Game jam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Game Jam olyan esemény, ahol a résztvevők közösen játékot terveznek és készítenek rövid idő alatt. A résztvevők önállóan vagy csapatban is dolgozhatnak. Általában programozók, grafikusok, szövegírók és egyéb munkakörökben egészítik ki a csapattagok egymást. Elsősorban számítógépes játékokat szoktak ilyenkor fejleszteni, de előfordul, hogy táblajátékokkal is kísérleteznek ebben a formátumban. Sok game jam pusztán játékkészítési gyakorlatként vagy portfolió bővítése gyanánt futtatnak, de vannak egyes game jam versenyek, amelyek díjakat kínálnak.

Története[szerkesztés]

A szó a game (játék) és a jam session szavak kombinációjával keletkezett. Az örömzenék általában gyorsan megbeszélt akkordok, ritmusok segítségével, vagy ismert dallamokból indulnak ki, és improvizatívak. A game jam is hasonló műfaj: a játékkészítők saját örömükre dolgoznak.[1] 2002-ben Chris Hecker és Sean Barrett szerveztek először hasonló találkozót Game Jam névvel a kaliforniai Oakland-ben.[2] Azóta számtalan más városban is rendeztek már ilyen összejövetelt.

Részletek[szerkesztés]

Hely[szerkesztés]

Általában otthonról történik a fejlesztés, de például egyetemi épületben, osztott használatú irodákban vagy privát otthonokban szerveznek ilyen találkozót.[3] A Global Game Jam alkalmával egy hétvégén hatvannál több helyen egyszerre szervezik meg az eseményt. A Ludum Dare pedig inkább otthonról történő részvételre épít.[4]

Időkorlát[szerkesztés]

A game jam rendezvények általában néhány órától több napig is terjedhetnek, de ez függ a témától is. A határidő súlya is inspirálja a kreatív ötletek létrejöttét és megvalósítását.[5]

Téma[szerkesztés]

Egy game jam-nek lehet egy fő témája, ami meghatározza, hogy milyen játékok készülnek ott. Ezt a témakört általában csak röviddel az esemény előtt jelentik be, hogy a résztvevők ne tudjanak tervezni vagy anyagokat előkészíteni.

Szabályok[szerkesztés]

Legfontosabb szabály, hogy nem szabad már kész játékot feltölteni amit még a Game Jam létrejötte előtt valósított meg a résztvevő. Ezen kívül korlátozhatják a játékkészítés menetét és annak technológiáját is.

Források[szerkesztés]

  1. Jagnow, Rob. Game Jam Central, Hozzáférés ideje: February 4, 2013.
  2. Indie Game Jam 0. www.indiegamejam.com. (Hozzáférés: 2016. december 11.)
  3. TOJam Archiválva 2016. március 3-i dátummal a Wayback Machine-ben. Hozzáférés ideje: February 6, 2013.
  4. Ludum Dare Archiválva 2011. augusztus 20-i dátummal a Wayback Machine-ben. Hozzáférés ideje: July 22, 2013.
  5. Global Game Jam FAQ