Mafilm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mafilm
A központi irodaház Budapesten, a Róna utcában
A központi irodaház Budapesten, a Róna utcában

Alapítva 1912 (Hunnia)
1964 (Mafilm)
Tevékenység filmgyártás
Székhely 1145 Budapest, Róna u. 174.
Igazgató Zákonyi S. Tamás
Elhelyezkedése
Mafilm (Budapest)
Mafilm
Mafilm
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 31′ 06″, k. h. 19° 06′ 19″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 06″, k. h. 19° 06′ 19″
A Mafilm weboldala

A Mafilm (nemzetközileg ismert, angol nyelvű nevén Mafilm Hungarian Film Studios) Magyarország egyik legnagyobb, legrégibb filmgyártó központja, a valamikori Hunnia Filmgyár Rt utódja.

Története[szerkesztés]

Az előd Hunnia Filmgyár 1912-ben építette az első magyar filmstúdiót, egy 50x25 méteres üveg csarnokot Budapesten, a külső Lipótvárosban. Az 1910-es években létrehozott filmgyártó vállalkozások a következő évtizedben nehéz anyagi helyzetbe kerültek. A zuglói Corvin Filmgyár, miután 1928-ban tönkrement, állami kézbe került, Hunnia Filmgyár Rt néven és 1931-ben már hangosfilmeket készített. Állami segítséggel a magyar filmgyártás úgy felfutott, hogy az 1940-es évek elejére Magyarország Európa harmadik legnagyobb filmgyártójává vált.

A háború pusztításai után azonban egyetlen műterem sem maradt használható, két évbe telt, mire újraindulhatott a filmgyártás. 1964-ben a Hunnia és a Budapest Filmstúdiókat Magyar Filmgyártó Vállalat (Mafilm) néven összevonták. A vállalat kinőtte a zuglói telephelyet, ezért az 1970-es évek elején létrehozták a Fóti Filmgyárat.

A Mafilmnek volt egy úgy nevezett II. telepe a Könyves Kálmán körúton, ahol korábban a Mafirt, majd a Budapest Filmstúdió volt. A II. telepen működött a Hiradó- és Dokumentumfilm Stúdió, a Népszerű Tudományos Filmstúdió és a Katonai Filmstúdió. A II. kerületi Pasaréti út végén és volt egy filmgyár, jó ideig a Mafilm stúdója volt ez is. Mind a II. telepet, mind a pasaréti stúdiót megszüntették és lebontották néhány évvel a rendszerváltás után.

A Mafilm 1994-ben alakult részvénytársasággá. 2002 áprilisában jött létre a mai tulajdonosi struktúra: a társtulajdonosok az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Magyar Mozgókép Közalapítvány.

A mai Mafilm[szerkesztés]

A Mafilm két telephelyen működik. Zuglóban, a Róna utcában (a TV2-vel megosztva) és Fóton. A filmgyártás a fóti telephely két, egyenként mintegy ezer négyzetméteres stúdiójában folyik.

Néhány itt forgatott film[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]