Szerkesztő:Diaby/Progresszív rock-portál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


PROGRESSZÍV ROCK-PORTÁLszerkesztés 
Üdvözöllek a progresszív rockzene portálján!

A progresszív rock (gyakran csak prog rock vagy prog) a rockzene egyik válfaja, mely az 1960-as évek második felében alakult ki. Népszerűségének csúcsa az 1970-es években volt, de még ma is vannak művelői (Dream Theater, The Flower Kings, Spock's Beard, Marillion).

Azok a zenészek, akik progresszív rockot játszanak, elutasítják a popzene korlátozásait, műveiket (melyek kifinomultsága gyakran a dzsesszel és a klasszikus zenével vetekszik) figyelmes hallgatásra szánják. Gyakran építenek zenéjükbe folk és világzenei elemeket is.

A progresszív rockra jellemző a dinamikus és virtuóz előadásmód. A rock többi típusával ellentétben – amelyekre könnyű táncolni vagy háttérzenének jók – ezt a zenét a tudatos elmélyedésre hajlandó zenehallgatóknak szánják.

A leghíresebb zenekarok, melyek az 1970-es években e stílusban alkottak: Queen, Jethro Tull, Yes, Genesis, Pink Floyd, Emerson, Lake & Palmer, Rush, Gentle Giant és King Crimson. Az irányzat hazai képvislői közül néhány: After Crying, Kérdőjel, Panta Rhei [1], Solaris, V73.

Bővebben a progresszív rockról...

Kiemelt szócikkszerkesztés 

A Queen egy brit rockegyüttes, az 1970-es, '80-as évek egyik legsikeresebb zenekara, a stadionrock úttörői, jelentős életművet hoztak létre a hard rock, heavy metal és glam rock keretein belül, hathatósan ötvözték a pop- és rockzenei elemeket, élő fellépéseikkel pedig új mércét állítottak fel az utánuk következő együttesek számára.

1970-ben alapította Brian May gitáros, Roger Taylor dobos és Freddie Mercury énekes, 1971-ben csatlakozott John Deacon basszusgitáros. Kreatív csúcspontjukat az 1975-ös A Night at the Opera album jelentette, de az azt követő időkben sem vesztették el a rajongók kegyeit, köszönhetően olyan daloknak, mint a We Are the Champions, a We Will Rock You, a Radio Ga Ga vagy a The Show Must Go On. Előadóművészi teljesítményük vitathatatlan csúcspontja volt az 1985-ös Live Aid koncerten bemutatott műsoruk. A zenei új hullám változásai őket is elérték, de sok más együttessel ellentétben nem tűntek el a könnyűzene élvonalából, és sikeres karriert futottak be a '80-as években is. Freddie Mercury 1991-es halála óta gyakorlatilag nem jelentkeztek új anyaggal, de Paul Rodgers vendégénekessel 2005-óta való együttműködésük ezt sem zárja ki.

Világszerte 150 millió albumot adtak el, csak az USA-ban 35,5 milliót (2004-es adatGreatest Hits válogatáslemezük világszerte 27 millió példányban kelt el, és 450 hétig szerepelt az angol albumlistán – ezzel az egyik legsikeresebb rocklemez lett a könnyűzene történetében. Az együttes erős befolyással volt számos utánuk következő zenekarra, ennek elismeréseként 2001-ben beszavazták az amerikai Rock and Roll Hall of Fame-be és 2004-ben az angliai UK Hall of Fame-be.

Tovább a szócikkhez...

A hét képeszerkesztés 
A Yes 1977-es koncertje Indianapolisban
Hírekszerkesztés 
Új üzenet hagyásához kattints ide!További portálokszerkesztés