Ugrás a tartalomhoz

The Flower Kings

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Flower Kings
Információk
EredetSvédország
Alapítva1994
Aktív évek1993 – napjainkig
MűfajProgresszív rock
KiadóInsideOut
Tagok
Roine Stolt

Hasse Fröberg
Tomas Bodin
Jonas Reingold
Hasse Bruniusson

Erik Hammarstöm
Korábbi tagok
Jamie Salazar

Michael Stolt
Marcus Liliequist
Daniel Gildenlöw

Csörsz Zoltán

A The Flower Kings weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz The Flower Kings témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A The Flower Kings egy svéd könnyűzenei együttes. Stílusuk progresszív rock, zenéjükben a Yes, a Pink Floyd, a Genesis és a King Crimson hatása számottevő.

Története[szerkesztés]

A kezdetektől a népszerűségig[szerkesztés]

1993-ban alakult meg az együttes, nevüket Roine Stolt egyik régebbi albumcíméről kapták. Stol társai Tomas Bodin (billentyűs hangszerek), Jamie Salazar (dob), Michael Stolt (basszusgitár), s Hasse Bruniusson (ütős hangszerek) lettek. Első albumukat saját kiadójukkal adták. A Back in the World of Adventures olyan sikeres lett, hogy hat hónappal később a Retropolis című albumot is kiadták. A két ütős lemezen felbuzdulva, 1997-ben belekezdtek egy dupla CD-s lemezbe, melynek címe Stardust We Are lett. Ebbe az albumba Hasse Fröberg besegített, aki énekes-gitáros volt. Ez után koncertturné következett, melynek során útba ejtették a Progfest című fesztivált Los Angeles-ben. A fellépések után csináltak egy felvételt, Alive on Planet Earth címmel, melyen az amerikai, japán, s kanadai bulikból kaphatunk ízelítőt.

Az új évezred kapujában[szerkesztés]

1999-ben kiadták a Flower Power című alkotást, melyen egy 60 (!) perces szám is hallható: a Garden of Dreams. Ez a szám egy 18 tételből álló szvit, mely még ma is a zenekar koncertjeinek csúcspontja, hisz mindig más-más variációkban adja elő az együttes. Az alapító tovább folytatta más munkáit, míg 2000-ben kiadta a "Virág királyokkal" a Space Revolvert. Ezen a CD-n új basszusgitárost is avatott a csapat Jonas Reingold személyében. Egy európai, s dél-amerikai turné következett, miután kiadták a The Rainmaker című hanganyagot. Közvetlenül a megjelenése előtt közzétette az együttes, hogy Salazar más projektekben kíván részt venni, ezért új dobost szereztek, akiben magyar embert tisztelhetünk, s aki új színt hozott a Flower Kingsbe. Ő Csörsz Zoltán. 2002-ben már vele is piacra bocsátottak egy lemezt (2 CD-set), melyet Unfold the Future névre kereszteltek el. Eme kidolgozott alkotás után rengeteg progresszív rock-rajongó csatlakozott hozzájuk. 2003-ban kijött a következő album, mely 2 DVD-ből, s két CD-ből állt: az album címe Meet The Flower Kings lett. Egy évre rá kiadták az Adam & Eve-t, ezután távozott Csörsz Zoltán az együttesből, de csak ideiglenesen, hisz a Paradox Hotel című 2006-os felvételei után visszatért a zenekarba. Az együttes 2007. október 1-jén adta ki legújabb lemezét, melynek címe The Sum of No Evil.
2008 márciusában újabb dobos csere történt a zenekarban. Az ütőhangszerek mögé egy stockholmi fiatalember, Erik Hammarstöm került.

Jelenlegi felállás[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Nagylemezeik[szerkesztés]

Koncertlemezek, DVD-k[szerkesztés]

Limitált kiadású hivatalos bootlegek[szerkesztés]

Fan Club lemezek[szerkesztés]

Válogatáslemezek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]