A Change of Seasons

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dream Theater
A Change of Seasons
középlemez
Megjelent1995. szeptember 15.
FelvételekBear Tracks Studios, Suffern, NY 1995. május
Stílusprogresszív metal
Nyelvangol
Hossz57 perc 31 mp
KiadóEastWest Records/Atlantic Records
ProducerDavid Prater & Dream Theater
Kritikák
Dream Theater-kronológia
Awake
(1994)
A Change of Seasons
(1995)
Falling into Infinity
(1997)
SablonWikidataSegítség

Az A Change of Seasons az amerikai progresszív metal együttes Dream Theater 1995-ben megjelent nagylemez hosszúságú EP-je.[1] Az album a 23 perces címadó dalt és bónusz feldolgozásokat tartalmaz. Utóbbiakat a hivatalos rajongói klub tagjainak tartott rendezvényen rögzítették 1995. január 31-én, Londonban, Ronnie Scott dzsesszklubjában. Ez az első Dream Theater-album, amelyen az együttes szintetizátorosa már Derek Sherinian volt. A lemez a Billboard 200-as listán az 58. helyig jutott az Amerikai Egyesült Államokban, míg Angliában 88. lett.

A címadó dal Mike Portnoy édesanyjának halála kapcsán az élet körforgásáról szól, az évszakok változásának, s napkelte-napnyugta metaforájának felhasználásával.[2] A szövegben többször idéznek a Holt költők társasága c. filmből.[3] Például: Seize the day és a Gather ye rosebuds while ye may. Jelentésük: „Ragadd meg a napot!”, illetve „Addig szedd a rózsabimbót, amíg tudod!”. Utóbbi egy XVI. századi angol költő, Robert Herrick Intelem a szüzeknek az idő múlatásáról c. versének részlete.

Az A Change of Seasons a Dream Theater egyik legrégebbi szerzeménye, de hosszúsága miatt a korábbi stúdióalbumokra nem kerülhetett fel. A dal 1990-ben felvett demováltozata a Dream Theater Official Bootleg sorozatában megjelent Images and Words Demos albumon hallható. Az 1995-ös EP-re az eredeti változathoz képest nagyban átdolgozták a dalszövegeket és az énekdallamokat.[4]

Az album dalai[szerkesztés]

  1. "A Change of Seasons" – 23:06
    I. The Crimson Sunrise [instrumentális]
    II. Innocence
    III. Carpe Diem
    IV. The Darkest of Winters [instrumentális]
    V. Another World
    VI. The Inevitable Summer [instrumentális]
    VII. The Crimson Sunset
  2. "Funeral for a Friend / Love Lies Bleeding" (Elton John) – 10:49
  3. "Perfect Strangers" (Deep Purple) – 5:33
  4. "The Rover / Achilles Last Stand / The Song Remains the Same" (Led Zeppelin) – 7:28
  5. "The Big Medley" – 10:34
    I. In the Flesh? (Pink Floyd)
    II. Carry on Wayward Son (Kansas)
    III. Bohemian Rhapsody (Queen)
    IV. Lovin', Touchin', Squeezin' (Journey)
    V. Cruise Control (Dixie Dregs)
    VI. Turn It on Again (Genesis)

Közreműködők[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mike Portnoy FAQ – Why is the CD A Change of Seasons referred to as an EP instead of a full length album? (angol nyelven). [2017. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 21.)
  2. Mike Portnoy FAQ – Could Mike summarize the meaning and message behind the lyrics to A Change of Seasons? (angol nyelven). [2017. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 21.)
  3. Mike Portnoy FAQ – Did the movie Dead Poet's Society influence the song A Change of Seasons? (angol nyelven). [2017. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 21.)
  4. Mike Portnoy FAQ – How much did the song change from the original version to the final recorded version? (angol nyelven). [2017. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 21.)
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap