Game jam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A game jam olyan találkozó, ahol a résztvevők közösen játékot terveznek és készítenek rövid idő, 24-72 óra alatt. A résztvevők általában programozók, játéktervezők, grafikusok, szövegírók és más játékfejlesztők. Elsősorban számítógépes játékokat szoktak ilyenkor fejleszteni, de előfordul, hogy táblajátékokkal is kísérleteznek ebben a formátumban.

A game jam története[szerkesztés]

A szó a game (játék) és a jam session szavak kombinációjával keletkezett. Az örömzenék általában gyorsan megbeszélt akkordok, ritmusok segítségével, vagy ismert dallamokból indulnak ki, és improvizatívak. A game jam is hasonló műfaj: a játékkészítők saját örömükre dolgoznak.[1] 2002-ben Chris Hecker és Sean Barrett szerveztek először hasonló találkozót Game Jam névvel a kaliforniai Oakland-ben.[2] Azóta számtalan más városban is rendeztek már ilyen összejövetelt.

Részletek[szerkesztés]

Hely[szerkesztés]

Például egyetemi épületben, osztott használatú irodákban vagy privát otthonokban szerveznek ilyen találkozót.[3] A Global Game Jam alkalmával egy hétvégén hatvannál több helyen egyszerre szervezik meg az eseményt. A Ludum Dare pedig inkább otthonról történő részvételre épít.[4]

Időkorlát[szerkesztés]

A game jam rendezvények általában 24-48 óráig tartanak. A határidő súlya is inspirálja a kreatív ötletek létrejöttét és megvalósítását.[5]

Téma[szerkesztés]

Egy game jam-nek lehet egy fő témája, ami meghatározza, hogy milyen játékok készülnek ott. Ezt a témakört általában csak röviddel az esemény előtt jelentik be, hogy a résztvevők ne tudjanak tervezni vagy anyagokat előkészíteni.

Források[szerkesztés]

  1. Jagnow, Rob. Game Jam Central, Hozzáférés ideje: February 4, 2013.
  2. Indie Game Jam 0. www.indiegamejam.com. (Hozzáférés: 2016. december 11.)
  3. TOJam. Hozzáférés ideje: February 6, 2013.
  4. Ludum Dare Archiválva 2011. augusztus 20-i dátummal a Wayback Machine-ben. Hozzáférés ideje: July 22, 2013.
  5. Global Game Jam FAQ