Ugrás a tartalomhoz

Singeki no kjodzsin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Singeki no kjodzsin
進撃の巨人
Singeki no kjodzsin
Műfajsónen, akció, dark fantasy, disztópia, tragédia, háborús
Manga
ÍróIszajama Hadzsime
RajzolóIszajama Hadzsime
Ország Japán
KiadóKodansha
Megjelenés2009. szeptember 9. –
2021. április 9.
Nemzetközi kiadások
 Egyesült ÁllamokKodansha Comics USA
 BrazíliaPanini Comics
 CsehországCrew
 FranciaországPika Édition
 KanadaKodansha Comics USA
 OlaszországPlanet Manga
 SpanyolországNorma Editorial
 TajvanTong Li Publishing
 NémetországCarlsen Manga
KötetekJapán 33 (fejezetlista)
USA 9
Light novel: Singeki no kjodzsin: Before the Fall
ÍróSzuzukaze Rjó
IllusztrátorSibamoto Thores
KiadóKodansha
OrszágJapán Japán
Megjelenés2011. december 2.
Kötetek3
Manga: Singeki! Kjodzsin csúgakkó
ÍróIszajama Hadzsime, Nakagava Szaki
RajzolóNakagava Szaki
Ország Japán
KiadóKodansha
Megjelenés2012. április 9.
Nemzetközi kiadások
 Egyesült ÁllamokKodansha Comics USA
KötetekJapán 2
Televíziós anime
RendezőAraki Tecuró
ÍróKobajasi Jaszuko
ZeneSzavano Hirojuki
StúdióWit Studio, Production I.G
OrszágJapán Japán
CsatornaMBS, Tokyo MX, FBS, TOS, HTB, TVA, BS11
Első sugárzás2013. április 6. –
2023. november 5.
Nemzetközi sugárzások
 Egyesült ÁllamokFunimation
 Egyesült KirályságManga UK
 AusztráliaMadman Entertainment
EpizódokJapán 1. évad 25 rész + 5 OVA rész

Japán 2. évad 12 rész Japán 3. évad 22 rész

Japán 4. évad 2020. december 7. - napjainkig
Videójáték: Singeki no kjodzsin: Hangeki no cubasza
FejlesztőNitroplus, Production I.G
KiadóProduction I.G
OrszágJapán Japán
Megjelenés2013. április 26.
Műfajakció-kaland
Platformmobiltelefon
Manga: Singeki no kjodzsin: Before the Fall
ÍróSiki Szatosi
Ország Japán
KiadóKodansha
Megjelenés2013. augusztus 26.
Nemzetközi kiadások
 Egyesült ÁllamokKodansha Comics USA
Videójáték: Singeki no kjodzsin: Lost In The Cruel World
FejlesztőNitroplus, Production I.G
KiadóProduction I.G
OrszágJapán Japán
Megjelenés2013. szeptember 18.
Műfajvisual novel
PlatformBlu-ray
Manga: Singeki no kjodzsin Gaiden: Kuinaki szentaku
ÍróSzunaaku Gan
RajzolóSzuruga Hikaru
OrszágJapán Japán
KiadóKodansha
Megjelenés2013. szeptember 28.
Nemzetközi kiadások
 Egyesült ÁllamokKodansha Comics USA
Videójáték: Singeki no kjodzsin: The Last Wings of Mankind
FejlesztőSpike Chunsoft
KiadóSpike Chunsoft
OrszágJapán Japán
Megjelenés2013. december 5.
Műfajakció
PlatformNintendo 3DS
Videójáték: Singeki no kjodzsin: Kuinaki szentaku
FejlesztőNitroplus, Production I.G
KiadóProduction I.G
OrszágJapán Japán
Megjelenés2013. december 18.
Műfajvisual novel
PlatformBlu-ray
Videójáték: Singeki no kjodzsin: Wall Sina, Goodbye
FejlesztőNitroplus, Production I.G
KiadóProduction I.G
OrszágJapán Japán
Megjelenés2013. december 18.
Műfajvisual novel
PlatformBlu-ray
Videójáték: Singeki no kjodzsin: Hangeki no cubasza - Online
FejlesztőNitroplus, Production I.G
KiadóProduction I.G
OrszágJapán Japán
Megjelenés2013
Műfajakció
Platformweb böngésző
Élőszereplős film
RendezőHigucsi Sindzsi
ProducerVatanabe Júszuke
Főszereplők
StúdióToho
OrszágJapán Japán
Bemutató2015. augusztus 1. (Part I)
2015. szeptember 19. (Part II)
JátékidőPart I: 98 perc
Part II: 87 perc
Költségvetés3 billió ¥ (a két film együtt)
BevételPart I:
27,5 millió dollár[1]
Part II:
14,2 millió dollár[2]

A Singeki no kjodzsin (進撃の巨人; Hepburn: Shingeki no kyojin?; angol címén Attack on Titan) japán mangasorozat, amelyet Isayam Hajime ír és illusztrál. A sorozat 2009. szeptember 9-én jelent meg először a Kodansha Besszacu Sónen Magazine-jában és 2013. december 9-én jelent meg a tizenkettedik tankóbon kötete.

A Singeki no kjodzsin egy olyan világban játszódik, ahol az emberiség magas falakkal körülvett városokban elzárkózva él, mivel a falakon kívül titánok, óriási emberszerű lények falják fel őket, minden ok nélkül. A történet középpontjában Eren Jaeger (Jäger), és gyermekkori barátai Mikasa Ackerman valamint Armin Arlert állnak, akik élete örökre megváltozik a Kolosszális Titán megjelenésével, aki szülővárosuk lerombolását és Eren édesanyjának a halálát is okozza. Eren megesküszik, hogy bosszút fog állni, és visszaszerzi a titánoktól az emberiség szabadságát. Ennek megvalósításához Mikasával és Arminnal együtt csatlakozik a Felderítő Egységhez (調査兵団; Csósza Heidan; Hepburn: Chōsa Heidan?), ahhoz az elit csapathoz, akik a falakon kívül harcolnak a titánok ellen.

2011 decemberében egy spin-off light novel adaptáció is elindult Singeki no kjodzsin: Before the Fall, amelyből egy mangafeldolgozás is készül. Utóbbi műveken kívül még kívül még két mangasorozat fut. Az animeadaptációt a Wit Studio és a Production I.G készítette, amit Japánban 2013. április 6. és szeptember 28. között sugárzott az MBS csatorna. Az anime vetítési jogait a Funimation Entertainment szerezte meg Észak-Amerikában, a Manga Entertainment pedig az Egyesült Királyságban és Ausztráliában. Öt videójáték adaptáció is készült a sorozathoz, melyek közül négyet a Nitroplus és a Production I.G, egyet pedig a Spike Chunsoft fejlesztett. Az élőszereplős film két részletben, 2015. augusztus 1-én és szeptember 19-én került bemutatásra Japánban.[3]

A mangasorozat átütő sikert aratott, csak 2013-ban több mint 28 millió kötetet adtak el belőle. Az anime megjelenése is tovább fokozta a sorozat népszerűségét, habár témája gyakran áll viták középpontjában.

A sorozat világa[szerkesztés]

Az emberi világ a Singeki no kjodzsinban: a három koncentrikus fal és a körzetek

Száz évvel a történet kezdete előtt, az óriási emberszerű lények, a titánok (巨人; kjodzsin; Hepburn: kyojin?), arra kényszerítették az emberiséget, hogy magas koncentrikus falak rendszere közé meneküljenek. Ezek a Mária fal (ウォール・マリア; Vóru Maria; Hepburn: Wōru Maria?; Wall Maria, legkülső), a Rózsa fal (ウォール・ローゼ; Vóru Róze; Hepburn: Wōru Rōze?; Wall Rosé, középső), és a Sina fal (ウォール・シーナ; Vóru Sína; Hepburn: Wōru Shīna?; Wall Sina, legbelső). A falak között az emberiség békében élt egészen 100 éven keresztül, ám egy 60 méteres óriás titán (kolosszális óriás) és egy kisebb, de páncéllal védett titán (páncélos óriás) hirtelen támadása, arra kényszerítette őket, hogy elhagyják a Mária fal és Rózsa fal közötti földeket, ami éhínséget és zűrzavart hozott magával.

A titánokról nagyon keveset tudunk, a körülbelül 3-15 méter magasságú óriási teremtmények ösztönösen támadják és falják fel az embereket, amint megpillantják őket. Pedig a túléléshez nincs is szükségük húsra, hiszen még akkor sem vadásznak állatokra, ha hosszabb ideig nem találkoznak emberekkel. Az energiájukat is úgy tűnik, közvetlenül a napfényből nyerik. Kemény a bőrük, és regeneráló képességeik miatt csak úgy lehet velük végezni, ha egy mély vágást ejtenek a tarkójukon. Ennek a gyengepontnak az ismerete vezetett a háromdimenziós manőver felszerelés (立体機動装置; Rittai Kidó Szócsi; Hepburn: Rittai Kidō Sōchi?) kifejlesztéséhez, ami lehetővé tette az emberek számára, hogy háromdimenziós térben villám gyorsan navigáljanak. A felszerelés nagy mobilitást ad a használójának, ám ehhez kiváló egészségi állapotra és mozgékonyságra valamint egyensúly érzékre van szükség.

Cselekmény[szerkesztés]

A sorozat Eren Yeager, és gyermekkori barátai, Mikasa Ackerman, valamint Armin Arlert történetét követi. Miután a külső falakat áttörték a titánok, köztük a 60 méter magas bőrtelen kolosszális titán és a meglepően intelligens páncélos titán, és miután édesanyja meghalt, Eren megfogadja, hogy bosszút áll rajtuk, majd Mikasával és Arminnal karöltve belép a hadseregbe. Évekkel később a titánokkal folytatott első küzdelme alkalmával, Eren felfedezi, hogy birtokában van annak a képességnek, hogy ő maga is titánná tud változni. Egyesek az emberiség ellenségét, mások az emberiség reményét látják benne. Eren társaival együtt részt vesz a reménytelen küzdelemben, hogy megvédje, ami megmaradt a társadalmukból, közben keresve a válaszokat a rejtélyes titánokkal, a falakkal, és a saját létezésével kapcsolatban is.

A sorozat megszületése és az alkotói folyamat[szerkesztés]

Nördlingen városa a sorozatban látott településekre hasonlít

Iszajama Hadzsime legelőször egy 65 oldalas one-shot mangát készített Singeki no kjodzsin címmel 2006-ban.[4] Munkáját először a Shueishának mutatta be, hogy azt publikálja a Súkan Sónen Jumpban, azonban mivel a stílusa kissé eltért a magazin fő vonalától, a szerkesztő arra kérte Iszajamát, hogy módosítson a szövegén, ezt azonban visszautasította. Ezután felkereste a Kodanshát, amely 2006 júliusában a „legjobb munka” díjával jutalmazta.[5] A manga publikálása végül 2009-ben kezdődhetett meg.

Iszajamának már a sorozat megjelenése előtt megvoltak az ötletei a különböző csavarokhoz, ám ezeket mindig akkor teljesíti ki, amikor dolgozik rajtuk. A titánok ötletét a szerzőt egy internetkávézóban ért kellemetlen incidens adta, ahol az egyik ittas vendég a gallérjánál fogva megragadta. Az érzést, hogy milyen mikor olyannal találkozol, akivel képtelenség kommunikálni, a titánokon keresztül közvetíti felénk.[6] A szereplők megjelenésének tervezésekor is valódi modelleket használ, mint például a főszereplő Eren Yeager titán alakját[7] Okami Júsin harcművészről mintázta, vagy a páncélos titán alakját Brock Lesnar inspirálta.[8] Iszajamára a falak ábrázolásánál nagy hatással volt a japán kultúra, hiszen a japánok hajlamosak az elszigetelődésre és a bezárkózásra. Az emberek belső érzései is a legfőbb ihletői a sorozatnak.[9] E tekintetben hatással voltak rá gyermekkori élményei, amikor egy eldugott hegyi faluban élt, ahogy a sorozat szereplői is tették a sorozat első felének egy részében.[10][11] Nördlingen német város megőrizte középkori jellegét és hasonlít a sorozatban látott fallal körülvett városokra.[12]

A szerző úgy becsülte, hogy átlagosan havonta egy hétre van szüksége egy fejezet vázlatának elkészítéséhez, és két hétre a fejezet megrajzoláshoz. Iszajama azt nyilatkozta, hogy a történetet már egészen előremenően kigondolta, és meg is jelölte, hogy melyik kötetben, majd milyen „igazságra” derül fény.[7] 2013 szeptemberében pedig azt nyilatkozta, hogy tervezi a sorozatot 20 kötetben befejezni.[13] Iszajama eredetileg tragikus befejezést szánt a sorozatnak, amelyet Stephen King A köd című novellájára alapozott volna. Azonban a manga és az anime fogadtatását látva meggondolta magát az olvasók érdekeit szem előtt tartva.[14]

Médiamegjelenések[szerkesztés]

Manga[szerkesztés]

A manga sorozat a Kodansha Besszacu Sónen Magazine 2009. szeptemberi számával indult. Az első tankóbon kötetet 2010. március 17-én adták ki, és a tizenegyedik kötet 2013. augusztus 9-én jelent meg.[15] 2013 júniusában a manga eladása Japánban elérte a 20 milliomodik példányt.[16] Az Attack on Titan: Junior High (進撃!巨人中学校, Singeki! Kjodzsin Csúgakkó, Hepburn-átírással: Shingeki! Kyojin Chūgakkō) című spin-off vígjáték sorozatot Nakagava Szaki írta hozzá, és szintén a Besszacu Sónen Magazine kezdte kiadni 2012 májusától. A főszereplők itt mint középiskolás diákok harcolnak a „titánok” ellen.[17] Egy másik manga sorozat azon a light novel adaptáción alapszik, ami az előzményeket dolgozza fel. Attack on Titan: Before the Fall címen 2013 augusztusától kezdték megjelentetni a Kodansha Gekkan Sónen Sirius magazinjában. Siki Szatosi az illusztrálója.[18] A Choice With No Regrets című visual novel adaptáción alapuló manga pedig 2013 novemberében indult az Aria magazinban Attack on Titan Gaiden: Kuinaki Szentaku (進撃の巨人 悔いなき選択, Hepburn-átírással: Shingeki no Kyojin Kuinaki Sentaku) címen. Az írója Szunaaku Gan, az illusztrációkat pedig Szuruga Hikaru készíti. A történet Levi múltjáról szól, aki az egyik legkiemelkedőbb karaktere a sorozatnak.[19] A Kodansha be is jelentette, hogy az Aria magazin példányszámát 500 százalékkal megemelik, mivel annyira nagy volt az érdeklődés a prológus fejezet szeptemberi megjelenése után.[20]

Észak-Amerikában a sorozatot a Kodansha Comics USA kezdte el kiadni angolul. 2012. június 19-én adták ki az első kötetet,[21] és 2013. november 26-án már a kilencedik kötet került kiadásra.[22] 2013 októberében a manga Észak-Amerikában is elérte a félmilliomodik eladott példányt.[23] A Kodansha Comics USA megvette a licenc jogát a három spin-off manga sorozatnak is, az első kötetek kiadása 2014 tavaszán és nyarán várható.[24][25]

Light novelek[szerkesztés]

A light novel sorozatot Attack on Titan: Before the Fall (進撃の巨人 Before the fall, Hepburn-átírással: Shingeki no Kyojin Before the Fall) címen, Szuzukaze Rjó írta és Sibamoto Thores készítette hozzá az illusztrációkat. 2011. december 2-án kezdődött a kiadása szintén a Kodansha által, és a manga cselekményeihez képest jóval korábbi eseményeket mesél el. Eddig három kötet jelent meg, amelyből az első Angel történetéről szól, aki feltalálta a 3D manőver felszerelést. A másik két kötet pedig egy fiatal férfiről szól, akit csecsemő korában egy titán gyomrában találtak meg. A light novelek kiadását a Vertical fogja elkezdeni 2014 nyarán.[26][27]

Anime[szerkesztés]

Az anime adaptációt a Wit Studio készítette, és az MBS csatornán vetítették 2013. április 6 és szeptember 28 között. Rendezője Araki Tecuró.[28][29][30][31] Mind a Funimation és a Crunchyroll is közvetítette a sorozatot a saját oldalán, a Funimation szándékában is áll kiadni Észak-Amerikában 2014-ben.[32][33] Az animét az Egyesült Királyságban és Ausztráliában a Manga Entertainment licencelte. Az OVA változatot "Ilse naplója" címmel eredetileg 2013. augusztus 9-én akarták kiadni a tizenegyedik kötettel, limitált kiadásban, de ezt elhalasztották, helyette a tizenkettedik kötethez lesz hozzácsatolva.[34] A második OVA 2014. április 9-én fog megjelenni a tizenharmadik kötet mellékleteként, és a 104-es osztag tagjaira fog koncentrálni.[35]

Az első 13 rész alatt a nyitó főcímdal a Linked Horizon "Guren no Jumija" (紅蓮の弓矢, Hepburn-átírással: Guren no Yumiya) című dala volt, a záró főcímdal pedig az "Ucukusiki Zankoku na Szekai" (美しき残酷な世界, Hepburn-átírással: Utsukushiki Zankoku na Sekai) Hikasza Jóko előadásában. 14-25-ös epizódok alatt a nyitódal a "Dzsijú no Cubasza" (自由の翼, Hepburn-átírással: Jiyū no Tsubasa) szintén a Linked Horizon együttestől, míg a záródal a "great escape" a Cinema Staff bandától. Mind a "Guren no Jumija" és a "Dzsijú no Cubasza" is 2013. július 10-én jelent meg a "Dzsijú e no Singeki" kislemez részeként.[36][37]

Az anime folytatása az első évad után 4 évvel jelent meg, pontosan 2017.04.01. Ez alatt az idő alatt a grafika rengeteget fejlődött, valamint ez az évad is kapott új nyitódalt a "Sinzó wó Szászágejó"(心臓を捧げよ, Hepburn-átírással: Shinzou wo Sasageyo) néven ismét a Linked Horizon előadásában. A szezon 12 részből áll, az utolsó 2017. június 17-én jelent meg.

2018-ban elindult a harmadik évad, melynek betétdalát Red Swan címmel a Yoshiki vette fel, Hyde közreműködésével.[38]

Videójátékok[szerkesztés]

Eddig négy videójáték készült el a sorozathoz a Nitroplus fejlesztésben, a Production I.G kiadóval közösen.[39] A játékok visual novelek és az anime Blu-ray lemezek harmadik és hatodik részén találhatóak. A játékok spin-off történetek a sorozat szereplőiről. Iszajama Hadzsime maga vizsgálja felül a játékok fejlesztését.

A harmadik Blu-ray szeptember 18-án jelent meg, amin Szeko Lost In The Cruel World című visual novelje található, ami Mikasáról szól. Valamint ezen található az előzetese Szaaku Gan A Choice With No Regrets (悔いなき選択, Kuinaki Szentaku, Hepburn-átírással: Kuinaki Sentaku) című visual noveljének.[40] A hatodik Blu-ray december 18-án fog megjelenni, amin már rajta lesz a teljes változata a A Choice With No Regrets visual novelnek, ami Levi és Erwin múltjáról szól. Ezen kívül Haganeja Dzsin visual novelje (Eren és Levi lesznek a szereplői), és Szeko Wall Sina, Goodbye című műve is ezen szerepel majd, ami középpontjában Annie áll.[40]

Az akció játékot Attack on Titan: The Last Wings of Mankind (進撃の巨人 ~反撃の翼~, Singeki no Kjodzsin ~Hangeki no Cubasza~, Hepburn-átírással: Shingeki no Kyojin ~Hangeki no Tsubasa~) címmel a Spike Chunsoft fejleszti Nintendo 3DS-re, és 2013. december 5-én fog megjelenni.[41][42][43]

Film[szerkesztés]

Az élőszereplős film még előkészületek alatt áll. 2012 decemberében arról számoltak be, hogy Nakasima Tecuja elhagyta a pozícióját mint a film rendezője. A Toho stúdió szerint, Nakasima nagyon nagy változtatásokat akart véghezvinni a forgatókönyvben.[44][45][46]

Egyéb média[szerkesztés]

Két kalauz jelent meg a mangához, Inside and Outside címen 2013. április 9-én és 2013. szeptember 9-én. Ezek vázlatokat, karakter profilokat és interjúkat tartalmaznak.[47][48] Észak-Amerikában a Kodansha USA együtt fogja őket kiadni 2014 nyarán.[24]

Fogadtatás[szerkesztés]

A Singeki no kjodzsin elnyerte a Kodansha manga díját sónen kategóriában 2011-ben.[49][50] Az Attack on Titan volt a második legjobban fogyó képregény 2013-ban, 15 933 801 példányt adtak el az évben.[51] 2013 júliusában már több mint 22 millió volt az eladott példányok száma Japánban.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Crunchyroll - "Bakuman." Live-Action Film Tops Japan's Weekend Box Office with 251 Million Yen (angol nyelven). Crunchyroll. (Hozzáférés: 2016. július 6.)
 2. Top 39 Grossing Domestic Japanese Films of 2015 Listed (angol nyelven). Anime News Network, 2016. január 30. (Hozzáférés: 2016. július 6.)
 3. Live-Action Attack on Titan Confirmed for 2 Films (angol nyelven). Anime News Network, 2014. július 29. (Hozzáférés: 2016. július 6.)
 4. 1st Attack on Titan Blu-ray/DVD to Bundle Manga 'Prototype' (angol nyelven). Anime News Network, 2013. május 7. [2013. december 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 5. 7月期MGP結果大発表!! (japán nyelven). Kodansha. [2014. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 20.)
 6. a b Attack on Titan author expresses fears through popular boys' manga (angol nyelven). Asahi Shimbun, 2013. július 20. [2016. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 7. a b Interview with Attack on Titan Creator Hajime Isayama (angol nyelven). MTV. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 8. Iszajama, Hadzsime: アクセス数がすごい! (angol nyelven). Blog.livedoor.jp, 2013. április 17. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 9. Interview: George Wada, Producer of Attack on Titan (angol nyelven). Anime News Network, 2013. július 23. [2013. október 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 10. Attack on Titan Creator Reveals Secrets on Japanese TV Show (angol nyelven). Anime News Network, 2013. szeptember 23. [2013. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 13.)
 11. Isayama Hajime révèle des détails sur son manga Shingeki no Kyojin, en Vidéo (francia nyelven). Adala-news. (Hozzáférés: 2013. december 13.).
 12. Le manga Shingeki no Kyojin trouve son inspiration dans la ville de Nördlingen (Allemagne) (francia nyelven). Adala-news. (Hozzáférés: 2013. november 11.)
 13. Attack on Titan Creator Aims to End Manga in 20 Volumes (angol nyelven). Anime News Network, 2013. szeptember 25. [2013. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 14. 「進撃の巨人」の漫画家、諫山創インタビュー! トラウマという財産!? 人生観と漫画創作が濃密に交わる諫山創の視点とは? (japán nyelven). White Screen, 2013. december 4. [2013. december 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 7.)
 15. 進撃の巨人(11)特装版 (プレミアムKC) (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2013. december 9.)[halott link]
 16. Attack on Titan Prints 28 Million as Latest Book Gets 2.2-Million Printing. Anime News Network, 2013. december 6. [2013. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 17. Attack on Titan Manga Inspires Comedy Spinoff Manga. Anime News Network, 2012. április 13. [2013. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 18. Daphne in the Brilliant Blue's Shiki Penning Attack on Titan Spinoff Manga. Anime News Network, 2013. augusztus 21. [2013. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 19. Attack on Titan Spinoff Manga to Run in Aria Shōjo Magazine. Anime News Network, 2013. augusztus 22. [2013. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 20. Attack on Titan Spinoff Causes Magazine's Print Run to Jump 500%. Anime News Network, 2013. november 11. [2013. december 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 21. Attack on Titan 1. Random House. [2013. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 22. Attack on Titan 9. Random House. [2013. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 23. Attack on Titan Manga Has 500,000 Copies in English. Anime News Network, 2013. október 13. [2013. december 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 24. a b Kodansha USA Adds Attack on Titan: Junior High Manga, Guidebooks. Anime News Network, 2013. október 11. [2013. november 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 25. Kodansha Comics Adds Attack on Titan: Before the Fall, No Regrets Spinoff Manga. Anime News Network, 2013. október 11. [2013. december 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 26. New York Comic Con 2013: Vertical Panel. Anime News Network, 2013. október 11. [2013. november 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 27. Vertical Adds Attack on Titan: Before the Fall Light Novel Series. Anime News Network, 2013. október 11. [2013. december 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 28. コミックナタリー - アニメ「進撃の巨人」に神谷浩史、小野大輔、朴ロ美出演. Natalie.mu, 2013. április 3. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 29. 放送情報 | TVアニメ「進撃の巨人」公式サイト. [2013. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 30. Yuuki Kaji, Yui Ishikawa, Marina Inoue Lead Attack on Titan Cast. Anime News Network, 2012. december 5. [2012. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 9.)
 31. Saki Fujita, Keiji Fujiwara Join Attack on Titan TV Anime's Cast. Anime News Network, 2013. március 8. [2013. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 32. Funimation Plans Attack on Titan on Home Video in 2014. Anime News Network, 2013. május 19. [2013. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 33. Crunchyroll to Stream "Attack on Titan" Anime. Crunchyroll, 2013. április 13. [2013. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 34. Attack on Titan Original Anime DVD Delayed 4 Months. Anime News Network, 2013. június 2. [2013. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 35. Attack on Titan Manga's 2nd Anime DVD Bundle Listed. Anime News Network, 2013. november 20. [2013. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 36. 'Attack on Titan Giants Eat at Pizza Hut, Too. Anime News Network, 2013. június 5. [2013. október 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 37. ドコデモタワレコ: cinema staff、「進撃の巨人」ED曲"great escape"発売決定! 亀田誠治と初タッグ - TOWER RECORDS ONLINE. Tower.jp. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 38. X JAPAN & HYDE Join Forces for 'Attack on Titan' Anime Series Opener, 'Red Swan'. Billboard, 2018. július 13. (Hozzáférés: 2018. július 18.)
 39. 'Attack On Titan Games Coming From Steins;Gate Developer Nitroplus. Siliconera, 2013. május 19. [2013. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 40. a b 'Attack on Titan Blu-rays Add Visual Novels by Nitro+ Staff. Anime News Network, 2013. május 18. [2013. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 41. Magazine: Attack on Titan Has Video Game Planned - Interest. Anime News Network, 2013. július 2. [2013. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 42. Attack on Titan Video Game Slated for 2014 - News. Anime News Network. [2013. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 43. Attack on Titan Gets 3DS Game from Spike Chunsoft in 2013 - News - Anime News Network:UK. Anime News Network, 2013. augusztus 6. [2013. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 44. Director Nakashima Leaves Live-Action Attack on Titan Film. Anime News Network, 2012. december 13. [2013. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 8.)
 45. 実写映画版 『進撃の巨人』 の中島哲也監督が降板. (Hozzáférés: 2012. december 13.)
 46. Shingeki no Kyojin/Attack on Titan Manga to Get Film in Fall 2013. Anime News Network, 2011. október 12. [2011. december 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 9.)
 47. 進撃の巨人 INSIDE 抗 (japán nyelven). Kodansha. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 48. 進撃の巨人 OUTSIDE 攻 (japán nyelven). Kodansha. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 49. 講談社漫画賞 (過去の受賞者一覧) (japán nyelven). Kodansha. [2013. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 50. 'March comes in like a lion, Space Bros. Win Kodansha Manga Awards. Anime News Network, 2011. május 12. [2013. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)
 51. Top-Selling Manga in Japan by Series: 2013. Anime News Network, 2013. december 1. [2014. november 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 9.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Attack on Titan című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Shingeki no Kyojin
A Wikimédia Commons tartalmaz Singeki no kjodzsin témájú médiaállományokat.