Józsefvárosi pályaudvar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Józsefváros pályaudvar szócikkből átirányítva)
Józsefvárosi pályaudvar
A pályaudvar 2006-ban
A pályaudvar 2006-ban
Ország Magyarország
Hely Budapest VIII. kerülete
Megnyitás 1867
Bezárás éve 2005. december 10.
Felhasználási terület vasútállomás
Tulajdonos MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Része ennek Magyarország vasúti közlekedése
Időzóna közép-európai idő
Elhelyezkedése
Józsefvárosi pályaudvar (Budapest)
Józsefvárosi pályaudvar
Józsefvárosi pályaudvar
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 25″, k. h. 19° 05′ 29″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 25″, k. h. 19° 05′ 29″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Józsefvárosi pályaudvar témájú médiaállományokat.

A Józsefvárosi pályaudvar Budapest egyik történelmi fejpályaudvara volt. Az állomás Budapest VIII. kerületében, az Orczy térnél volt megtalálható. A helyén – mellébeszélő viták miatt – évek óta nem nyílik meg a teljesen kész emlékmúzeum.

Története[szerkesztés]

A MÁV első pályaudvara volt, amelyet a társaság elődjének államosításakor, 1867-ben adtak át a forgalomnak. 1867–1885 között az államvasutak budapesti főpályaudvaraként működött, ezt követően adta át a helyét a szintén a VIII. kerületben épült, nagyobb, korszerűbb Keleti pályaudvarnak.

Még a MÁV elődje, az Északi Vasút kezdte el építeni, elsősorban áruszállítási célokra. Tisza Lajos miniszter már 1872-ben előterjesztést készített a személyforgalom eltereléséről és a pályaudvar „árupályaudvarrá” alakításáról. A reprezentatív MÁV Központi Pályaudvar (a mai Keleti) 1884-es megnyitását követően 1885–1936 között kizárólag teherpályaudvarként működött. Ezt követően a Keleti pályaudvart kisegítve, személyszállítási funkciókat is ellátva üzemelt évtizedeken át. Az 1990-es években a Budapest belső részéről eltűnő ipar, a hanyatló áruforgalom megpecsételte a sorsát. A teherforgalom ma már Soroksár-Terminál állomásra érkezik, a személyvonatok pedig 2005. december 11-étől a Keleti pályaudvarra és Kőbánya-Kispest állomásra futnak be. Az utolsó személyvonat 10-én este 19:40-kor[1] gördült ki a pályaudvarról Kunszentmiklós-Tass felé.

A pályaudvaron 2014 tavaszára egy holokauszt oktatási és emlékközpont, a Sorsok Háza megnyitását tervezte a kormány,[2] ám a projekt határidőre nem készült el.[3]

Tömegközlekedés[szerkesztés]

Autóbusz[szerkesztés]

Trolibusz[szerkesztés]

Villamos[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]