Ugrás a tartalomhoz

Napló gyermekeimnek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Napló gyermekeimnek
1984-es magyar film
RendezőMészáros Márta
ProducerSzohár Ferenc
Műfajfilmdráma
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneDöme Zsolt
Operatőrifj. Jancsó Miklós
VágóKármentő Éva
JelmeztervezőKemenes Fanni
DíszlettervezőMartin Éva
Gyártás
GyártóBudapest Játékfilmstúdió
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő106 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóMafilm
BemutatóMagyarország 1984. május 3.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
KövetkezőNapló szerelmeimnek
Kapcsolódó film
További információk
SablonWikidataSegítség

A Napló gyermekeimnek 1984-ben bemutatott magyar, fekete-fehér filmdráma, amit Mészáros Márta az általa és Fakan Balázs által írt forgatókönyből. A történet főszereplője egy árva lány, aki a Szovjetunióból Magyarországra érkezve éli életét a kommunista elnyomás alatt, amihez a rendezőnő saját fiatalkora szolgált forrásul. A főszereplők közt megtalálható Czinkóczi Zsuzsa, Anna Polony, Jan Nowicki, Szemes Mari, Zolnay Pál, Bánsági Ildikó és Tóth Tamás.

Magyarországon 1984. május 3-án került a mozikba, 2015-ben pedig felújított változatot kapott, ami június 3-án DVD-n is kiadásra került. A filmnek később három folytatása is készült, a Napló szerelmeimnek, a Napló apámnak, anyámnak és a Kisvilma – Az utolsó napló.

Cselekmény[szerkesztés]

Az 1940-es években árván marad a serdülőkorú Juli, akinek szülei korábban a Szovjetunióba emigráltak. Hazatér hát Magyarországra, ahol egy Magda nevű nő fogadja be, aki egy börtönintézet vezetője. Magda igyekszik Juliba is átnevelni a kommunista eszméket, azonban a lány hajthatatlan. Mindennapjait csupán a mozizás teszi élvezhetővé és a szabad gondolkodású rokon, János, aki a nyomasztó világból nyújt neki kitörést.

Szereplők[szerkesztés]

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A XIX. Magyar Játékfilmszemle külföldi visszhangja. In Filmévkönyv 1987: A magyar film egy éve. Szerk.: Erdélyi Z. Ágnes. Budapest: Magyar Filmtudományi Intézet és Filmarchívum. 1988. 312. o. arch Hozzáférés: 2021. január 5. PDF (58,5 MB) ISSN 0230-2047  

További információk[szerkesztés]