolni folyamatosan lehet, hiszen ezekben a listákban van egy kb. 60% folyamatosság, egyik évről a másikra tekintve, és a többi negyvenet pedig így-is-úgy-is javítani kell.

Amikor "20. század"-ot mondasz, ez 1900-at jelenti vagy 2000-et? Merthogy a táblázat azokon a lapokon ahol megvan, már mostan megmaradna, de ha már eggyel lejjebb mennénk, akkor megcsinálnám az egyszerűbb listát. Vagy a 2000-ik évet még táblázatozzuk, de az 1999-et listázzuk. --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2013. február 1., 20:08 (CET)

Valóban kissé félreérthetően fogalmaztam. 1900-ra gondoltam először, de másodszor végiggondolva talán mégiscsak elég 2000 után (amibe a 2000-es év is beletartozna). Azalatt bőven elég az egyszerűsített lista. – Laci.d vita 2013. február 3., 10:07 (CET)

Általában szoktam látni, de most vagy két napig nem voltam egyáltalán netközelben.

Köszi a választ, én is egyetértek. És azt az egyszerű listát kezelni is könnyebb, illetve kiegészítő infókat beleírni is lehetséges. --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2013. február 8., 18:58 (CET)

Skyfall

Szia! Az egy külön történet lehetne, hogy mennyi indokolatlan, időn túli sablon kering a szócikkeken, de ezt most hagyjuk, ezt csak a „megoldandó problémára” említettem. A lényeg, hogy egy csomó - nem csak általam írt - filmes szócikkben nincs töviről hegyire kibontva a téma, és ezzel semmi „probléma” nincs, mármint nincs sablon rajtuk, elvannak gond nélkül így is. Jó lenne azért nem az angol Wikipédia szócikkterjedelmét számon kérni, mert érzésem szerint nem feltétlenül érnek olyan sokat magyar vonatkozásban olyan dolgok, mint egy-egy film - persze filmje válogatja, és ha valaki tud írni róla sokat nosza, de ez ne legyen már elvárás! --Vander vita 2013. február 2., 00:11 (CET)

A Port.hu-n még a töredéke sem szerepel a leírtaknak, egyébként azért nem vagyok híve a "szájbarágósdinak" - bár írtam ilyen tartalmakat is -, hogy az olvasónak legyen kedve megnézni a filmet, ha még nem látta volna, ezért írom legtöbbször dióhéjban le a leglényegesebb információkat, ami segít neki ennek eldöntésében. --Vander vita 2013. február 2., 07:47 (CET)

Törölt kép

Szia! Vissza tudnád nekem állítani a Fájl:Cosplay.hu logó.jpg képet? Indokolatlanul lett törölve, logóként használható. --→ Sasuke88  vita 2013. február 2., 15:11 (CET)

Egy díj neked!

Az eredeti barnstar
Szia Laci!

Valóban sokat ügyetlenkedtem a szerkesztésben járatlanságom miatt.Nagyon szépen köszönöm észrevételeidet és segítségedet.További eredményes munkát kívánok neked! Üdvözlettel, Enikő Szakacs Eniko vita 2013. február 3., 08:12 (CET)

Témapark

Szia! Itt mi a gond a témapark szóval? Ez egy általános elnevezés. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2013. február 3., 21:48 (CET)

Az angol szócikk bevezetőjének harmadik bekezdésében tömören meg van fogalmazva, hogy a theme park esetében a park stílusa egy adott téma köré van felépítve. (mint mondjuk a Disneyland) Ez a tükörfordítás azonban nekem sem ismerős. Üdv: HáeS vita 2013. február 3., 22:35 (CET)

A vidámpark szócikkben is szerepel. A témapark azt jelenti, hogy a vidámpark egésze vagy része valamilyen téma köré épül, pl. ázsiai részleg, vadnyugati részleg, Ferrari World, en:Marvel Superheroes Theme Park, ilyesmi. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2013. február 4., 01:07 (CET)

Akkor én is ide válaszolok ha így alakult már. Végül is engem nem zavar, (mint angolos nekem megszokott és magam is használok a wikin ritkán használt szavakat ha kell), de akkor ha használjuk vagy kissé magyarázzuk meg ott (mint még széles körben nem elterjedt szót), vagy a Vidámpark szakasz legyen linkelve a témapark szónál (nem hinném, hogy nálunk ez önálló szócikké válik). --Szente vita 2013. február 4., 05:25 (CET)

Ez jó ötlet, megcsináltam. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2013. február 4., 09:25 (CET)

Int. Repro

Egyik jelöltemmel sem beszélő, sem levelező viszonyban nem állok, de a másikhoz eljuttatom az üzenetet, ha bebizonyosodik, hogy ő volt az elkövető. Üdv! Composer vita 2013. február 5., 03:24 (CET)

2 vh

Az a probléma, hogy már nem emlékszem, hol olvastam a szövetségesek háborús bűneiről. Nem sok forrás részletezi őket. Azért átolvasom a cikket, hátha tudok valamit. – LApankuš 2013. február 5., 16:00 (CET)

Sok meló van még rajta. Csak a katonai események témájában féltucat könyvet át kellene rágni ahhoz, hogy azt a szakaszt le „lehessen tanúsítani” referálásra. A mellékeseket (kultúra, egyéb (az angolban csak a filmekről egy külön cikk van), nem is említem; pl. briteknél 1955-ig jegyre osztották a húst; Marschall-terv, berlini blokád, a lengyelországi „kvázi” polgárháború a 40-es évek végéig stb-stb.). A légi közlekedéses cikkben is használjuk a jegyzetek kordában tartására a . De legalább láttam végre Szajcit munka közben, ami nekem már megérte! ; ) Eszem ágában nincs semmitől elvenni a kedvét. Én inkább a részletesebb cikkekben molyolok majd továbbra is (megmondom őszintén, még nem vagyok annyira olvasott a témában, hogy le tudjam tanúsítani ezt a cikket...).

Egyébként nemhogy „nem sok forrás részletezi” a szövetségesek II. vh-s bűntetteit, hanem egyenesen rengeteg!

Ezekre – en:Japanese American internment, en:Anti-Japanese sentiment in the United States – is érdemes némi pillantást vetni mint népvándorlási, demográfiai tényezőket. --Gyantusz vita 2013. február 9., 22:00 (CET)

Plankton

Szia! Mivel szerencsétlen módon elindult ez a szavazás a kérdésben, ezért már eleve az ott nyitott vitában fejtettem ki véleményemet, és ezért nem is merült fel, hogy bármely más felületen egyeztetni kellene még előtte róla. Legutóbbi hozzászólásod óta nem reagáltam ott, mert az előtte leírtakat nem kívánom pillanatnyilag kiegészíteni, ismételni meg nem akartam magam. Viszont az ott leírtakat maximálisan fenntartom. A vita szerintem kulturált körülmények között zajlik, illetve zajlott egészen mostanáig, amíg Sasuke88 csalással vádolta meg Hkoalát. --Joey üzenj nekem 2013. február 6., 23:13 (CET)

Valóban nem kívántam itt többet írni. A fentit is csak azért, mert kifogásoltad a megbeszélésben, hogy előzetesen nem egyeztettem veled erről a kérdésről. Mint leírtam, már elindult a megbeszélés, mikor be tudtam kapcsolódni, így nem merült fel, hogy a közös megbeszélésbe tartozó hozzászólásról előzetesen egyeztetni kellene. Kiegészíteni se kívánom az ott leírtakat; ha a tájékoztatás elegendő a megbeszélésben résztvevőknek, akkor minden rendben lesz, ha nem elegendő, akkor én se fogom/tudtam meggyőzni az abban résztvevőket, és a hibás háttérrel befogadásról kerül a javaslat. – Joey üzenj nekem 2013. február 7., 20:35 (CET)

Lengyelországi hadjárat

Nézd meg kérlek az üzenetet itt: Vita:Lengyelországi hadjárat_(egyértelműsítő_lap)#Lengyelországi hadjáratok

--Karmela posta 2013. február 7., 00:51 (CET)

Li Szin Man (I Szungman)

Értem, akkor bocsánat. De azért lássuk be, kiejtés elve szerint ezerszer logikusabb lenne a latin betűs átírás. Másrészt, véleményem szerint így kissé félrevezető, mert aki nem tudja ezt, az azt hiszi hogy I Szungmannak kell ejteni, habár most hogy így belegondolok, Kim Dzsongun is Dzsongün eredetileg... - Kim Vitya elvtárs (김위탸 동지) Itt oltogathatsz (우체국) 2013. február 8., 09:40 (CET)

pártlista

Szia! Egy végtelen hosszúságú listának nem látom értelmét, jobb korszakokra bontani szerintem --Vince blabla :-) 2013. február 11., 20:04 (CET)

Szerintem teljességgel áttekinthetetlen lesz egyben. Itt egy lista 2005-ből: [1] (lásd: 2. oldal) --Vince blabla :-) 2013. február 11., 20:11 (CET)

Háát...2010 előtt ugye Magyar Köztársaság voltunk, azelőtt Magyar Népköztársaság, azelőtt Magyar Királyság, kis ideig Magyarországi Tanácsköztársaság, illetve Magyar Népköztársaság, azelőtt meg 1022 éven át Magyar Királyság. Modern értemben vett politikai pártok az 1840-es évektől léteznek az elmúlt 100 évben féltucatszor átnevezgetett hazánkban. --Vince blabla :-) 2013. február 11., 20:25 (CET)

Azt hittem válaszoltam: nem tartom jó ötletnek egy több száz soros lista létrehozását, főleg, hogy a listán belül allistákat gyártotok történelmi korszakok szerint, amik önmagukban is lehetnének egy-egy lista elemei. 1918-1919 esetén ez egy háromszereplős lista lesz csak, ahogy a (második) népköztársaság esetén is. --Vince blabla :-) 2013. február 11., 21:30 (CET)

A királyságos listát nyugodtan nevezd át arra, ami szerinted jobban hangzik. --Vince blabla :-) 2013. február 11., 21:42 (CET)

Csináld belátásod szerint, csak ne legyen áttekinthetetlenül hosszú egyik se --Vince blabla :-) 2013. február 14., 10:01 (CET)

Szükségesek

Kedves Laci.d!

Légy oly kedves és látogasd meg ismét a munkapadon az Adolf Hitler politikai végrendeletét.--Klug Csaba Ferenc vita 2013. február 12., 14:33 (CET)

Köszönöm a tanúsításodat. --Klug Csaba Ferenc vita 2013. február 16., 10:10 (CET)

Nagyon szépen köszönöm a gratulációt. Andrew, Karmela, Tambo, Lalo555 sokat segítettek a németes fogalmazás elkerülésében (hiába, csaknem két és fél évtized megtette a magáét, bár édesapám magyar szakos középiskolai tanár volt és ennek bizony egyáltalán nem örülne, ha még élne). Te magad is javítottál a cikken. Megint egy sor új dolgot sikerült megtanulnom menet közben, de nem vittem nyers cikket a kiemelésre, gondolom meg is látszik rajta. Egyébként, ha figyelted, a németek nem olyan szigorúak mint mi a kiemeléseikben. Nem lehetetlen, hogy sokan visszariadnak. A második világháborús műhelyt pedig üti az a körülmény, hogy nincs szétszeletelve a történelem kategóriája, még a klasszikus ókor, középkor, stb, formában sem, ugyanakkor sokan vagyunk, akik történelem témában dolgozunk. Ezen nem ártana változtatni. Ki tudja, talán egyszer..--Klug Csaba Ferenc vita 2013. február 16., 17:33 (CET)

kiemeltek kategóriái

Kedves Laci.d!

Hkoala, Karmela is egyetért Veled. A gond az, hogy ennek az egyetértésnek eddig még nincs következménye, azaz, nincs tett emögött.

Most például vár egy cikk a várólistán. A monarchia légierejéről szól, Szerintem nem lenne akadálya annak, hogy a munkapadra kerüljön. Nemcsak szerintem: így határozott a közösségünk. Ha egy cikk témája miatt fenntart egy másikat, akkor ez a fenntartás legyen lazább, azaz, ha a fentartónak már minden tanúsítása megvan, hadd kerülhessen fel a munkapadra. Ez a határozat nem zárja ki azt, hogy a fenntartóra vonatkozhat még szükséges változási igény és mégis felkerület a fenntartott cikk. A gyakorlat értelmezése más: nem kerülhet fel, holott minden tanúsítása meg van a másik cikknek.

Én ezt nem értem, mert következetlen. Ha magunk nem kodifikáljuk szorosan a szabályainkat, annak laza értelmezés és emiatt felesleges feszültségek, viták a következményei. Ha viszont szoros a kodifikálásunk, akkor a laza értelmezés helytelen és a nyomában létrejövő gyakorlatot kell korrigálnunk.

Valaminek el kell mozdulnia. Remélem, egyetértesz velem.

A mielőbbi cselekvés reményében:--Klug Csaba Ferenc vita 2013. február 17., 08:20 (CET)

Kedves Laci.d!

Köszönöm az információt. Eddig ezt a körülményt nem ismertem. Mint látod, most új nevem van, de csak szombatig. Akkor a Bon el fog tünni az elejéről a névnek, marad Batya. Egyébként a Midway-i csata cikk még vár egy tanúsítást a Megfogalmazás témájában és már alig van idő hátra. Ha arra érdemesnek véled, kérlek tanúsítsd. Magam már többször átnéztem a cikket, nem látok rajta fogást többé. --Bonbatya vita 2013. február 21., 16:14 (CET)

Egy kiscica neked!

Szeretnék gratulálni a Wikipédián elért eddigi sikerekhez!

Stephanmattheisen vita 2013. február 17., 15:37 (CET)
Ami a Danzigi Szabad Várost,és a Danzigi Államot illeti,köszönöm a felvilágosítást.

linkiw sablon

Kedves Laci.d!

Ezt ajánlom figyelmedbe: Szerkesztő:Klug Csaba Ferenc/Karmela ideigl linkiw, mert láttam ezt a korrigálásodat a midway-i csata cikkben: [[James Doolittle]]{{linkiw|James Doolittle|Jimmy Doolittle|en}}

Habár úgy gondolom, ismered ezt és valamely jobb okból törölted.--Klug Csaba Ferenc vita 2013. február 20., 09:38‎ (CET)

Re: Képkérés

Szia! Ezzel a képpel sajnos nem tudok mit kezdeni, az .svg-khez nem értek csak a raszterhez. A bukaresti békés térképpel is sokat szenvedtem, hogy svg-ben készítsem, de aztán rájöttem, hogy ez nekem nem fog menni. Azért megnéztem ezt a térképet is Inkscappel, de semmit nem tudtam rajta módosítani :-). Viszont tudnám javasolni Madboy74 szerkesztőtársat, ő a vektorgrafika mestere Vigyor. --Sasuke88  vita 2013. március 3., 20:53 (CET)

Verselésnek

Hoppá! Vigyor. Persze, hogy nem – így maradt a vágólapomon, aztán mentésnél nem vettem észre! Kösz, hogy szóltál! --PallertiRabbit Hole 2013. március 5., 09:25 (CET)

Az év szócikke - 2012

Az év szócikke 2012
A 2012-es Az év szócikke versenyen a Spanyol polgárháború című szócikked a történelem kategóriában az első helyezést érte el! Gratulálunk! - RepliCarter Hagyj üzenetet 2013. március 7., 21:15 (CET)

Gratulálok! Talán pont a most készülő FMA fog győzedelmeskedni jövőre a kategóriájában, idén sajnos gyengén szerepeltem :(, csakúgy, mint tavaly :D. --Sasuke88  vita 2013. március 16., 00:58 (CET)

Botolás

Szia! Először is szeretnék gratulálni a Spanyol polgárháború szócikk révén kapott díjadhoz. Másrészt egy kérdésem volna: A pcguru.hu megújult, ami a szerver és az adatbázis struktúrájának megváltozásával járt, így a régi hivatkozások nem élnek. Szerinted megoldható lenne-e hogy egy bot kigyűjtse, mely lapokon vannak hivatkozások a honlapra? Ezek ismeretében ugyanis könnyen tudnám frissíteni a linkeket. Üdv: HáeS vita 2013. március 9., 18:58 (CET)

segítségkérés

Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy van-e könyved a második világháborús fegyverekről. Esetleg angolul van-e a neten valamilyen anyag? Sajnos a jellemző fegyverek szakaszhoz nem találok semmilyen forrást, angolul meg nem tudom, hogyan keressek. Kérlek segíts nekem ebben. Szajci pošta 2013. március 10., 06:33 (CET)

Rendben, addig befejezem a katonai újításokat. Holnap megyek könyvtárba. Megnéztem a két linket, de itt túl sok minden fel van sorolva, ekkora szakaszba elég lenne, ha a leggyakrabb fegyverek fel lennének sorolva szerintem. A könyvekben biztos rendesen le van írva, így rád hagyom ezt a szakaszt, ha végeztél majd beszélünk. Köszönöm előre is a segítségedet! :) Szajci pošta 2013. március 10., 18:00 (CET)

Szia! Láttam, hogy felraktad a Bosin-háborút. Megkérhetlek, hogy a hétvégén bővítsd a második világháború szócikket? Szajci pošta 2013. március 15., 18:45 (CET)

Fullmetal Alchemist

Szia! Elkezdtem megírni a Fullmetal Alchemist cikkét az angol cikk lefordításával és majd szeretném kiemelésre vinni. Örülnék, ha az "IZÉ"-k közötti tartalmat (DVD-kiadást leszámítva) beledolgoznád a készülő A Fullmetal Alchemist világa szócikkbe, mert oda való, illetve hálás lennék, ha a cikk el is készülne a kiemelésig (ez még jó pár hét). Szerintem még a Bölcsek köve (Fullmetal Alchemist) is simán mehet bele. Kérdezném, hogy szerinted a Fullmetal Alchemist – A bölcsek kövének nyomában vagy a Fullmetal Alchemist – A Bölcsek Kövének nyomában (nagybetűvel) a helyesebb alak.

Ui. még nem küldted el (legalábbis nem kaptam még semmit) a beígért térképeket :). – Sasuke88  vita 2013. március 16., 00:49 (CET)

Rendben, köszönöm előre is a segítséged! Az ÉSZ-nél szerintem az a lényeg, hogy legyen jó hosszú a cikk, oszt jónapot, legalábbis nekem ez jött le a mostani szavazáson Vigyor. Aztán az már teljesen véletlen, hogy pont szép cikkek jönnek ki, de csak mert a jelölt cikkek 95%-a tényleg szép. --Sasuke88  vita 2013. március 16., 16:57 (CET)
Huhh, hát ez jó kérdés. Most a héten még a karbantartó verseny miatt és egyéb valóéleti elfoglaltságok miatt nem foglalkozok a cikkel, de jövő héten már tervezem folytatni. Tekintve csiga lassú tempómat Vigyor, még legalább egy hónap míg elkészül, de ha most van rá időd és kedved, akkor most lenne célszerű foglalkozni vele, vagy lehet választani a szép listáinkból: Wikipédia:Anime- és mangaműhely/Magyar vonatkozású művek, Wikipédia:Anime- és mangaműhely/Sürgősen javítandó vagy hiányzó szócikkek, ha esetleg FMA-n kívüli animézéshez szottyanna kedved Vigyor (különösen a hiányzó szócikkek Animék, mangák szakaszára helyezve a hangsúlyt, úgy gondolom, hogy ezek vállalható kidolgozása lenne a minimum a Wikipédián). --Sasuke88  vita 2013. április 3., 17:56 (CEST)
Rendben, várok türelemmel. Az FMA írását a mai naptól folytatom. --Sasuke88  vita 2013. április 9., 21:19 (CEST)

Szubcsonkok

Kedves Laci! Szerintem olvasd el újra a szubcsonkokról szóló oldalt, és ott a szubcsonkok definícióját, illetve az arra adott példát. Eszerint ugyanis egy olyan cikk, ami megadja egy tudós születési helyét, idejét, hivatását, főbb kutatási irányait, anyaintézményét és megemlíti pályafutásának két szakaszát, nem szubcsonk, hanem csonk. Valóban rendkívül satnya cikk, béna csonk, de nem törlendő automatikusan, hanem fejlesztendő, vagy ha úgy látjuk, akkor törlési megbeszélés után törlendő. Ezért vontam vissza a szerkesztésedet. Szép estét: Piraeus vita 2013. március 17., 20:48 (CET)

Szia! Köszönöm a válaszodat. Reagáltam rá a vitalapomon, mivel más is hozzászólt. Piraeus vita 2013. március 17., 23:17 (CET)

Kép beszúrása

Kedves Laci! Nagyon cikinek érzem magam, mert fogalmam sincs, hogy hogy kell beilleszteni egy képet az oldalra. Légyszi, segíts! Addig pedig megpróbálok utánanézni, hogy tudnám még szöveggel "szépíteni" az oldalt. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Lexikon Smile (vitalap | szerkesztései)

Bosin-háború kiemelés

Üdv! Van pár válaszra váró kérdés a Bosin-háború kiemelési munkalapján: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Bosin-háború. --Sasuke88  vita 2013. április 1., 15:27 (CEST)

Hát mindenképpen dűlőre kellene jutni majd az elnevezések terén, a „természetes egyértelműsítés” tetszik. --Sasuke88  vita 2013. április 3., 17:58 (CEST)

Húsvét

Boldog, szeretetteljes húsvétot kívánok! Szalakóta vita 2013. április 1., 16:15 (CEST)

Páternoszter

Tényleg megszűnt a páternoszter a miskolci egyetemen? :( Annyira büszke voltam, amikor mertem menni vele egy kört… Alensha 2013. április 1., 20:07 (CEST)

mikor szüntették meg? és tényleg volt, akinek sikerült részegen belezuhannia? én időnként józanul tudok olyanokat produkálni, amiket mások csak részegen, de ezzel még nekem sem volt bajom (igaz, elsőre nem mertem kipróbálni, és egy srác felajánlotta, hogy jön velem egy kört, mert nem hittem el, hogy nem fordul át fejjel lefelé a végén, és még így is először ellenőriztem, hogy nincsenek-e lábnyomok a plafonon :) Alensha 2013. április 1., 21:44 (CEST)

nahát, egy jogász, aki nem nézi alantas fajnak a bölcsészeket? :D Alensha 2013. április 1., 21:56 (CEST)

Portál

Szia! Frissítettem a portál egz részét, Tudtad-e részt megcsinálnád? Köszi! Teemeah Üzenő 2013. április 3., 11:15 (CEST)

Marek Chalecki

Ez egy körlevél Nektek, tisztelt kolléganők és kollégák!

Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Lengyelország történelme helyen Marek Chalecki (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) segítséget kért. Azért szólok, mert esetleg szívesen segítenél neki. Marek szerkesztői lapján felsorolja a következő cikkeket.


Most a következő szerkesztőket kérem meg ezzel az üzenettel:

A kérésem: ne hagyjatok magunkra minket cikk magyarításában. Ha lehet csináljuk ezt teamben. Ha úgy gondoljátok, hogy valamely cikket munkába veszitek, akkor egyezzünk meg abban, ki melyiket csinálja és közülünk ki vállalkozik a koordinálásra. A legjobb az lenne, ha a vállalók közvetlenül Marek szerklapján jeleznék a vállalásukat a cikk mellé írva ezt a szándékot.


Marekről:

Őszintén szólva örülnék, ha ennyire tudnék lengyelül, mint ez a srác magyarul. Kalap le: nyelvi környezet hiányában bizony ez a szint nehezen, sok munkával érhető csak el. Mivel azonban nem éli a nyelvet, nincs otthon a magyaros fogalmazásban. A lengyel patrióta dolgozik benne, emiatt hazája történelmével foglalkozik a magyar wikiben.

A fiú email címét megtaláljátok a vitalapomon. Ha kell, akkor ő angolul is tud válaszolni nektek egy-egy kérdésre. Erre csak ritkán került sor eddig közöttünk, gondolom így lesztek vele ti is.

Várom szíves válaszotokat.

Pepo41 vita 2013. április 7., 22:10 (CEST)

Természetes egyértelműsítés

Szia! Szerintem nagyon jó lett. Igazából egy dologba tudnék belekötni, hogy szerintem V. László nem László (magyar király, 1440) lenne, hanem V. László (magyar király). Példának esetleg még a közigazgatási egységeket is bele lehetne írni, bár ez országonként változik és nem túl következetes még. A plankton példája nagyon tetszett, az anime egyértelműsítésének lehetőségétől majdnem hátrahőköltem, nem igen szeretnék ilyet látni: anime (japán rajzfilm) Vigyor. Hogy az egyértelműsítés „néha” túlzott módon van alkalmazva szerintem vastagon ki kéne emelni háromszor aláhúzva Vigyor. Ha már egyértelműsítés, akkor rátudná nézni erre, mint admin: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala#Visszanevezési kérelem? A zárójelmániások hamar ignorálták. --Sasuke88  vita 2013. április 11., 21:04 (CEST)

A Tokió nagyon jó példa arra, hogy miért nem kell(ene) egyből nekiesni az alapszócikkek címeinek. Már elképzelni is abszurd, hogy Tokió (település), ráadásul az átlag olvasó nem is tudná, hogy mit keres a címben, hogy (település). Bár az animék mentségére van, hogy mivel japán címmel jelenne meg ezért Tókjó (anime) lenne a címe (viszont, ha nálunk is megjelenne valószínűleg a Tokió címet kapná, és így már nem lenne menekvés a jelenlegi túlerőltetett rendszer szerint.) --Sasuke88  vita 2013. április 12., 00:12 (CEST)

Szerintem is jó ez a javaslat. A túlzott zárójeles egyértelműsítéstől kiráz ahideg. irányelv szerint a Magyarország szócikknek is Magyarország (ország) alakban kéne lennie, mert más jelentése is van, holott nem hiszem, hogy bárkinek a dal lenne az elsődlegesen fontos jelentés... Teemeah Üzenő 2013. április 12., 12:21 (CEST)

Szia! Ogodej szerint 3 tanúsítás szükséges ahhoz, hogy a felülvizsgálat lezáruljon. Ha gondolod, tanúsítsd. Üdv. Tambo vita 2013. április 12., 08:57 (CEST)

Kiemelés

Szia! Ha van egy kis időd, erre rá tudnál pillantani? Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Edison Chen-fényképbotrány, még néhány tanúsítás hiányzik, és holnap lejár. Köszönöm! Teemeah Üzenő 2013. április 12., 12:14 (CEST)

Köszi! :) Teemeah Üzenő 2013. április 12., 16:38 (CEST)

Nagykötőjel

Kedves Laci.d!

Sorry, de ez a hiba becsúszott. Nem én voltam a szerzője, hanem Marek, a lengyel fiú és nekem elkerülte a figyelmemet a dolog. Nem baj, ebből is lehetett tanulni valamit. --Pepo41 vita 2013. április 13., 00:48 (CEST)

Támogatás

Köszönöm a támogató szavazatot :-), igyekszem megfelelni a bizalomnak. Ha bármi észrevételed van, jelezd nyugodtan a vitalapomon vagy e-mail-ben. --Rlevente üzenet 2013. április 17., 11:21 (CEST)

re: Halálbüntetés

Ok, rá fogok nézni. --eLVe abcdefg 2013. április 18., 16:33 (CEST)

kandzsiátíró

Szia, nálad is behalt? Írtam Cherynek, de úgy tűnik, megint nincs jelen. --Pagonyfoxhole 2013. április 29., 12:29 (CEST)

Év szócikke 2012 - oklevelek átadása

Várunk szeretettel: Wikipédia:Wikitalálkozók/Budapest, 2013. június 2. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2013. május 5., 11:14 (CEST)

re Let's Go

Szia. A Kodansha Japan Encyclopediája ebben következetes: minden második (későbbi) Go- titulust kötőjelez, a császárokat éppúgy, mint a Hódzsókat, hasonlóan ahhoz, amikor -n végű szótag után aposztrófot tesznek, hogy világos legyen a szótaghatár. Ez a szokás persze a szakirodalomban korántsem általános, de szerintem lévén mi is enciklopédia, a világosság kedvéért követhetnénk a Kodanshát. --Pagonyfoxhole 2013. május 9., 11:50 (CEST)

Ugyancsak a KJE familynek titulálja a Minamotókat (a négy eredeti Heian-kori arisztokrata család egyikét), éppúgy, mint a Móri daimjókat például, úgyhogy nyugodtan maradhatunk a családnál. --Pagonyfoxhole 2013. május 9., 14:17 (CEST)

Szerintem is használandó, ahol fogalmi kavarodás keletkezhetne, viszont akkor jó lenne róla egy szócikk. Egyelőre a han kínaiakról van csak. :) --Pagonyfoxhole 2013. május 9., 14:59 (CEST)

Akkor ezért nem találtam. Vigyor Át kéne nevezni hanná valami kiterjesztéssel. --Pagonyfoxhole 2013. május 9., 16:40 (CEST)

A kasztrendszer és a tanácsrendszer mintájára hanrendszernek kellene lennie. --Pagonyfoxhole 2013. május 9., 18:49 (CEST)

Monaco és a Hidegháború

A nem hiszem,hogy Monaco olyan komoly szerepet játszott a Hidegháborúban szövegre válaszolnám,hogy de komolyabb volt a szerepe,mint a Vatikánnak meg II.János Pál pápának és egyébként is azzal,hogy az olaszok megszállták a II.világháborúban Monacót,azzal Monaco kisebb-nagyobb részben bekerült a Hidegháborúba. A megszállásról szóló állításomat pedig itt olvastam:http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__hadsereg-hadvezetes__4260708-monaco-reszt-vett-az-i-ill-ii-vilaghaboruban%7Chttp://www.gyakorikerdesek.hu/politika/hadsereg-hadvezetés/Monaco-reszt-vett-az-i-ill-ii-vilaghaboruban.

--46.35.198.92 (vita) 2013. május 9., 18:37 (CEST)

II. János Pál pápa jelentős szerepet játszott a hidegháborúban (ami kis kezdőbetűvel írandó, mint a történelmi események), az ő lengyelországi látogatása, az élete ellen tervezett KGB-s merénylet mind-mind ezt igazolja. Monaco ezzel szemben milyen gyakorlati szerepet játszott a hidegháborúban? Pláne a megjelölt hercegek. Az olasz megszállás és a hidegháború kapcsolata pedig értelmezhetetlen. A gyakorikérdéseket forrásnak lehivatkozni viszont elég röhejes, már megbocsáss. – Laci.d vita 2013. május 9., 18:43 (CEST)

Walkűr

Üdv! Jogos az észrevétel, viszont a készülő cikk tágabb eseménykört takar, és én úgy gondoltam, hogy a merénylet önmaga megérdemel egy szócikket, meg hát az angol Wikipédiában is van egy önálló cikke. Még úgyis csak allapon kezdtem el, majd meglátom mire jutok. De szerintem megér egy szócikket. Mindenesetre köszi az észrevételt! --XXLVenom999 vita 2013. május 11., 17:20 (CEST)

Szekigahara

Szekigahara településén a Tókaidó Sinkanszen fut keresztül. -- Egyszer, úton Kjóto felé, csak azért leugrottam róla, hogy tehessek pár lépést Szekigahara "mezején". :) --Pagonyfoxhole 2013. május 22., 21:53 (CEST)

Hát majdnem otthagyott. :) Szerintem a Grácia mehet magyarosan, elvégre katolikus nemjapán név, a magyar alakja meg Grácia. --Pagonyfoxhole 2013. május 22., 22:42 (CEST)

Ha nincs megegyezés róla, akkor lennie kéne. Szerintem ezek magyarosítandók. --Pagonyfoxhole 2013. május 22., 22:48 (CEST)

Japán nevek átírása

Szia! Hát igen már ideje volt ezt így összefoglalni, bár korán se vagyok még elégedett az összefoglalóval, ha van ötleted, akkor ne tartsd magadban, nyugodtan belenyúlhatsz vagy írhatsz a vitalapra. Még nem tudom hol lesz a helye, valószínűleg az Anime-mangaműhely egyik allapjává fogom átnevezni, ha kész lesz, mert oda tartozik szervesen. A Samurai Deeper Kyo-t azért nem kell csak Szamurai Deeper Kjónak írni, mert ha nem tévedek latin betűsen jelent meg Japánban (nagy mázlink van Vigyor), a Basara az Basara lesz, mert szintén latin betűs Vigyor: http://ja.wikipedia.org/wiki/%E6%88%A6%E5%9B%BDBASARA. --Sasuke88  vita 2013. május 24., 00:49 (CEST)

Abban nem vagyok biztos, hogy a címekben is meg kéne jelenniük. Szerintem ezek igazából nem rögzült, "rossz" átírású szavak, hanem egyszerűen így kerültek át a magyar nyelvbe, bármiféle átírási rendszer használata nélkül, tehát csak "sima" alakjukban vagy szoros magyar vonatkozás esetén kéne így írni őket, amikor más formában pl. idegen műcímben jelennek meg, akkor már nem. Tehát pl. A szamuráj bosszúja vs. Fukusú no szamurai. --Sasuke88  vita 2013. május 24., 23:50 (CEST)

Führer-rendelkezés

Kedves Laci.d!

Nagyon elfoglalt a Lua tanulása, így nem figyeltem még a figyelőlistámat sem s ezért nemjelentkeztem. A jogból annyit tanultam, amennyit a közgazdáknak polgári jog címmel tanítottak anno a hetvenes években. Nos konkrét kérdéseidre igyekszem majd konkrét választ adni. Már amennyire ezt az eredeti német cikk precizitása megengedi majd. --Pepo41 vita 2013. május 24., 11:41 (CEST)

Törlési vita

Szia! Szerintem azért ha valaki "gémerként" kapna szócikket a wikipédián, akkor azért többet kellene letennie az asztalra, minthogy egy műsor készítésében részt vesz, tehát ha például nemzetközi bajnokságokban ért volna el helyezéseket, akkor fontolóra lehetne venni, de amit a szócikkben olvastam, az véleményem szerint nem éri el ezt a szintet. Üdv: HáeS vita 2013. május 25., 20:51 (CEST)

Jobbik IT

Ok, rendben, visszateszem. Eredetileg a Benettonra gondoltam. Azt nem tudom, hogy a Benetton mennyire törvényesen jutott földhöz, ezért vettem ki. Nem értettem, hogy ha törvénytelenül, akkor miért nem semmis a dolog a hatályos törvényeknek megfelelően, miért kell ellene tüntetni, ha meg törvényesen, akkor miért a Benetton előtt kell tüntetni, miért nem a törvény ellen? A cikkel csak járőrködés közben találkoztam, a POV és a propagandaanyag eltávolítása volt a lényeg, a politikát ráhagyom másra. Ogodej vitalap 2013. május 26., 07:20 (CEST)

KiWi

Köszönöm szépen! :-) Ogodej vitalap 2013. május 31., 22:43 (CEST)

Korea-műhely

Nna, összedobtam egy vázlatot itten: Szerkesztő:Teemeah/Wikipédia:Korea-műhely. Lenyúltam a kezdőlap dobozait :P Teemeah Üzenő 2013. június 2., 22:26 (CEST)

Bele lehet ám piszkálni :) Teemeah Üzenő 2013. június 3., 13:22 (CEST)
Még barkácsoltam rajta egy keveset. Teemeah Üzenő 2013. június 4., 11:27 (CEST)

Vezető infobox

Szia, még nagyon régen kérted, hogy legyenek katonai paraméterei a vezető infoboxnak. szégyen-gyalázat, de csak most jutottam el idáig, viszont most már kész. :) a {{katona infobox}}(?) paramétereivel használható, külön nem írtam be a sablondokuba, de elég hozzámásolni a meglévő paramétersorhoz a katonai infobox paramétereit. Üdv Teemeah Üzenő 2013. június 6., 09:25 (CEST)

Portál:Korea

Portál:Korea Vigyor. Megírod a bevezetőt? Köszi! Teemeah Üzenő 2013. június 6., 17:24 (CEST)

Kiemelt szócikk: Macskák királysága

A Macskák királysága szócikk kiemelt lett. Köszönöm, hogy támogattad szavazatoddal. Külön öröm, hogy most nem kellett lasszóval összeszedni a szerkesztőket, hanem jöttek hosszú tömött sorban Vigyor. --Sasuke88  vita 2013. június 6., 22:19 (CEST)

Katawa Shoujo

Veled beszéltem a Wikipédia találkozón? Ahogy jelezted, átjavítanád a cikkben szereplő japán neveket.

Fordítás közben a kiállhatatlan hencegőről szóló részben egy mondatban a felvág szót használtam volna, de át kellett javítanom, mert az úriember a mindig magánál tartott katanával dicsekedett. Nehogy valaki szó szerint vegye.

Mindamellett ezt is figyelmedbe ajánlanám: Kategória:Fogyatékosság. Szalakóta vita 2013. június 9., 19:47 (CEST)

Megpróbálok utánanézni a jogi vakságnak.

Mióta visszavonták azt a szerkesztésemet, hogy a siketek és a némák kézzel-lábbal tiltakoznak a siketnéma szó ellen, egy kicsit óvatosabban bánok a humorral a cikkekben. Szalakóta vita 2013. június 10., 18:46 (CEST)

Első vh-.s verseny

Szia!
Mivel az első világháború műhely lassan az inaktivitás felé halad társaimmal együtt felvetettük egy első világháború témájú szócikkíró verseny ötletét. Neked mi a véleményed? Illetve, szerinted kihez forduljak a továbbiakban ezzel a kérdéssel? --Frommer Fórum 2013. június 23., 05:14 (CEST)

Köszönöm! --Frommer Fórum 2013. június 30., 22:50 (CEST)

Beyond Good & Evil

Szia!

Az volna a kérdésem, hogy a jodo és a jojutsu szavaknak mi lenne a helyesen átírt alakja. Üdv: HáeS vita 2013. június 26., 11:08 (CEST)

Köszönöm a segítséget, közben Sillent DX is besegített és beírta a szócikkbe. :D Üdv: HáeS vita 2013. június 29., 21:35 (CEST)

Bai Ze

Szia! A Bai Ze hogy lesz magyarosan? – Sasuke88  vita 2013. június 29., 19:38 (CEST)

Köszi! --Sasuke88  vita 2013. június 29., 20:08 (CEST)

U Thant

Szia. Ez valami sport, hogy az éppen kezdődő szócikkre odadobsz létezésének 16. percében egy forráshiány sablont? Odatettem, hogy csonk. Éppen nekikezdtem, mert kiemelten hiányolt cikk. Várhattál volna még 10 percet, hogy hátha a forrásokat is sikerül beleszerkesztenem. Persze lehet, hogy ez az elfogadott megoldás, de jobb lenne ezt esetleg megfontolni. Péter 2013. július 13., 20:15 (CEST)

Nem világos, hogy a csonk miért jelentené azt, hogy már nem csinál vele senki semmit. Az azt jelenti, hogy túl kevés információt tartalmaz. Na mindegy, máskor inkább allapon szerkesztek, mert nem nagyon kedvelem ezt a hozzáállást. (Bár nem vagyok kezdő, de azt hiszem, hogy az ilyen barátságtalan lépések riasztanak el csomó embert.) Péter 2013. július 13., 20:50 (CEST)
Köszönöm a kioktatást, most még a korábbiaknál is jobban érzem magam. Péter 2013. július 13., 21:40 (CEST)

Wikitalálkozó Miskolc - meghívom a főszervezőt:)

Kedves Szerkesztőtárs!

Szeretettel meghívlak a Miskolcon 2013. augusztus 3-ikán tartandó Wikipédista találkozónkra. Megjelenésedre feltétlenül számítunk, remélem, hogy ott leszel! Ha van kedved magaddal hozhatod feleséged/férjed/barátod/barátnőd/gyereked csak gyere el! Mi mindenképpen várni fogunk!

Üdvözlettel: Vadszederke' 2013. július 16., 07:18 (CEST)

Szia! A Wikipédia:Wikitalálkozók/Miskolc, 2013. augusztus 3. lapon a "Térkép" még a budapesti helyszínre vezet (Stefánia út). Amíg nincs másik, talán jó lenne levenni. Jó szervezést!--Vadaro vita 2013. július 16., 22:38 (CEST)

WSZN

Boldog wikiszülinapot kívánok!  … szalax üzenőlap 2013. július 20., 11:18 (CEST)


A Game jam cikket kiegészítettem, remélem most már elfogadható. Zbalai vita 2013. július 22., 21:37 (CEST)

Miskolc-műhely

Szia Laci! Megcsináltam a Miskolc-műhely lapját, előzetes egyeztetésre (átdolgoztam a Portált is. Nézd át, légy szíves, jó-e, változtatni, bővíteni, kihagyni kell-e stb. Szeretném, ha a műhely koordinátori feladatot elvállalnád, és a tagok lapon az első helyre beírnád magad. Az előkészületek alatt egyelőre még csak Alenshának és Vadszederkének küldtem ki ezt az üzenetet. Üdv  … szalax üzenőlap 2013. augusztus 7., 18:35 (CEST)

Megkaptad a levelemet? Vadszederke' 2013. augusztus 13., 21:55 (CEST)

Köszönöm a választ. Vadszederke' 2013. augusztus 17., 22:17 (CEST)


Szia Laci, Köszönöm szépen a meghívásodat az augusztus 30.-i találkozóra. Sajnos nem leszek aznap Miskolcon (próbáltam átszervezni az életemet), és nagyon nem valószínű, hogy emberi időben hazaérek. Jó munkát kívánok Nektek, ha kaphatok valami összefoglalót, szívesen veszem.

SzepesiZs vita 2013. augusztus 29., 14:32 (CEST)

Ju-52

Szia! Alapvetően a Ju-52-höz én is odaírtam, hogy szállítógépek voltak, vagyis nem eredeti feladatukban vetették be. Az elavultságról. Tartom, hogy ezek a gépek akkoriban igen modernek voltak, egyáltalán nem elavultak. Nem nagyon lehetett sok korszerűbb akkoriban Európában. Az igaz, hogy bombázásra alkalmatlanok voltak, igen, de szállítói feladatok ellátására (amire kellett volna használni), ara nem. Svájc 1981-ben vonta ki őket a hadrendből. :) Majd délután kitalálok egy jobb megfogalmazást, megbeszéljük. --Tobi Üzi :) 2013. augusztus 12., 11:54 (CEST)

De várj, nem avulhatott el, mint bombázó, mert soha nem is volt az, és nem is úgy tervezték. Az már más tészta, hogy jobb nem lévén, erre használták. Elavult bombázó volt mondjuk ebben a korszakban a Bristol Blenheim, mert azt annak is tervezték. --Tobi Üzi :) 2013. augusztus 12., 13:19 (CEST)
Ne abból indulj ki, hogy mindenki ismeri ezen típusok történetét. A Ju-52-es nekünk mond valamit (ugyanúgy a He-111, Ju-88, Do-17), de az átlag számára mennyire közismert típusok? Nemigen, még a Ju-52 talán-talán. Ha nyakatekert, ha nem, nekem az az elvem, hogy ne zúdítsunk túl sok információt az olvasóra. Ebben a szócikkben végülis a lényeges az, ami történt. Igazából a bombázóként való szerepeltetése magában a Ju-52 szócikkben lenne indokolt, sajnálattal látom, hogy ott viszont kb. nincs, nagyon szegényes a szócikk. Az elavultsága meg viszonyítás kérdése, érdekes dolog, a lengyelek ellen hatékonyan operált a típus, ha kapott vadászfedezetet. Egyébiránt méltatlan, elfeledett történet ez is, tudtommal Varsót szórták meg talán a legjobban a háborúban, és alig-alig tudunk róla. --Tobi Üzi :) 2013. augusztus 12., 13:34 (CEST)
Igen, de a fő gond az, hogy maga a szócikk - mindkettő - Varsó bombázása, és a Ju-52 is szegényes, nem megfelelő. Mindkettő megérdemelne jóval többet, mert korszakos dolgok voltak ezek annak idején. --Tobi Üzi :) 2013. augusztus 12., 13:47 (CEST)

Második világháború kiemelésen

Szia!

A második világháborúról szóló szócikket kiemelési eljárásra jelölte a 69.66.253.166-os proxy: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Második világháború

Kérlek szavazz és fejtsd ki a véleményedet a kiemelési eljáráson. --200.192.214.138 (vita) 2013. augusztus 14., 15:11 (CEST)

Silverpit-kráter kiemelésen

Szia!

A Silverpit-kráterről szóló szócikket kiemelési eljárásra lett jelölve. Kérlek szavazz és fejtsd ki a véleményedet a kiemelési eljáráson. Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Silverpit-kráter --106.186.27.53 (vita) 2013. augusztus 15., 16:45 (CEST)

HMS Renown

Helló Laci.d!

Én a piros linkekkel foglalkozom jó ideje, a katonai témákhoz nem értek. Találtam egy problémát, amit nem merek módosítani, és Téged szúrtalak ki, mint aki rendezheti.

HMS Renown, HMS Renown (1916) és HMS Renown (csatacirkáló) neveken vannak hivatkozások, de magáról a hajóról cikk még nincsen; úgy gondolom, hogy mindenhol ugyanarról a hajóról van szó, azaz csak egy ilyen nevű volt, de ebben sem vagyok biztos. Viszont szerintem nem ártana egységesíteni a hivatkozásokat a majdani, meglévő rendszerbe illeszkedő névre, mivel úgy látom rengeteg brit hadihajó van, sokról már cikk is. --Porrimaeszmecsere 2013. augusztus 20., 23:24 (CEST)

Kieg.: ugyanez a helyzet a HMS Repulse hadihajóval is annyi különbséggel, hogy ilyen néven még egy csatahajóra is van hivatkozás, úgyhogy itt lehet, hogy nem azonos hajókról van szó. --Porrimaeszmecsere 2013. augusztus 21., 12:35 (CEST)

Hát ha meg tudod csinálni az egyértelműsítő lapokat, akkor annak alapján talán én is boldogulok, nem akarok másnak munkát adni, amit magam is meg tudok csinálni. Most a HMS hadihajókat néztem végig, mert amúgy érdekel a téma, ha nem is értek hozzá; én úgy láttam, hogy a vízre bocsátás évével egyértelműsítettek, ahol figyeltem ezt az adatot. --Porrimaeszmecsere 2013. augusztus 21., 13:28 (CEST)

Koreai királyok

szia, rá tudnál erre pillantani? Szerkesztővita:Laszlovszky András#Koreai királyok. Nagyon köszönöm! Xiaolong Üzenő 2013. augusztus 26., 13:18 (CEST)

Hello

Could you please translate to me what you meant? I do not speak Hungarian and Google translates what you said to something strange. I was brought to the Jobbik page an by an editor asking on my en.wiki user talk page to change the political position of Jobbik on en.wiki. I refused as he cited a primary source, which was on the hu.wiki Jobbik page. I said that I would change the Jobbik article on this wiki to reflect reliable sources. My edits have been reverted and another unreliable source has been added. Thanks, Insulam Simia vita 2013. augusztus 27., 21:31 (CEST)

Oh wait, you describe yourself on your userpage as a Jobbik sympathiser. I therefore find this behaviour out of order. Withdraw comment, per your explanation. Insulam Simia vita 2013. augusztus 27., 22:20 (CEST)

Szlávics Alexa

Szeretném, ha rátekintenél: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Szlávics_Alexa, mert az illető törölni akarja a szócikkét. Jogi ok miatt. Apród vita 2013. szeptember 5., 02:24 (CEST)

Torma András

Nem hinném, hogy a kiszakaszolt résznek túl sok értelme van a cikkben, gondold meg! Vadszederke' 2013. szeptember 9., 01:25 (CEST)

Csang Szongthek

Szia! Tőled, mint járatosabb szerkesztőtől szeretném megkérdezni, jól csináltam-e a kínai pinyin-magyaros váltót? Próbálom tanulgatni a nyelvet, de szerintem te jobban értesz hozzá, mint én. Oppashi vita 2013. szeptember 12., 22:51 (CEST)

Értem, köszönöm a segítséget, megjegyzem :) Oppashi vita 2013. szeptember 12., 23:12 (CEST)

Csájníz

Üdv! A Tiě shàn gōngzhǔ-ból Tiö san kongcsu lesz? --Sasuke88  vita 2013. szeptember 15., 00:25 (CEST)

Köszi! Majdnem sikerült átírnom Vigyor. Hát igen, sajnos mostanában nem igen látlak itt a wikin :-(. --Sasuke88  vita 2013. szeptember 17., 18:19 (CEST)

OFF:

Jön az államvizsga? Vagy TDK lesz? Vigyor. --Sasuke88  vita 2013. szeptember 17., 18:38 (CEST)
Hohó! Sok sikert a TDK-hoz, tanszékvezető úr Vigyor! Aztán utána kamatostul kell bepótolni az elmaradást itt a wikin Vigyor. --Sasuke88  vita 2013. szeptember 20., 00:24 (CEST)

Igen láttam a csetepatét, aminek szerintem nem volt túl sok értelme, ha azt nézzük, hogy objektívek vagyunk és minden oldal álláspontját ismertetjük. Tehát veszekedés helyett úgy kellene megírni a cikket, hogy x történész ezt állítja, y azt állítja, Dimitrov ezt írta levelében, stb. szerintem, és máris tárgytalanná válik a vita. --Sasuke88  vita 2013. szeptember 27., 01:20 (CEST)

Nemzet Akaratának Pártja – tatarozod még?

A július óta változatlan maradt Nemzet Akaratának Pártja cikkről levettem az {{tataroz}} sablont, hiszen az azt kéri, hogy más ne nyúljon bele a cikkbe. Persze ha majd újra indíttatást érzel hogy azon a cikken dolgozz, akkor tedd rá a {{tataroz}}-t, de addig is jobb így szerintem. Hátha esetleg kedve támad valakinek a cikk javítgatásához, továbbfejlesztéséhez, ne riasszuk vissza. --Karmela posta 2013. szeptember 17., 12:29 (CEST)

Cikkértékelés

Szia Laci! Egyelőre csak a kiemelt miskolcos szócikkekbe raktam be az értékelősablont (majd folytatom a többivel is). Kell még ezen kívül tennem valamit, hogy a sablonok „Miskolccal kapcsolatos szócikkek” linkje éljen?  … szalax üzenőlap 2013. szeptember 25., 10:54 (CEST)

Vandalizmus vádja

Mégis mit képzelsz magadról?!? Azt hiszed, ettől igazad lesz, vagy mi a franc?!? --Peyerk vita 2013. szeptember 26., 07:06 (CEST)

A cikk nyilvánvalóan nem semleges, egyoldalúan válogatott forrásokra épül, te pedig hosszasan küzdöttél azért, hogy más források alapján ne lehessen kiegyensúlyozni. Engem pedig vandalizmussal vádoltál minden alap nélkül. Higgadj le, pihenj, gondold újra. Ebben igazam van. --Peyerk vita 2013. szeptember 26., 07:15 (CEST)

Hogyan járnál el mint admin

Ha őrült tombolásnak, demagógiának, pofátlan hazugságnak nevezné egyik szerkesztő a másik tevékenységét, akkor hogyan járnál el vele szemben, mint admin?
Te sem engedheted meg ezt magadnak. Kérlek tehát, hogy szabd ki magadra azt, amit másra kiszabnál.
--Karmela posta 2013. szeptember 26., 11:36 (CEST)

Livvyfannak előzetesen mit kellett volna kiszabnia magára, vagy másnak őrá, Karmela? --Pagonyfoxhole 2013. szeptember 26., 11:46 (CEST)

(Átmásolva a Szerkesztővita:Karmela lapról, hogy egy helyen maradjon a téma.)

És Te arra aki megelőzőleg neonácinak, hazugnak és vírusterjesztőnek nevezte az adotz szerkesztőt? Ne keverjük az okot és az okozatot. Írd alá kérlek, telefonról nem megy. Laci.d üzenőlapja  2013. szeptember 26., 11:45‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta.)

A virusterjesztésen csak nevetnék. Amúgy pedig egymást hecceltétek bele a dologba, egyre fokozódó provokációval mindkét oldalról, a tiedről is. Tehát fel van adva a helyzet: hogyan teszel pontot a végére?
--Karmela posta 2013. szeptember 26., 12:05 (CEST)

Nem az én dolgom adminként eljárni az adott ügyben. Laci.d üzenőlapja  2013. szeptember 26., 12:40‎‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta.)

WoT

Teljesen igazad van, végülis miért ne maradhatna a szövegben wikisítetlen szöveg, nyelvhelyességi hiba, mondatértelmezhetetlenség és rengeteg szóismétlés... - Prücsök Panaszkönyv 2013. szeptember 27., 11:35 (CEST)

Ha sablonozni szeretném, egy rakat másikat is rárakhatnék a korr helyett vagy mellé. "a játékosok csapnak benne össze egymással" - erre nehogy már azt mondd, hogy nem értelmetlen...! Az értékelést azért írtam át, mert az "emelte ki benne" legalább hatszor szerepel egymás után, továbbá a hivatkozott játékoknak közük sincs a Wot-hoz - Prücsök Panaszkönyv 2013. szeptember 27., 11:43 (CEST)

Inkább hagyjuk az egészet! Továbbítottam a KF-re, majd ott kiderül! - Prücsök Panaszkönyv 2013. szeptember 27., 11:51 (CEST)

Bosin-háború

Szia Laci.d!

A Bosin-háború szócikkében a keresztek néhány sogunátus-parancsnok (Sinoda Giszaburó, Kondó Iszami) neve mellett az infoboxban elfogadhatóak vagy kitörölhetőek? Csak azért kérdezem, mert 1-2 hónapja vitatkoztak a kocsmafal egyéb lapján a szócikkekben lévő keresztek kigyomlálásáról, ám azt is kivettem belőle, hogy vannak kivételes helyzetek, de nem tudom, hogy ez most éppen a kivételes helyzetek közé tartozik-e vagy sem. Azért téged kérdezlek, mert Szalax azt mondta, te vagy a szócikk gazdája. Üdv Apród vita 2013. október 22., 15:29 (CEST)

Nem veszem ki, csak tájékozódtam, mert már akkor is rájöttem, hogy minimum én félreértem a kocsmafali vita lényegét. Ezért tájékozódtam előre, mert tudom, hogy ez a félreértéseim egyike. Szép estét! Ja, és köszönöm, hogy válaszoltál (nem minden szerkesztőnek szokása ugyanis sajnos a viszontválasz). Apród vita 2013. október 29., 18:31 (CET)

WP:KOREAI

Szia, ha van kedved szavazni: Wikipédia:Szavazás/Koreai átírási irányelv módosítása, 2013. Köszi! Xiaolong Üzenő 2013. november 9., 13:23 (CET)

GLAM ZOO -projekt

Kedves Szerkesztőtárs!

Tájékoztatlak arról, hogy a projekt abba a szakaszába érkezett, hogy új cikkeket már nem kell írni. (Kivéve a juhokat, ha az Állatkert a neveket illetően nyilatkozik és a csótányt). Közel 50 db cikk vár viszont még javításra, ellenőrzésre. Ha volna egy kis időd, segíts légyszíves! Hogy áll a wikidata megoldása?

Köszönöm. Vadszederke' 2013. november 24., 18:33 (CET)

Sörpuccs

Köszönöm szócikk kiemelésre való támogatását. Composer vita 2013. december 2., 09:11 (CET)

Újólag köszönöm a közreműködést és a támogatást. Boldog karácsonyt! Composer vita 2013. december 22., 23:50 (CET)

Szabad választás

Erre a szerkesztési összefoglalódra reflektálva: én nem neveznék szabadnak egy olyan választást, ahol a felnőtt lakosság kilencven százaléka nem szavazhat, márpedig az 1994 előtti dél-afrikai választások ilyenek voltak. Nyilván te is fennakadnál azon, ha valaki azt mondaná, 1985-ben Magyarországon szabad választás volt, elvégre senkinek a szavazójogát nem korlátozták indokolatlan módon (sőt, a hatóságok kifejezetten bátorították a részvételt), nincs tudomásunk választási csalásról, pusztán annyi történt, hogy a választható személyek körét korlátozták mindenféle trükkökkel. --Malatinszky vita 2013. december 6., 15:01 (CET)


Úgy látszik, akkor tényleg véleménybeli, nem pedig megfogalmazásbeli különbség van köztünk. Én nem tartok szabad választásnak semmi olyan szavazást, ahol a felnőtt lakosság jelentős része ki van zárva a választók vagy a választhatók köréből. Ebből a szempontból nem voltak szabad választások a Magyar Népköztársaságban rendezett országgyűlési választások, a vagyoni cenzuson alapuló angliai választások, az 1950-es évek alabamai kormányzóválasztásai és az 1994 előtti dél-afrikai elnökválasztások sem. Őszintén szólva azt sem értem, hogy az i.e. 5. század Athénje, ahol a lakosság háromnegyede (a nők és a rabszolgák) ki voltak zárva a választásokból, miért olyan fényes mintaképe a demokráciának, mint ahogy azt ötödik általánosban tanultuk.

Az, hogy egy korlátozás mennyiben csorbítja a választások szabadságát, a leginkább azon mérhető le, hogy a feloldása mennyire változtatja meg a választások kimenetelét. Ilyen szempontból a dél-afrikai apartheid vagy a szavazni kívánó feketékkel szembeni alabamai bánásmód komoly csorbítása volt a választások szabadságának, az meg, hogy korábban a nők vagy a 18 és 21 év közöttiek nem szavazhattak az USÁ-ban kevésbé volt az. Az, hogy a Maszop és az MSZMP együtt 15 százalékot kapott az 1990-es választásokon, számszerűen is mutatja, hogy mennyire volt szabad a 1985-ös választás. --Malatinszky vita 2013. december 6., 15:57 (CET)

Re: Az előörs

Üdv újra itt! Örülök, hogy visszatértél Vigyor. Sajnos én is tanácstalan vagyok ennek az animének a hazai történetével (már ha van ilyen), de rákérdeztem egy animés oldalon, hátha tudnak segíteni. Szerintem csak moziban adták le párszor, ott is csak felirattal, onnan származhat a magyar cím. --Sasuke88  vita 2013. december 6., 16:13 (CET)

Info: http://fictionkult.hu/cikk.php?cikk.365 Úgy volt, ahogy írtam. --Sasuke88  vita 2013. december 6., 21:05 (CET)

Call of Duty 3

Szia! A Call of Duty 3 szócikkre rátetted a nincs forrás sablont úgy, hogy volt rajta egy fordítás sablon. Elbizonytalanodtam, mert ha fordítás sablonnal ellátok egy szócikket, akkor utána nem szoktak nincs forrás sablont tenni rá. Váram válaszod. Menyus20000 vita 2013. december 6., 18:14 (CET)

Bocsi a zavarásért, megtaláltam itt: Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! Menyus20000 vita 2013. december 6., 23:03 (CET)

GLAM ZOO -projekt

Kedves Laci.d!

Bár a te munkád nem olyan látványos, de tudom, hogy dolgozol az interwikiken a háttérben:) És ezt nagyon köszönöm neked!

GLAM ZOO-díj
A GLAM ZOO köszöni a munkádat! Vadszederke' 2013. december 17., 01:11 (CET)

Karácsony Szilveszter

Boldog karácsonyt és örömökben gazdag, szerencsés Új Évet és sok-sok szerkesztést kívánok! Szeretettel:Kossuthzsuzsa vita 2013. december 23., 16:34 (CET)
Kellemes ünnepeket és élményekben gazdag új évet kívánok!-Történelem pWas gibt's Neues? 2013. december 23., 18:09 (CET)

Szia Laci.d!

Kellemes ünnepeket: boldog szentestét, boldog karácsonyt, még egyszer boldog karácsonyt, boldog szilvesztert és boldog új évet kívánok neked, (szívesen). --Vakondka vita 2013. december 20., 14:14 (CET)

Kellemes Ünnepeket Kívánok! Andrew69. 2013. december 23., 18:59 (CET)

Boldog Karácsonyt és Sikerekben Gazdag Új Évet kívánok! --Sasuke88  vita 2013. december 23., 19:09 (CET)

Békés karácsonyt és boldog új évet kívánok! Szalakóta vita 2013. december 24., 19:46 (CET)

K1

Ez a bosszú a Dimitrovért? --Livvyfan vita 2013. december 20., 21:51 (CET)

Re: 20000

Köszi szépen! :-) (Egy kis Dragon Ball VF nézéssel majd megünneplem Vigyor). --Sasuke88  vita 2013. december 22., 17:57 (CET)

Na ennek örülök :). Még van egy gyenge hónapod befejezni az ÉSZ-hez, én meg remélem addig végzek a Singeki no kjodzsin helyrepofozásával. --Sasuke88  vita 2013. december 22., 18:51 (CET)

Ezt elnéztem, december 31-ig túlnyomórészt el kell készülnie!!! --Sasuke88  vita 2013. december 23., 23:41 (CET)


Kedves Laci.d!

Azok közé tartozol, akik 2013-ban gazdagították a Wikipédia cikkanyagát, és ezáltal egy kicsit hozzáférhetőbbé tették a világra vonatkozó ismereteket.

Köszönetet mondunk a munkádért, és bízunk benne, hogy továbbra is kitartasz a közösen szerkesztett enciklopédia mellett.

Viszontlátásra az új évben is!

Wikimédia Magyarország Egyesület

66-os parancs

Szia! Az a "jogsértő tartalom" CC-BY-SA licencű, ott van a lap alján Vigyor. --Sasuke88  vita 2014. január 4., 00:13 (CET)

Szörnyű, már lassan nekem kell járőrözni az adminisztrátorok után VigyorGonosz. --Sasuke88  vita 2014. január 4., 00:29 (CET)
Pl. én Vigyor. Az aláírásomban is benne van a mindent látó anime szem Vigyor. --Sasuke88  vita 2014. január 4., 00:56 (CET)

Django elszabadul - befejezetlen cselekmény

Szia!

Tőle kellene megkérdezned: Szerkesztő:Szocs2. misibacsi*üzenet 2014. január 5., 07:29 (CET)

Végre már látom, hogy van, akit ugyanígy idegesít ez, mint engem… Alensha 2014. január 8., 04:20 (CET)

SN

Született egy csodálatos szócikk: Antiszemitizmus a mai Magyarországon. Erre vajon rá lehet tenni az {{SN}}(?) sablont? Nagyon egyoldalú és erősen túloz. --Sasuke88  vita 2014. január 6., 02:02 (CET)

Délnyugat-Afrika az első világháborúban

Szia! Véletlenül felejtettem le az interwikiket, külön köszönöm, hogy pótoltad helyettem! :-)-Történelem pWas gibt's Neues? 2014. január 6., 14:59 (CET)

Führer-rendelkezés

Szia!

Jó ideig wiki-szabin voltam. Nem kerültem gépközelbe sem. Sajnálom. A német eredeti szöveg wiki-linkjei alapján - jogi végzettség híján - megpróbáltam a magyar jogrendnek és jogi nyelvezetnek a megfelelő fogalmához igazítani a cikk szövegét.

Most meg el vagyok veszve a sablon-programozásban. Teljesen véletlenül bukott ki, hogy a CitPer sablon hibás a cikkben, így találkoztam a vitalapra írt bejegyzéseiddel. --Pepo41 vita 2014. január 8., 02:37 (CET)

genpuku

Történelmileg ez, manapság meg ez. Nagykorúsági szertartás? --Pagonyfoxhole 2014. január 16., 10:23 (CET)

válasz: Járőrözés

Hű, köszönöm az üzenetedet, valóban nem tettem meg, elnézést kérek! :( Bevallom, erre most nem figyeltem. Az még nem épült be bennem, hogy az újonnan létrejött lapokat nem tudom úgy ellenőrizni, mint ahogyan a már egyszer ellenőrzött, de újból ellenőrzésre váró lapokat. Ez utóbbiak könnyebben a kezemre esnek, mert a szócikket olvasva megjelenik egy olyan fül, hogy „nem ellenőrzött változat”, s erre klikkelve tudok ellenőrizni. Azonban a újonnan létrejött lapokat csak a listából tudom ellenőrizni (legalábbis én még csak ezt fedeztem fel), magából a szócikkből nem, ezért amikor valamit matatok a szócikken (pl. jogsértőzöm), akkor nem jelenik meg előttem, hogy ellenőrizni kellene, így elfeledkezem róla. Köszönöm, hogy írtál, mert így igyekezni fogok figyelni erre is, s köszönöm azt is, hogy ellenőrizted mindkét lapot! --Sphenodon vita 2014. január 21., 12:50 (CET)

Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége

Szia Kedves Földim!

Elnézést a bizalmaskodó megszólításért, de én is Miskolcon cseperedtem fel! :)
Nagyon köszönöm, hogy átnézted és javítottad a szócikket. Megnéztem az eltéréseket és látom, hogy minden apró részletre kiterjedt a figyelmed. Észrevettem, hogy a szócikk végén a Jegyzetek, Források, stb. szakaszokat a helyükre tetted. Erre ügyelni fogok jövőben.

Néhány dologban szeretnék segítséget kérni:

  1. Bár elolvastam a DEFAULTSORT parancs használatára vonatkozó útmutatót, de még mindig nem értem, hogy egy adott szócikkhez hogyan találom meg a megfelelő rendezési kulcsot (jelen esetben a DEFAULTSORT:Delamerikaiko~zo~spiac).
  2. Eddig nem találtam olyan segédletet, amely tematikusan sorolná fel a létező kategóriákat. Ezért jobb híján azt a módszert alkalmazom, hogy megnézem a hasonló témában született szócikkek besorolását. Van rá jobb módszer?
  3. Technikai jellegű kérdés, lehet, hogy másutt kellene feltennem: a 10 legnépesebb várost felsoroló táblázatban a 4. és az 5. oszlopon a rendezés rosszul működik. Próbáltam néhány felesleges szóközt a számok végéről eltávolítani, de ez sem segít. Mi lehet ennek a jelenségnek az oka?

Üdvözlettel: Voszkovenkó István vita 2014. január 21., 17:05 (CET)

Alfredo Palacio

Szia!

Megtisztelő a felkérés, különösen, hogy még nagyon kezdő vagyok. Futólag megnéztem a spanyol, az angol és a német szócikket. A spanyolt képtelen lennék holnapig lefordítani. Meg kell vallanom, hogy elég lassan dolgozom. Ha a spanyolnak látnék neki, abból csak egy erősen hiányos csonk lenne, ami méltatlan egy születésnapra. Esetleg megpróbálhatom a németet vagy az angolt.

Mikor van holnap? Éjféltől? Nagyon gáz, ha nem készül el időre? Az angol változat használ egy Infobox President sablont. Tudsz hasonló magyarról?

Üdv! Voszkovenkó István vita 2014. január 21., 19:46 (CET)

Megpróbálok legalább egy olyan terjedelmű szócikket összehozni, mint az angol. Ha időközben találnál valakit, aki többre is vállalkozik, akkor kérlek jelezd! Nem fogom zokon venni, ha végül más csinálja meg. Minden esetre most hozzálátok, egyelőre egy saját névtérbeli allapon. Köszönöm a sablont és a számok javítását is a CELAC szócikkben!

Voszkovenkó István vita 2014. január 21., 20:18 (CET)

Nekiláttam! - Voszkovenkó István vita 2014. január 21., 20:27 (CET)

Kész van, ellenőrzésre vár! Ha hiba lenne benne, elnézést, de kevés volt az idő. :) Voszkovenkó István vita 2014. január 22., 00:13 (CET)

Látom, köszönöm! Aztán még én is módosítottam, mert bár javítottad, de benne maradt, hogy kritikázálta. Hiába, nehéz szó, no! (Mondaná Medgyessy Péter.) Átírtam arra, hogy bírálta. - Voszkovenkó István vita 2014. január 22., 01:35 (CET)

Most vettem észre, hogy a források között az első link (Presidencia de la República – Presidente) halott. Sajnos, nem ellenőriztem, amikor átvettem az angolból. Mi legyen vele? - Voszkovenkó István vita 2014. január 22., 01:59 (CET)

Köszönöm, hasznos információ! Korábban is volt már ilyen problémám. - Voszkovenkó István vita 2014. január 22., 07:43 (CET)

Orgonaregiszterek

Szia! 31.46.252.2 pár hete létrehozott egy csomó orgonaregiszteres szubcsonkot, amiket felvettem figyelőre. Egyelőre nem tettem ki rájuk a sablont, mert vártam, hátha történik velük valami. Jól tetted, hogy kiraktad párra, viszont sokkal több van. Személy szerint én nem törölném őket, hanem átmozgatnám más névtérbe. Kb. még egy hét, mire lesz időm hivatalosan is megnyitni a komolyzenei műhelyt, és a műhely allapjaként nem zavarnának senkit, és egy hangszerész kolléga időnként levehetne belőlük egyet, és kipofozhatná. Addig is jó ötletnek tartod-e, hogy átmozgassam ezeket a saját allapommá, vagy esetleg vegyük vissza a szubcsonk sablont, és akkor mozgassuk át őket, amikor létrejön a műhely? Köszi a választ: --SzekelyGa Parla… 2014. január 22., 00:28 (CET)

Ui

Túl sok a forrás. Ismered a darabot? OsvátA Palackposta 2014. január 28., 12:57 (CET)

Igazad van. Majd csak megoldja valaki... Azért vagyunk közösség. Nekem már régen elég, amit tudok. A darab fasisztákról, nácikról, nyilasokról, gengszterekről szól. A többi (enciklopédikusan fontos) sallang. OsvátA Palackposta 2014. január 28., 13:08 (CET)
Kapja is meg a sallangot. Helyes! Dolgozzunk össze. OsvátA Palackposta 2014. január 28., 13:17 (CET)

Megtetted. Remek! Köszönet (a világhálózat nevében is). OsvátA Palackposta 2014. január 28., 14:54 (CET)

Állatkert logó+wikidata

Kedves Laci.d!

Légyszíves az engedélyező bélyeget kitenni a logóra az állatkert engedélyezése alapján. A GLAM-ZOO oldalra készítettem a táblázatba egy új sort, ahová beírhatod a wikidata neveket.

Köszi, Vadszederke' 2014. január 29., 22:19 (CET)

Beírtam néhány wikidata kódot, légyszíves, ahogy megbeszéltük, ennek alapján megcsinálni a táblázatot. Vadszederke' 2014. február 1., 14:58 (CET)

A Voszi megerősítés

Kedves Laci.d!

Köszönöm, hogy megerősített szerkesztőnek javasoltál! Üdvözlettel: Voszkovenkó István vita 2014. február 2., 18:42 (CET)

Köszönöm, hogy jóváhagytad az ellenőrzésre váró cikkeket! Egyelőre a megerősített szerkesztői státusz is nagy örömmel tölt el, hiszen alig egy hónapja szerkesztek. :-) Voszkovenkó István vita 2014. február 2., 19:26 (CET)

A Magyar Királyság az első világháborúban

Szia! Sürgős tanácsra lenne szükségem. Szalax szerkesztő kolléga azt mondta nekem, hogy a szócikk a kiemelési eljárás során max. 20%-kal bővülhet, ebben az esetben azonban a méret jelentősen meghaladja ezt a határt. Most akkor muszáj 9327 bájtot eltüntetni a kiváló szócikkből...? :( Történelem pWas gibt's Neues? 2014. február 3., 15:58 (CET)

Kövér László

Ne haragudj, de...

Ne haragudj, de adhattál volna valami ELFOGADHATÓ indoklást a szerkesztésem visszavonására. Mert ha egy neves fideszes politikus (aki szégyenletes módon jelenleg a magyar országgyűlés elnöke) ünnepi beszédet mond egy, a nyilas önkényuralmat kiszolgáló személy felett – akkor az van olyan jelentőségű, hogy ebben a lexikonban megemlítésre kerüljön. „...hazatért, velünk van, mert szívünkbe zártuk”...” Így kell beszélni egy Szálasi Ferenc mellett végig kitartó emberről?

Olyan jelentéktelen apróságról nem is szólva, hogy az úgynevezett Alaptörvény bevezetőjében kijelentik, hogy semmilyen közösséget nem vállalnak (többek között) a nyilas önkényuralommal... --78.92.112.120 (vita) 2014. február 6., 14:57 (CET)

Persze kényelmesebb megoldás volt az én indoklásomat eltávolítani, mint megindokolni a saját önkényes döntésedet. --78.92.112.120 (vita) 2014. február 6., 15:07 (CET)

Nem haragszom, javaslom te se tedd. Ismerkedj meg a WP:NPOV és WP:ÉLŐ irányelvekkel kezdetnek, a Wikipédia nem a mocskolódások színtere. Az, hogy kritika érte a Nyirő újratemetés kapcsán, szócikkbe való információ lehet, ha nem azonosulunk a kritikával, hanem csak visszaadjuk azt, illetve a rá adott reakciót. Nyirő megítélése kapcsán pedig: saját elmondásuk szerint nem a politikust, hanem az irodalmárt temették újra, amit szintén meg kell említeni, ha a szócikkbe kerül. Az egyoldalúan elfogult szerkesztéseket pedig nem szeretjük. – Laci.d vita 2014. február 6., 15:26 (CET)

1.Nyírő József először is egy ember volt (Személyesen nem ismertem, de egy percig sem kételkedem abban, hogy „... derék, hűséges férj, szerető családapa... stb. volt”): Emiatt, mint akárki másnak, neki is jár a tisztességes temetés; és amennyiben ez lehetséges, végakarata vagy a hozzátartozóinak kérése szerint: Nagymamája mellé, kedvenc fenyőfája alá stb. Ha ott az unokája a búcsúztatón nem dicsekszik a nagypapa által elkövetett bűnökkel, az tökéletesen érthető.
2.Nyírő József író is volt. (Hogy milyen, azt nem az én dolgom megítélni, mert – bevallom – egyetlen sort sem olvastam tőle.) Ha a temetésen egy író-kolléga vagy akár az Írószövetség elnöke beszédet mond, úgy, hogy kizárólag csak az írói tevékenységét méltatja, még az is 'belefér' a történetbe.
3.Ezenkívül Nyíró József politikus is volt; politikusi pályája közismert(?). Ha egy politikus-kolléga mond egy olyan dics-himnuszt, mint amilyet K. L. úr mondott a temetésen; akkor ezzel azt demonstrálja, hogy azonosul azzal, akinek a búcsúztatásán beszédet mond – és ezáltal meggyalázza, bemocskolja azoknak az emlékét, akik a nyilasterror áldozatai voltak – és egyúttal azokét is akik szembeszálltak ezzel a terrorral.
Nem tudom, kikre vonatkozott ez a „...saját elmondásuk szerint...” Amit K. L. saját maga elmondott a temetésen, az lényegét tekintve nem az íróról szólt. Az már részletkérdés, hogy – tudomásom szerint – K. L. nem rokona és nem is író-kollégája Ny. J.-nak... tehát bármit is mondott, azt politikusként mondta. Minthogy nem volt elvárható(?) tőle, hogy az IGAZAT mondja... egyetlen tisztességes döntése az lehetett volna, ha nem megy el a temetésre. --78.92.112.120 (vita) 2014. február 6., 16:48 (CET)

Ez egy védhető álláspont (mint több másik a témában), amit még mindig nem értesz meg, hogy a Wikipédia nem azonosul senki dicséretével vagy elítélésével. A kritikát fel lehet (sőt kell) tüntetni, de a megfelelő megfogalmazásban, semlegesen és arányos módon. A Wikipédia összegzi a véleményeket, nem minősít és főleg nem bélyegez meg senkit (nyilasbérencnek és társainak). Amíg ezt nem érted meg és fogadod el, addig a vita lényegét sem fogod. – Laci.d vita 2014. február 6., 16:53 (CET)

Onoda

Hali, rossz hírem van. Némely wikik helytelenül jelölik (német, francia), de az angol nem véletlenül oo-zik a Hiroo-ban. Az előző szótag hosszabbodását jelző "u" kana a név végén: いしい しろ (Isii Siró). Két külön, önálló kana a név végén (ro-o): おのだ ひろ (Onoda Hiroo). Szóval Hiroo ő, nyugodjék, nem Hiró. --Pagonyfoxhole 2014. február 9., 12:24 (CET)

Persze, emlékszem, hogy vacilláltam, de ott pont Hiroo-t mondok. :) --Pagonyfoxhole 2014. február 9., 12:38 (CET)

Válasz: Munkaszolgálat

Paksa Rudolf könyvét nem ismerem, tehát rá hivatkozva én a cikkbe semmit nem tudok beírni. „Ugyanakkor Szálasi elrendelte, hogy asszonyok, öregek, gyerekek és betegek nem lehetnek »kölcsönzsidók«” (Paksa 158.) Érdekes lenne tudni, Paksa Rudolf szerint mikor rendelte ezt el Szálasi. (Horthy is elrendelte július 7-én a deportálás leállítását, miután 400 000 személyt már deportáltak.) Az alábbi szövegrészekből az derül ki, hogy november 20-án. A gyalogmenetek pedig 6-án indultak el.

Szita Szabolcs: Halálerőd c. könyvéből:

  • (84. o.) 1944. november második felében egyes külföldi (semleges államok) követségei – ideértve a pápai nunciatúrát is – jegyzékekkel fordultak a Szálasi-kormányhoz a menetek miatt … A németek pedig tartósan munkaképes embereket követeltek az erődítési munkákhoz.
„Szálasi november 20-án kénytelen volt megtiltani a nők további gyalogoltatását, és általában is utasítást adott a gyalogmenetek beszüntetésére.”
„Egyébként a munkakötelezett nők java részét november 20-áig átadták a határon az SS-nek”, ahonnét vagy koncentrációs táborokba (Dachau, ill. melléktáboraiba), vagy a határszéli munkatáborokba kerültek.
  • 85. o. November 23-án állítólag Szálasi hozzájárult az evakuálás energikus folytatásához, (permanens átfésülés, stb.), de az igért kontingens teljesítése nehézségekbe ütközött. Vagonok és üzemanyag hiánya, sérült vasútvonalak miatt. Mégis: „november 28-ig még vonszolódtak a keserves gyalogmenetek”.
  • 143. o. "A Hidegséghez tartozó Ilonamajor (Ilkamajor) épületeit a Stel¬ungsbau 1944. november elején vette igénybe. A kiürített istállókba az SS 600, a fővárosban munkaszolgálatra kötelezett és deportálásra szánt nőt telepített. Napok alatt megtörtént a védvonalak kitűzése, és a terepen a „munkaerő bevetése". A budapesti nők német fegyveres őrség, valamint a november derekán a környékbeli falvakból bevonultatott magyar „zsidóőrök" felügyeletével futóárkokat ástak, sáncoltak, páncélosakasztók földmunkáit végezték. (…) A korai télben az istállók szalma nélküli padozatán a mindennapos veréseknek és nélkülözéseknek kitett lányok, asszonyok sorra fagytak meg. Naponta 18-20 női halott volt (...) December második felében - harkai és kópházi sorstársaikhoz hasonlóan - az Ilonamajorban őrzött női foglyokat Ausztriába, feltehetően ugyancsak a Bécsújhely melletti Lichtenwörthbe szállították."
  • 148. o. "1944 novemberében Hegyeshalomból Sopronkeresztúrra is érkezett 1500 női deportált..."

"Persze ettől elképzelhető, hogy tényleg nőket deportáltak..." - írtad. Sajnos, igen. --Vadaro vita 2014. február 10., 22:29 (CET)

2014-es magyarországi országgyűlési választás

Szia! Vajon miért törölted a szerkesztésemet? Mi az, hogy "egyedi infoboxot nem csinálunk!"? – 81.182.51.243 (vita) 2014. február 15., 14:35 (CET)

Szia! Azért, mert tényleg nem csinálunk. Hogy miért, azt elolvashatod itt. – Laci.d vita 2014. február 15., 15:07 (CET)

Országgyűlés infobox

Szia! Olyan megjegyzésem lenne, hogy szerintem jó volt a 2014-es magyarországi országgyűlési választás cikkében az anon (81.182.51.243) által készített infobox. Az lenne a kérdésem (írtad hogy nem készítünk egyedi infoboxot), hogy mi ellen a kifogás? Miért nem szabad egyedi infoboxot készíteni? Üdv, --XXLVenom999 vita 2014. február 15., 14:37 (CET)

Értem. Csak azért kérdeztem, mert elég jól mutatott, szerintem jobb volt mint a mostani. ‑‑XXLVenom999 vita 2014. február 15., 16:12 (CET)
Laci.d érvelése hajmeresztő. Egységes infoboxsablon szeretne, de az még nincs ebben a témában, ezért törölte az általam készített táblázatot. Laci.d a létezőt megsemmisítésre ítélte, de nem azért, mert hibás, csúnya vagy van helyette jobb is, hanem mert egyszer majd valami más talán jobb lehet nála, ha valaki elkészíti. Bonyolult wikikódról pedig esetünkben nincs szó, mivel az egész doboz egy táblázat két sorral, a második sorban ugyanazzal a sablonnal háromszor. – 81.182.51.243 (vita) 2014. február 15., 19:09 (CET)
Van egységes infobox, aminek a helyére raktad azt, amit a kezdőlapra hoztak létre. A többit már nem is minősítem. – Laci.d vita 2014. február 15., 19:15 (CET)
Update: most nézem, hogy a sablon mindenhol kóddal beillesztve szerepel, még ha egységesen is. Ki kell vinni sablon névtérbe és úgy visszailleszteni, de ez nem változtat azon, hogy van már egy általánosan használt sablonunk erre. – Laci.d vita 2014. február 15., 19:35 (CET)
Szia! Valóban, amit te sablonnak véltél, az nem sablon, hanem egy ugyanilyen táblázat, aminél szebbet akartam csinálni. Ennyi erővel az én munkámból is csinálhatnék egységes sablont, ha ez a választásos téma nem lenne túl változékony a sablongyártáshoz, és a megoldásom így is elég világos, egyszerűen kezelhető. – 81.182.51.243 (vita) 2014. február 15., 19:50 (CET)
A kezdőlapsablon a kezdőlapra van, nem a szócikkekbe. Érdekes módon az enwikinek nincs gondja azzal, hogy mindenhol használható infoboxsablonja legyen erre. Jelenleg van egy egységes sablonunk, még ha valami megfontolásból nem is akként van a cikkben (több modern választásról szóló cikkben is ez van). Nekem nincs ellenemre, ha csinálsz egy közös infobox sablont erre, de hogy egyes cikkekben más legyen, mint másokban, az biztosan nem járja. – Laci.d vita 2014. február 15., 20:01 (CET)

Szia!

  1. Ismétlem, nincs olyan sablon (=paraméterezhető kódrészlet), amiről írsz. Amit te sablonnak vélsz, azok egymásra némileg hasonlító táblázatok.
  2. "A kezdőlapsablon a kezdőlapra van, nem a szócikkekbe." – Bocs, de ilyen hülyeséget még életemben nem halottam. Semmi sem indokolja, hogy egy sablont csak egy bizonyos szócikkben lehessen használni.
  3. A szócikkek egységes kinézete egy jogos elvárás, de az esztétikum, a tartalmi gazdagság, a könnyű áttekinthetőség és az egyszerű kódolás ugyanilyen jogos elvárások. Sőt az első három fontosabb, ezért az egységes megjelenés a jobb változatot követi, nem a rosszabbat.
  4. Szerintem nehéz egy ilyen változékony és sok szempontból rugalmasságot igénylő témára, mint a választások, jó infoboxsablont készíteni. Úgy látszik, más, nagyobb wikipédiákban volt kellő energia arra, hogy megoldják ezt a problémát. Én a franciát vettem példának, de sokszor az is túl merev, nem illik bele jól az adott szócikkbe, mert hiányzik egy-egy olyan paraméter, ami az adott ország speciális választási rendszerének sajátosságait szemléletesen tükrözi. A magyar választási rendszer is nemrég változott meg alaposan. Ezért elhibázottnak tartom az egységesség túlzott erőltetését a rugalmasabb táblázatosdi helyett. A sablongyártás törléssel való kikényszerítését pedig visszatetsző gyakorlatnak gondolom. – 81.182.51.243 (vita) 2014. február 15., 22:05 (CET)
  1. Ismétlem, van sablon, még ha nem is esztétikus, és valami furcsa okból kifolyólag senkinek sem jutott még eszébe a megfelelő névtérbe tenni.
  2. Sajnálom, hogy az érvelésem nem tud megfelelni az igényeidnek.
  3. Tehát az egységesség az esztétikum, a tartalmi gazdagság és a könnyű áttekinthetőség rovására megy? „Bocs, de ilyen hülyeséget még életemben nem halottam.”
  4. Szerintem pedig, mivel a megadható opcionális paraméterek száma korlátlan, könnyedén megfeleltethető a legtöbb rendszernek a választás sablon. Azt pedig, hogy kizárólag egyetlen egy cikkben lecseréled a sablont és aztán felháborodsz, ha rámutatnak erre értelmetlen és káros voltára, „visszatetsző gyakorlatnak gondolom”, de konstruktív hozzáállásnak semmiképp sem nevezném. – Laci.d vita 2014. február 15., 22:21 (CET)
Pedig a jelenlegi infobox sablon kimondottan borzalmas és ráadásul még gyakorlati haszna sincs. Az anon szerkesztő által beillesztett sablon sokkal impozánsabb, értelmesebb és használhatóbb. De hát ugye a merev és rugalmatlan szabályok kötnek... --Norden1990 2014. február 16., 00:39 (CET)
Fúj, gonosz szabályok! Bezzeg Szomália milyen jó hely, ott nincsenek rugalmatlan, merev szabályok. – Laci.d vita 2014. február 16., 01:34 (CET)
Megsértődni felesleges. --Norden1990 2014. február 16., 03:10 (CET)
Ha ennyitől megsértődnék, már régóta nem szerkesztenék. :-)Laci.d vita 2014. február 16., 09:38 (CET)

Budapest ostroma

Észleltem, hogy van egy megkezdett szócikked próbalapon erről a témáról mintegy három év óta. Nem gondolod, hogy legalább olyan szintre kellene hozni ennyi idő után, hogy fel lehessen tenni rendes honlapnak, hátha mások kiegészítenék, ha nincs rá időd? Kissé szégyenlem magam, hogy 26 más nyevű wikin van erről szócikk, nálunk pedig nincs. Amit eddig írtál, az tetszik. Egyébként, az ostrom kezdetéről különböző dátumok szerepelnek a forrásokban, de én személyesen emlékszem, hogy a rózsadomb oldalában (a Baár-Madas gimnázium épületében, mely akkor szükségkórház volt) az első aknasorozatot karácsony délutánján, 24-én még világosban, tehát úgy 3 óra körül kaptuk. Lehet, hogy az csak karácsonyi tűzijáték volt?Kaboldy vita 2014. február 17., 14:18 (CET)

Ne haragudj, nem piszkálni akartalak, csak ha esetleg kitennéd, én esetleg hozzá tudnék tenni valamit, például térképeket készíthetnék, szöveghez mostanában kevés türelmem van.Kaboldy vita 2014. február 19., 07:55 (CET)

GLAM-ZOO

Kedves Laci.d!

Légyszíves a hiányzó wikidatákat elkészíteni, és a táblázatba beírni. Köszi. Vadszederke' 2014. február 26., 23:15 (CET)

Kínai személynevek és a Sablon:Kínai szerepe

Szia! Ma elhunyt Vu Tien-ming, s a szócikkében szerepelnek még magyarra át nem írt nevek; így első lendületből átírtam volna őket, de aztán inkább megnéztem más kínai személyről szóló szócikkekben is, mi a helyzet, de egyesekben így, másokban úgy szerepelnek a nevek, így most már nem tudom, milyen megállapodás van erről. Ami még megkevert, az az, hogy a Sablon:Kínai funkcióját sem értem teljesen, mert például a Kínai filmművészet szócikkben zöld linkeket produkál, annak ellenére, hogy a név már lehetne akár kék is; de egyelőre ehhez sem nyúltam, mert nem tudom, milyen funkciója van a sablonnak. Mit tegyek a kínai nevekkel, illetve a „Sablon:Kínai”-val? Köszönettel: --Sphenodon vita 2014. március 4., 23:05 (CET)

Értem, köszönöm szépen a válaszod! :) --Sphenodon vita 2014. március 6., 18:57 (CET)

Louis Auguste Blanqui kiemelés

Szia! Megköszönném, ha ránéznél és támogatnád. Üdv. Composer vita 2014. március 8., 01:07 (CET)

See

See, we don't delete them. We keep them until they are fixed. en:Dichtbij.nl; en:Mark Holmes (canoeist); en:Yukarıbağlıca, Nallıhan; en:Ojacastro; en:Höhlensteintal; en:Segol Mann;en:Al Hafirah, Ha'il;en:27879 Shibata;en:Minnesota-Wisconsin price ; en:Júnior Morais; - Hafspajen vita 2014. március 9., 20:36 (CET)

Tessék egy süti!

So you have Wikilove, here too. Hafspajen vita 2014. március 20., 04:23 (CET)

Ji-dinasztia

Szia, rá tudnál nézni erre? Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Kategória:Ji-dinasztia. Köszönöm! Xiaolong Üzenő 2014. április 25., 13:14 (CEST)

Problémás képek

Szia! Nézz rá, kérlek a Fájl:Levelek Ivo Dzsimáról.jpg és a Fájl:Csillagromboló.png képekre. Ezekre filmkockalicencet tettél, de inkább fotóknak tűnnek. --Regasterios vita 2014. április 26., 19:16 (CEST)