Octavarium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dream Theater
Octavarium
Dream Theater - Octavarium.jpg
stúdióalbum
Megjelent 2005. június 7.
Felvételek The Hit Factory, New York
2004. november – 2005. február
Stílus Progresszív metal
Nyelv angol
Hossz 75 perc 45 mp
Kiadó Atlantic Records
Producer John Petrucci, Mike Portnoy
Kritikák
Dream Theater-kronológia
Live at Budokan
(2004)
Octavarium
(2005)
Score - 20th Anniversary World Tour
(2006)

Az Octavarium a Dream Theater, amerikai progresszív metal együttes 2005-ben megjelent, nyolcadik stúdióalbuma. Az album címében szereplő "okta" előtag utal a nyolcas számra, továbbá nyolc dal szerepel a lemezen. Az album Kanada és Japán mellett tizenegy európai ország lemezeladási listáján szerepelt a Top20-ban (Magyarországon 4.), a Billboard 200-as listáján pedig a 36. helyig jutott az Egyesült Államokban.

A lemezbemutató világkörüli turné az album megjelenése után pár nappal, 2005. június 10-én startolt az európai nyári metalfesztiválokon és majd' egy évvel később, 2006. április 1-jén zárult a Radio City Music Hallban adott 20 éves jubileumi Dream Theater koncerttel, aminek felvétele Score címen jelent meg később az év folyamán.

Zene[szerkesztés]

A lemezt nyitó "The Root of All Evil" a Six Degrees of Inner Turbulence (2002) albumon megkezdett ún. "12-lépéses szvit" (Twelve-step Suite) harmadik felvonása, amely Mike Portnoy dobos alkoholizmushoz fűződő viszonyát dolgozza fel. A 2001. szeptember 11-ei terrortámadásra reflektáló "Sacrified Sons" és a címadó "Octavarium" dalokban egy 18-tagú szimfonikus zenekar kíséri az együttest. Érdekesség, hogy a 24 perces "Octavarium" hat, egyenként négyperces tételből áll, és nem csak zenéjében, de a dalszövegbe elrejtett utalásokkal is tiszteleg vele hatásai előtt a Dream Theater.

Kritikák[szerkesztés]

A Train of Thought című előző Dream Theater stúdióalbumhoz képest az Octavarium jóval rockosabb megközelítésű. Több kritika is érte az együttest, hogy a lemez egyes dalai túlságosan hasonlítanak más, ismert előadók stílusára. Az "I Walk Beside You" akár egy U2 lemezen is szerepelhetne, míg a "Never Enough" a Muse együttes "Stockholm Syndrome" című dalára emlékeztet kísértetiesen.

Az album dalai[szerkesztés]

 1. "The Root of All Evil" – 8:25
  VI. "Ready"
  VII. "Remove"
 2. "The Answer Lies Within" – 5:33
 3. "These Walls" – 7:36
 4. "I Walk Beside You" – 4:29
 5. "Panic Attack" – 8:13
 6. "Never Enough" – 6:46
 7. "Sacrificed Sons" – 10:42
 8. "Octavarium" – 24:00
  Intro
  I. "Someone Like Him"
  II. "Medicate (Awakening)"
  III. "Full Circle"
  IV. "Intervals"
  V. "Razor's Edge"

Közreműködők[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]