Olasz szimfonikus progresszív rock

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az 1970-ben alakult Premiata Forneria Marconi (PFM), az egyik legnépszerűbb olasz szimfonikus progresszív rock zenekar.

Az olasz szimfonikus progresszív rock (gyakran csak olasz progresszív rock vagy olasz szimfonikus rock) a progresszív rockzene egyik válfaja, amely az 1970-es években alakult ki és érte el népszerűsége csúcsát.

Története[szerkesztés]

Bár a műfaj az olyan angol együttesek hatására alakult, mint a Genesis, a Van der Graaf Generator vagy a Gentle Giant, mégis rendelkezik pár, a progresszív rockzenében egyedülálló stílusjeggyel: a dalszövegek szinte minden esetben olasz nyelven vannak megírva, a számok kompozíciója is sokszor tradicionális olasz kompozíciós stílusban íródik.[1]

A műfaj legismertebb együttesei: Le Orme,[2] Premiata Forneria Marconi,[3] Banco del Mutuo Soccorso,[4] Osanna[5] és a Pooh[6] is.

Általában minden olaszországi progresszív rock zenekart ebbe a stílusba sorolnak be, így tehát ez a fogalom nem is stílust, hanem egy földrajzi szűkítést jelent. Egyes olasz zenekarok (legalábbis munkáik egy részében) sokkal több hasonlóságot mutatnak más nemzetiségű (főképp angol) zenekarok stílusához, mint más olaszokéhoz (például Premiata Forneria Marconi). Ezért hát az ilyen zenekarok stílusa nem is "olasz progresszív rock" kellene legyen, de mégis ez a meghatározás használatos.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Rock Progressivo Italiano definition (angol nyelven). progarchives.com. (Hozzáférés: 2011. június 11.)
  2. Le Orme adatlapja a Progarchives.com-on (angol nyelven). progarchives.com. (Hozzáférés: 2011. június 11.)
  3. Premiata Forneria Marconi adatlapja a Progarchives.com-on (angol nyelven). progarchives.com. (Hozzáférés: 2011. június 11.)
  4. A Banco del Mutuo Soccorso adatlapja a Progarchives.com-on (angol nyelven). progarchives.com. (Hozzáférés: 2011. június 11.)
  5. Az Osanna adatlapja a Progarchives.com-on (angol nyelven). progarchives.com. (Hozzáférés: 2011. június 11.)
  6. Nel 1973 le strade di Pooh e Riccardo Fogli si dividono.. (Hozzáférés: 2017. november 16.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]