Transatlantic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Transatlantic
Transatlantic.svg
Az együttes stuttgarti koncertje 2010-ben. Balról Roine Stolt, a csapathoz a koncertek során gyakran csatlakozó Daniel Gildenlöw, Pete Trewavas, Neal Morse, Mike Portnoy)
Az együttes stuttgarti koncertje 2010-ben. Balról Roine Stolt, a csapathoz a koncertek során gyakran csatlakozó Daniel Gildenlöw, Pete Trewavas, Neal Morse, Mike Portnoy)
Információk
Eredet USA, Anglia, Svédország
Alapítva 1999
Aktív évek 19992003, 2009
Műfaj Progresszív rock
Kiadó Metal Blade, InsideOut, Radiant Records
Tagok
Neal Morse
Roine Stolt
Pete Trewavas
Mike Portnoy

A Transatlantic weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Transatlantic témájú médiaállományokat.

A Transatlantic egy progresszív rock szupergrup, amelynek tagjai Mike Portnoy (ex-Dream Theater) dobos, Neal Morse (ex-Spock's Beard) billentyűs/énekes, Roine Stolt (The Flower Kings) gitáros/énekes és Pete Trewavas (Marillion) basszusgitáros. A projekt 1999 és 2003 között volt aktív, de 2009-ben ismét új stúdióalbumuk jelenik meg.

Történet[szerkesztés]

A csapatot Mike Portnoy és Neal Morse alapította 1999-ben. Portnoy tervei szerint a Fates Warning gitárosa, Jim Matheos is tagja lett volna a zenekarnak, de egyéb elfoglaltságai miatt ő nem tudta vállalni a szereplést. Roine Stoltot kérték fel végül, majd Pete Trewavasszal lett teljes a felállás.

Első albumuk SMPT:e címmel jelent meg 2000-ben. A lemez címe többszörös szójáték: egyrészt utalás a videótechnikában alkalmazott SMPTE nevű időkódolási eljárásra, másrészt a tagok vezetéknevének kezdőbetűit is kiadja (Stolt, Morse, Portnoy, Trewavas). A Pink Floyd, Yes, Genesis, King Crimson és The Beatles hatásokból építkező album rengeteg dicsérő kritikát kapott, a szakma és a közönség is jól fogadta.

Az észak-amerikai turnét követően 2001-ben adták ki a Live in America dupla koncertlemezt és -videót. Még ebben az esztendőben elkészítették a második Transatlantic-albumot, amely a Bridge Across Forever címet kapta. Ez a lemez sokkal inkább közös zenekari munka eredménye volt, mint az elődje. Az európai lemezbemutató turnét, amelynek billentyűsként és gitárosként a Pain of Salvation-frontember Daniel Gildenlöw is vendége volt, a 2003-ban megjelent Live in Europe koncertalbumon és dvd-n örökítették meg.

Az együttes 2003-tól egészen 2009-ig inaktív volt. A tagok saját zenekaraikkal dolgoztak, Neal Morse pedig a Spock's Beardöt elhagyva szólólemezeket készített. 2009. április 16-án jelentették be hivatalosan, hogy a Transatlantic újra összeáll, hogy elkészítsék a harmadik stúdióalbumot, amelynek megjelenése októberre várható a Radiant Records kiadásában. A lemez címe The Whirlwind.

Tagok[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

Koncertlemezek[szerkesztés]

Egyéb lemezek[szerkesztés]

Videók[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]