Gyarmathy Lívia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyarmathy Lívia
Születési név Gyarmathy Lívia
Született 1932. január 8. (85 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Házastársa Böszörményi Géza
Gyermekei Böszörményi Zsuzsa
Foglalkozása filmrendező
Díjak megosztott Kossuth-díj (2000)

Gyarmathy Lívia az IMDb-n
Gyarmathy Lívia PORT.hu-adatlapja

Gyarmathy Lívia (Budapest, 1932. január 8. –) Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező. Férje Böszörményi Géza volt.

Életpályája[szerkesztés]

Gyarmathy Dezső és Mayr Emma gyermekeként született. Elvégezvén az ELTE TTE vegyész szakát, kezdetben a Kispesti Textilgyárban volt vegyészmérnök. 1964-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezőszakán. Diplomamunkája az 58 másodperc című dokumentumfilm volt, amelyben egy versenyben alulmaradt sportolót mutatott be. 1964 óta a Mafilm rendezője. Első játékfilmjét 1968-ban készítette Ismeri a szandi mandit? címmel. 1968-ban Üzenet című dokumentumfilmje kategóriadíjat kapott a miskolci fesztiválon. 1987-ben portréfilmet készített Faludy Györgyről. Recsk 1950–1953 címmel 1988-ban készítette el azt a dokumentumfilmet, amely az egykori munkatáborról és lakóiról szólt. 1996-ban elkészült ennek a témának játékfilmes feldolgozása Szökés címmel. Megvalósításában férje, Böszörményi Géza segítette, aki a recski tábor internáltja volt. Az Európai Filmakadémia tagja.

Filmjei[szerkesztés]

Rendezőként[szerkesztés]

Forgatókönyvíróként[szerkesztés]

Rendezőasszisztensként[szerkesztés]

Producerként[szerkesztés]

Egyéb munkái[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • STOP.hu
  • Fábián László: Gyarmathy Lívia; NPI–Magyar Filmtudományi Intézet és Filmarchívum, Bp., 1982 (Filmbarátok kiskönyvtára)