Ugrás a tartalomhoz

II. Damáz pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Damáz pápa
a katolikus egyház vezetője

Eredeti nevePoppo
Született1000
Pildenau
Megválasztása1047. december 25.
Beiktatása1048. július 17.
Pontifikátusának
vége
1048. augusztus 9.
Elhunyt1048. augusztus 9.
Palestrina
Előző pápa
Következő pápa
IX. Benedek
IX. Leó
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Damáz pápa témájú médiaállományokat.

II. Damáz (latinul: Damasus), (Pildenau, ? – Palestrina, 1048. augusztus 9.) volt a történelem 151. pápája. A harmadik német származású egyházfőként tartják számon, és immár a második, akit maga III. Henrik, német-római császár helyezett a szent székre. Damáz igen rövid ideig, mindössze 23 napig uralkodott.

Élete

[szerkesztés]

Eredetileg Poppo néven született Bajorországban, nemesi családban. 1040 előtt III. Henrik kinevezte a Brixen (Bressanone) püspökévé. 1046-ban elkísérte a magát megkoronáztatni vágyó Henriket Rómába, és fontos szerepet játszott a páviai, sutri és római zsinatokon.

Kelemen halála után ismét IX. Benedek pápa került a pápai trónra, Bonifác toszkánai őrgróf támogatásával. 1047 karácsonyán az elégedetlen rómaiak követeket küldtek a szászországi Pölthébe Henrikhez, és kérték, hogy nevezzen ki új pápát. A követek a népszerű Halinard lyoni érseket javasolták pápának, de Henrik 1048 januárjában a brixeni püspököt, Poppót nevezte meg, és utasította Bonifácot, hogy kísérje Rómába a jelöltet. Az őrgróf először tiltakozott Henrik óhaja ellen, de végül kénytelen volt meghajolni a császár akarata előtt. 1047 telén eltávolította Szent Péter trónjáról Benedeket, a pápaválasztó zsinat pedig a II. Damasus nevet felvevő tiroli püspököt választotta meg főpásztorrá, akit aztán 1048. július 17-én szenteltek fel.

Pápasága alatt csak arra volt ideje, hogy kinyilvánítsa reformszándékát.[1]

Röviddel ezután maláriában hunyt el, 1048. augusztus 9-én; a korabeli szóbeszédek azonban mérgezést emlegettek. Testét a San Lorenzo fuori le mura templomban helyezték örök nyugalomra.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Battista Mondin: Pápák enciklopédiája. SZIT, Bp., 2001. 196. ISBN 963 361 295 0

Források

[szerkesztés]

Művei

[szerkesztés]


Előző pápa:
IX. Benedek
Római pápa
1048
Vatikán címere
Következő pápa:
IX. Leó