Panini Comics

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Panini Comics
Típuscomic publishing company
Alapítva1994
SzékhelyModena
Iparágcomics industry
TulajdonosPanini-csoport
Formarészvénytársaság
Termékekképregény
AnyavállalataPanini-csoport
A Panini Comics weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Panini Comics témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Panini Comics a Panini S.p.A képregényekkel operáló ága, mely 8 országban van jelen. A Panini S.p.A a Marvel Comics és a DC Comics kizárólagos európai jogtulajdonosa.

Története[szerkesztés]

A Marvel Comics a 90-es évek közepén financiális nehézségekbe került, ahogy Amerikában kipukkant a képregénypiaci lufi. A Toybiz nevű vállalat, melyben a Marvelnak kisebbségi tulajdona volt, felvásárolta a mamut kiadót, teljesen új vezetőséget és irányelveket kidolgozva. Ez egyet jelentett a jogdíjak és a Marvel közvetlen befolyásának fokozatos csökkentés Európában.
A Panini első akvizíciója 1994-ben az olasz Marvel Italia volt. A legtöbb országban átvette a füzetek korábbi szerkesztőségeit és üzleti modelljeiket. Ezután sorban szerezte meg a jogokat a nagy európai országokban, az évtized végére piacvezető helyre tett szert amerikai képregények terén a nyugat-európai képregény piacokon. Ekkor alakította ki saját brand-jét, a Panini Comics-ot. Első volt szocialista országbeli vállalkozása Magyarország. A füzetek nyomtatása legtöbb esetben Olaszországban történik.
Ahogy a 2000-es évek elején berobbantak Európába a japán kultúra képviselői, az animék és mangák, a kiadó meglovagolva a lehetőséget a nagyobb piacokon manga kiadásba fogott. Ahogy a képregény üzletága ez is sikeresen működik.
Nemrégiben Panini Video üzletágában anime DVD-ket ad ki.

Kiadványok[szerkesztés]

A legtöbb országban ahol jelen van kizárólagos képviselője a Marvel és DC füzeteknek. Főleg a legnépszerűbb címeket jelenteti meg, mint az Amazing Spider-Man, Batman, Superman, Uncanny X-Men, X-Men és az Ultimate címeket.
A nagyobb országokban az újabb havi sorozatok és minisorozatok mellett klasszikus történeteket és esetenként több száz oldalas gyűjteményes köteteket is kiad. Többek közt ilyen a spanyol fekete-fehér Bibliotheca Marvel, a francia DC Anthologie vagy a német DC Premium is.
Olaszországban és Franciaországban a borítókon továbbra is megjelenik a jogelődök neve (Marvel Italia és France).
Mangáit Planet Manga és Panini Manga név alatt jelenteti meg. A japán mangák mellett dél-koreai manhvákat is kiadtak, főleg Németországban.

Panini Comics a világban[szerkesztés]

Név Alapítás Jogelőd Kiadványai
Panini Comics Argentina Marvel képregények
Panini Comics Brasil DC, Marvel képregények és mangák
Panini Comics France 1997 Marvel France Marvel képregények és mangák
Panini Comics Deutschland 2001 Dino Comics DC, Marvel, Vertigo, Wildstorm képregények és mangák
Panini Comics Italia 1994 Marvel Italia Marvel képregények és mangák
Panini Comics Magyarország 2005 Marvel képregények
Panini Comics UK 1995 Marvel UK Marvel képregények
Panini Comics España Marvel képregények és mangák

Külső hivatkozások[szerkesztés]