Tisza Lajos (miniszter)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tisza Lajos
Tisza Lajos Ellinger.jpg
Tisza Lajos 1892-ben
(fényképezte: Ellinger Ede)
Született 1832. szeptember 12.
Nagyvárad
Elhunyt 1898. január 26. (65 évesen)
Budapest
Nemzetisége magyar magyar
Foglalkozása politikus
miniszter
kormánybiztos

Borosjenői és szegedi gróf Tisza Lajos (Nagyvárad, 1832. szeptember 12.Budapest, 1898. január 26.) politikus, miniszter, kormánybiztos.

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tisza Kálmán két évvel fiatalabb testvéröccse Debrecenben, majd Berlinben tanult. Politikai pályája 1861-ben indult, ekkor képviselőként a Határozati Párt híve volt. Majd 1865-ben a Felirati Párthoz, Deák Ferenchez csatlakozott, s részt vett a kiegyezés előkészítésében. Két évvel később már Bihar vármegye főispánja volt. A Fővárosi Közmunkák Tanácsának első alelnöke és vezetője 1870-től. 1871-től 1873. decemberi lemondásáig több kormányban töltött be közlekedési miniszteri tisztséget.

Az 1879-es szegedi nagy árvíz után Szeged város újjáépítésének teljhatalmú királyi biztosa, aki Lechner Lajost hívja maga mellé tervező mérnöknek a romváros újjáépítése céljából. Tisza Lajos kiváló együttműködéssel, jó szervezési készséggel vezényelte le a város újjáépítésének bonyolult feladatát, megbízatása 1879 áprilisától 1883. december 31-ig tartott, ennyi idő alatt épült újjá a város. A királyi biztos székhelye a Klauzál téri Új Zsótér ház volt. Tisza Lajos európai látókörű és műveltségű ember volt, kora legjobb műszaki és városrendezési elveit valósította meg Szegeden,[1] munkálkodása elismeréseképpen 1883-ban grófi címet kapott, Szeged pedig díszpolgárává és parlamenti képviselőjévé választotta.

A király személye körüli miniszter tisztségét 1892. november 19-étől 1894. június 10-éig töltötte be az első Wekerle-kormányban. 1875 és 1898 között (haláláig) az Országos Erdészeti Egyesület elnöke. Kultusza még a kommunizmus ideje alatt is tovább élt.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tisza Lajos szobra a szegedi Széchenyi téren

Szegeden a Tisza Lajos körút, az Alsóvárosban utca, valamint a róla elnevezett szakközépiskola őrzi az emlékét.

Tisza Lajos szobrát Szegeden a Széchenyi téren 1904-ben avatták fel. A szobor Fadrusz János alkotása, úgy ábrázolja Tisza Lajost, amint éppen a folyó befejezetlen rakodópartjáról szemléli, ahogyan lejjebb a munkások egy görgő segítségével egy hatalmas követ illesztenek a helyére. Fadrusz így vallott művéről:

„Ezzel a szoborral a legifjabb Magyarországot, a mai Magyarországot fogom jellemezni, nemcsak Tisza Lajost. A mai Magyarország hősei a munka hősei. Ezért szimbolikus Szeged város története, mert jó királyunk és nemzetünk elszánt és ernyedetlen munkájával újjászületett.”[2]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Bálint Sándor: Szeged. Szeged, 2003. l. 117, 127. o. ISBN 9639416495
  2. Somorjai i.m. 47. o.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tisza Lajos (miniszter) témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]