Matolcsy György (filmtörténész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Matolcsy György
Született1930. május 9.
Kecskemét
Elhunyt2021. augusztus 2. (91 évesen)[1]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Matolcsy György (Kecskemét, 1930. május 9.2021. augusztus 2.) magyar filmtörténész, producer, a Pannónia Filmstúdió igazgatója, Fia Matolcsy György jegybankelnök, miniszter.

Életpályája[szerkesztés]

1952-ben jogi diplomát szerzett, 1954-ben a Számviteli Főiskolán végzett, egyidejűleg a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr-hallgatója is volt. 1951. évi alapításától kezdve dolgozott a Magyar Szinkron- és Diafilmgyártó Vállalatnál. 1957-ben a HDF rajzfilmes csoportjával együtt részt vett a Diafilmgyártó Vállalatból alakult Pannónia Filmstúdió megalapításában.

1959-től nyugdíjba vonulásáig, 1995-ig a Pannónia Filmvállalaton belül működő animációs stúdió vezetője, több száz animációs film, sorozat producere. Nagy szerepe volt a magyar animációs újhullám elismertetésében.

Egyik alapítója volt a stúdió leányvállalataként működő Kecskeméti Műteremnek, amiből alakult a rendszerváltás után a Kecskemétfilm.

Az 1960-as évek végén az Iparművészeti Főiskolán indított animációs kurzust. Ezen túl, a József Attila Tudományegyetemen tanított filmesztétikát.

1991-ben létrehozta a Pannon Animáció Alapítványt.

Írásai[szerkesztés]

Társadalmi szerepvállalása[szerkesztés]

Egy időben a Nemzetközi Animációs Filmszövetség főtitkára volt.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál életműdíja (2007)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]