James Stewart (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(James Stewart (színész) szócikkből átirányítva)
James Stewart
Annex - Stewart, James (Call Northside 777) 01.jpg
Életrajzi adatok
Születési név James Maitland Stewart
Művésznév Jimmy Stewart
Született 1908. május 20.
Indiana, Pennsylvania
Elhunyt 1997. július 2.(89 évesen)
Los Angeles, Kalifornia
Sírhely Forest Lawn Memorial Park
Házastárs Gloria Hatrick (1949–1994)
Pályafutása
Iskolái Princetoni Egyetem
Aktív évek 19351991
Díjai
Oscar-díj Legjobb férfi főszereplő
Philadelphiai történet (1940)

James Stewart weboldala
James Stewart az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz James Stewart témájú médiaállományokat.

James Maitland Stewart (Indiana, 1908. május 20.Los Angeles, 1997. július 2.) Oscar-díjas amerikai színész.

Korai évek és karrier[szerkesztés]

James Maitland Stewart néven látta meg a napvilágot 1908. május 20.-án. Anyja, Elizabeth Ruth Johnson (1875-1953) kiváló zongorista és apja, Alexander Maitland Stewart (1871-1961), egy boltnak a tulajdonosa volt. Stewart, skót és ír származású, és református vallású volt. Ősei veteránok voltak, akik részt vettek az amerikai forradalomban, az 1812-es Brit-amerikai háborúban, és az Amerikai polgárháborúban.

1932-ben egy cserkészelőadáson játszott először amatőr színészként, miután a jónevű Princetoni Egyetem építészdiplomáját már letette. Évekig szobatársa és jó barátja volt Henry Fonda, akinek későbbi felesége, Margaret Sullavan, nem egyszer kérte őt partneréül. Jimmy Stewart – a háború előtt csak így emlegették ezt a „kissé affektáltan orrhangú, tétován lassú beszédű, nyakigláb mamlaszt” - 1935-ben szerződött le az MGM stúdióhoz. Az 1930-as években több felejthető filmben is szerepet kapott, majd az áttörést a Frank Capra-val való együttműködés hozta meg. 1939-ben a Mr. Smith Washingtonba megy c. filmjükkel arattak hatalmas sikert, amelyet tíz Oscar-díjra jelöltek, köztük Stewart jelölésével. Ám a szobrot csak a következő évben kapta meg a Philadelphiai történetben szereplő újságíró alakításáért. James Stewart 1941-ben bevonult a hadseregbe pilótának, így a következő években nem szerepelt filmekben.

A háború után[szerkesztés]

Stewart 1945-ben leszerelt a hadseregből. A háború utáni első mozifilmje Az élet csodaszép lett, Frank Capra rendezésében. Noha a film bemutatásakor elég vegyes fogadtatásban részesült, ma már nincs olyan karácsony, amikor valamelyik tévécsatorna ne vetítené le. 1948 fordulópont volt életében: ekkor kezdődött négy filmen át tartó munkakapcsolata Alfred Hitchcockkal. Az első filmje, amiben szerepet kapott, A kötél volt. A stúdió vezetői eredetileg Cary Grantet szerették volna a film főszerepére, de Hitchcock kitartott Stewart mellett. A film mindvégig izgalmas, energikus alkotás, annak ellenére, hogy mindössze egy helyszínen játszódik.

Az ötvenes-hatvanas évek[szerkesztés]

Az 1950-es években Stewart az egykori nyakigláb vígjátékszínészből komoly drámaszínésszé fejlődött. Anthony Mann westernjeiben ő volt a saját igazáért küzdő, kisemmizett hős, Hitchcock filmjeiben pedig szembenéz saját démonaival, hogy szeretteit megmenthesse. Alakította Glenn Millert a zenészt, és pilótai tehetségét is megmutathatta a Szent Lajos város szelleme c. filmben, ahol Charles Lindberghet alakította. 1958-ban Stewart szakmailag abszolút a csúcson volt. Hitchcock őt kérte fel új filmje, a Szédülés főszerepére. A korabeli kritikusok a filmet zavaros, nehezen értelmezhető mozinak titulálták, nem is aratott osztatlan sikert. Az idő azonban a készítőket igazolta. A következő évben Stewart az Egy gyilkosság anatómiájában vállalt szerepet. Ezért a filmért kapta ötödik (és egyben utolsó) Oscar-jelölését. Az 1960-as évek már évek nem hoztak újabb nagy áttörést, de James Stewart így is számtalan filmben bizonyította tehetségét. Előtérbe kerültek a westernek: Two Rade Together, Aki megölte Liberty Valance-t, How The West Was Won, Cheyenne ősz, Firecreek stb. Az 1962-es Aki megölte Liberty Valance-t volt az első közös filmje John Wayne-nel.

Kései karrier és utóélet[szerkesztés]

Az 1970-es évektől kezdve Stewart egyre kevesebb szerepet vállalt, elsősorban tévéfilmben. 1976-ban újra együtt szerepelt John Wayne-nel, a következő években pedig szerepelt az Airport '77-ben, a Lassie varázsában és A nagy álom c. Humphrey Bogart-film remake-jében. 1985-ben az Amerikai Filmakadémia életműdíjjal tüntette ki Stewartot. 1997 februárjában kórházba szállították, a szabálytalan szívműködése miatt. Június 25-én az állapota fokozatosan romlott, a jobb lábában trombózis alakult ki, ami hét nappal később vérrög formájában átterjedt a tüdejére. 1997. július 2-án halt meg Los Angelesben, 89 éves korában. Halálát tüdőembólia okozta.

Sírja, a Los Angeles-i Forest Lawn nevű temetőben található meg.

Stewart magánélete[szerkesztés]

James Stewart 1949-ben vette feleségül Gloria Hatlick McLeant. Tőle két gyermeke született 1951-ben: Kelly és Judy. Korábban kapcsolatban volt Olivia de Havilland-del, az Elfújta a szél sztárjával.

Ismertebb filmjei[szerkesztés]

A 73-as winchester című filmben (1950)
Vertigo (1958)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a James Stewart (actor) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz James Stewart (színművész) témájú médiaállományokat.