Liliomfi (film, 1954)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Liliomfi
1954-es magyar film

Darvas Iván a címszerepben
Darvas Iván a címszerepben
RendezőMakk Károly
AlapműSzigligeti Ede: Liliomfi
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróBíró Yvette, Bacsó Péter, Mészöly Dezső
FőszerepbenDarvas Iván
Krencsey Marianne
ZeneVincze Ottó
OperatőrPásztor István
VágóBoronkay Sándor
Gyártás
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő109 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMokép
Best Hollywood (DVD)
BemutatóMagyarország 1955. február 24.
NDK 1956. május 11.
Korhatár12 II. kategória (F/4578/J)
További információk
SablonWikidataSegítség
Ruttkai Éva mint Erzsi és Soós Imre mint Gyuri a film egyik jelenetében

A Liliomfi Szigligeti Ede vígjátékából, Makk Károly rendezésében 1954-ben készített, 109 perces magyar film. 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar film közé.

...a szabadság, a játékosság és az ifjúság nevében készült, a képmutatás ellenében. Nagy leleménye a biedermeier világ megteremtése, ahogyan a Kolozsvárott játszódó Szigligeti Ede-vígjátékot idillikus badacsonyi, balatonfüredi környezetbe helyezte.
Bacsó Péter

Történet[szerkesztés]

A 19. század elején vándorszínészek érkeznek Balatonfüredre, hogy előadják a Rómeó és Júlia című tragédiát. A társulat fiatal színésze, Liliomfi első látásra szerelmes lesz Mariskába, aki Camillával, a nevelőnőjével nézi meg az előadást. Liliomfi, az ünnepelt színész valójában Szilvay Tódor professzor unokaöccse. A professzor látogatást tesz Camillánál, mert magával akarja vinni Mariskát, aki pedig a gyámleánya, hogy férjhez adja az egyetlen örököséhez, Szilvay Gyulához.

Badacsonyban, Kányai uram vendégfogadójában nagy a sürgés-forgás, a rengeteg vendég finomabbnál finomabb ételeket fogyaszt. Gyuri pincér és Erzsi szerelmesek egymásba, Erzsi apja, a fogadós azonban nem nézi jó szemmel a kialakuló kapcsolatot. Ő az ifjabbik Schnapsot szemelte ki a lánya jövendőbeliéül. Az ide hajóval érkező Liliomfi és a („köztársaságként” működő) társulat vezéregyénisége, Szellemfi menti meg a szerelmespárt, jól lejáratva a kérőt, az itt még sosem látott bécsi fiatalembert. Közben Szilvay professzorék is ide érkeznek postakocsival. Liliomfi pincérnek öltözve (és alaposan átmaszkírozva) férkőzik a szerelmese közelébe.

Szellemfi levelet írat Liliomfival Camillának, hogy eltávolítsa őt a barátja és Mariska közeléből, a professzort meg a primadonnájuk, a Júliát játszó, kikapós Zengőbércziné közelébe csalják. Félreértések következtében Mariska hűtlennek hiszi a kedvesét, ezért nem megy el a találkozóra, Camilla kisasszony és Zengőbércziné pedig panasszal fordul Pejachevich grófhoz: szatír garázdálkodik a környéken. Szilvay Tódor eközben összefut az unokaöccsével, és a fogadó egyik szobájába zárja; a kulcsot rábízza Kányai Zsigmondra. Liliomfi (aki valójában Szilvay Gyula) azonban az ablakon keresztül megszökik, a fogadós reggel a takarító Gyurival fut össze a szobában. A gazdag filiszter unokaöccsének vélve az egri pincért, most már ő sürgeti a lánya házasságát vele.

A professzort elfogják a pandúrok, vasra verve viszik a fogadóshoz, hogy az igazolja a kilétét. Ám Kányai is kiderítette, hogy valami hiba van a kréta körül, mert Gyuri bevallotta: ő a nép egyszerű, árva gyermeke, nem rokona Szilvaynak.

Mariska csatlakozik a társulathoz, Liliomfival, Szellemfivel és többi színésszel szekereken továbbutaznak, míg Szilvay – kiszabadulván – hintón siet utánuk Camillával. A szerelmesek azonban a szabad életet, a vándorszínészetet választják a jövendő örökség és a jólét helyett.

Szereplők[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Érdekesség[szerkesztés]

A Poligamy című magyar filmben[3] a Liliomfi több jelenete látható, illetve a filmzene fő motívuma is hallható.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Krencsei Mariann néven
  2. Rajnay Gábor néven
  3. Az 53:00 és az 54:25 között.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]