Glenn Miller

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Glenn Miller
Glen miller.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Alton Glenn Miller
Született 1904. március 1.
Iowa
Származás amerikai
Elhunyt 1944. december 15. (40 évesen)
La Manche
Pályafutás
Műfajok dzsessz
Aktív évek 1923-1944
Híres dal Chattanooga Choo Choo
Együttes Glenn Miller Orchestra
Hangszer harsona
Díjak Bronze Star Medal
Grammy Lifetime Achievement Award (2003)
Tevékenység big band, szving, zeneszerzés, hangszerelés

Glenn Miller weboldala
Együttesének weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Glenn Miller témájú médiaállományokat.

Alton Glenn Miller (Clarinda, Iowa, 1904. március 1. – ?. 1944. december 15.), amerikai dzsesszzenész, pouzanos, zeneszerző, zenekarvezető.

Glenn Miller ősei amerikai pionírok voltak, akik a 19. század közepén sokadmagukkal indultak el nyugatnak.

Az első harsonáját egy hentestől kapta tizennégy éves korában, akinek a boltjában dolgozott egy ideig. Az iskolai tánczenekarban kezdett rajta játszani. Tizenhét éves korában annyira megragadta az akkoriban felhangzó új tánczene ritmusa, hogy megszökött otthonról és egy wyomingi kisváros zenekarában kezdett játszani. 1923-ban a Colorado-i egyetem zenekarában játszott, ahol tanult. Másfél év múlva otthagyta az egyetemet és Los Angelesbe ment Max Fisher együtteséhez.

1920-30 között harsonásként dolgozott és hangszerelt Ben Pollack, Red Nicholson és mások számára. Ebben az időben ismerkedett meg Benny Goodmannel, akivel készült közös felvétele is.

Saját big bandjét 1937-ben hozta létre. Glenn Miller együttese az 1930-as évek második felében az Egyesült Államok legnépszerűbb zenekara volt. Számaik a legkedveltebb slágerek közé tartoztak.

A második világháború alatt Miller önkéntesként belépett az amerikai hadseregbe, ugyanis legfontosabb feladatának a fronton harcoló katonák szórakoztatását érezte.

Más zenészekkel együtt megalapította az Egyesült Államok Légierejének Zenekarát. Kezdetben Amerikában, majd Nyugat-Európában zenéltek.

1944. december 15-én a Londontól északra fekvő Bedfordban felszállt egy repülőgépre, ami Párizsba vitte volna. A gép eltűnt, minden bizonnyal a németek a La Manche-csatorna felett a gépet lelőtték.

A zenekar[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A zenekar; szólista: Julia Rich

A Glenn Miller Orchestra 1937-ben alakult, és rövid egy év alatt az Egyesült Államok legnépszerűbb zenekarává vált. Legsikeresebb felvételei az In The Mood, A String of Pearls, Moonlight Serenade, Chattanooga Choo Choo... voltak. A zenetörténet első aranylemeze lett a Chattanooga Choo Choo, (ami 1 millió eladott lemez után jár).

A zenekar ma is létezik, pontosabban egy vállalatbirodalom épült Glenn Miller nevére. A cégnek van egy európai részlege is, ami évi százötven-százhatvan koncertet ad szerte Európában.

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd: angol Wikipédia

Albumok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Glenn Miller; RCA Victor-LPM-31 1951 10" album
  • The Sound Of Glenn Miller; RCA Victor-LPM-1189 1956
  • This Is Glenn Miller; RCA Victor-LPM-1190 1956
  • Glenn Miller Plays Selections From "The Glenn Miller Story" And Other *Hits; RCA Victor-LPM-1192 1956 LSP-1192(e) 1962
  • Glenn Miller Concert; RCA Victor-LPM-1193 1956
  • Marvelous Miller Moods; RCA Victor-LPM-1494 1957

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]