Gyarmathy Lívia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Gyarmathy Lívia
Született Gyarmathy Lívia
1932. január 8. (86 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Házastársa Böszörményi Géza (–2004. augusztus 21.)
Gyermekei Böszörményi Zsuzsa
Foglalkozása filmrendező
Iskolái Színház- és Filmművészeti Egyetem
Kitüntetései megosztott Kossuth-díj (2000)
Magyar Mozgókép Mestere (2004)

Gyarmathy Lívia (Budapest, 1932. január 8. –) Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező. Férje Böszörményi Géza volt.

Életpályája[szerkesztés]

Gyarmathy Dezső és Mayr Emma gyermekeként született. Elvégezvén az ELTE TTE vegyész szakát, kezdetben a Kispesti Textilgyárban volt vegyészmérnök. 1964-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezőszakán. Diplomamunkája az 58 másodperc című dokumentumfilm volt, amelyben egy versenyben alulmaradt sportolót mutatott be. 1964 óta a Mafilm rendezője. Első játékfilmjét 1968-ban készítette Ismeri a szandi mandit? címmel. 1968-ban Üzenet című dokumentumfilmje kategóriadíjat kapott a miskolci fesztiválon. 1987-ben portréfilmet készített Faludy Györgyről. Recsk 1950–1953 címmel 1988-ban készítette el azt a dokumentumfilmet, amely az egykori munkatáborról és lakóiról szólt. 1996-ban elkészült ennek a témának játékfilmes feldolgozása Szökés címmel. Megvalósításában férje, Böszörményi Géza segítette, aki a recski tábor internáltja volt. Az Európai Filmakadémia tagja.

Filmjei[szerkesztés]

Rendezőként[szerkesztés]

Forgatókönyvíróként[szerkesztés]

Rendezőasszisztensként[szerkesztés]

Producerként[szerkesztés]

Egyéb munkái[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • STOP.hu
  • Fábián László: Gyarmathy Lívia; NPI–Magyar Filmtudományi Intézet és Filmarchívum, Bp., 1982 (Filmbarátok kiskönyvtára)