Donusz pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Donusz pápa
a katolikus egyház vezetője
Dono I.jpg

Született ?, Róma
Róma
Megválasztása 676. november 2.
Pontifikátusának
vége
678. április 11.
Elhunyt 678. április 11.
Róma
Előző pápa
Következő pápa
II. Adeodát
Agaton
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Donusz pápa témájú médiaállományokat.

Donusz (latinul: Donus), (? – 678. április 11.) léphetett a keresztény egyház vezető hivatalába a történelem során 78.-ként 676. november 2-től. Kicsivel több mint egy évig tölthette be szent pozícióját. Több építkezés is az ő nevéhez kötődik Rómában.

Élete[szerkesztés]

Rómában született, apját Mauriciusnak nevezték. Elődje halála után több mint négy hónappal 676. november 2-án szentelték fel Róma püspökének. Életéről keveset tudunk. A Liber Pontificalis szerint ő volt az az egyházfő, aki a még ma is látható hatalmas márványtömbökkel boríttatta le a Szent Péter-bazilika előtt lévő átriumot. Felújíttatta a Via Appia mentén álló Szent Euphemia-templomot, és megújította a falakon kívüli Szent Pál-bazilikát (más feltételezések szerint azt a kis templomot, amely a legenda szerint azon a helyen épült fel, ahol Szent Péter és Szent Pál vértanúhaláluk előtt elváltak egymástól.)

Donusz uralkodása idején Reparatus ravennai érsek feladta egyházmegyéjének függetlenségét, amelyet II. Kónsztansz bizánci császár biztosított Ravennának 666-ban.

Feloszlatta azt a római szír kolostort (Monasterium Boetianum), melynek szerzetesei a nesztorianizmus tanai szerint éltek. A szerzeteseket különböző római kolostoroknál helyezte el, az épületbe pedig ortodox szerzeteseket telepített. IV. Kónsztantinosz bizánci császár levelet küldött Donusnak, amelyben közeledést mutatott a monothelétizmus kérdésében, de a levél a pápa halála után érkezett meg Rómába.

678. április 11-én halt meg, a Szent Péter-bazilikában temették el.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
II. Adeodát
Római pápa
676678
Vatikán címere
Következő pápa:
Agaton