Donusz pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Donusz pápa
a katolikus egyház vezetője
Dono I.jpg
Született ?, Róma
Megválasztása 676. november 2.
Pontifikátusának vége 678. április 11.
Előző pápa
Következő pápa
II. Adeodát
Agaton

Donusz (latinul Donus), (? – 678. április 11.) léphetett a keresztény egyház vezető hivatalába a történelem során 78.-ként 676. november 2-től. Kicsivel több mint egy évig tölthette be szent pozícióját. Több építkezés is az ő nevéhez kötődik Rómában.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rómában született, apját Mauriciusnak nevezték. Elődje halála után több mint négy hónappal 676. november 2-án szentelték fel Róma püspökének. Életéről keveset tudunk. A Liber Pontificalis szerint ő volt az az egyházfő, aki a még ma is látható hatalmas márványtömbökkel boríttatta le a Szent Péter-bazilika előtt lévő átriumot. Felújíttatta a Via Appia mentén álló Szent Euphemia-templomot, és megújította a falakon kívüli Szent Pál-bazilikát (más feltételezések szerint azt a kis templomot, amely a legenda szerint azon a helyen épült fel, ahol Szent Péter és Szent Pál vértanúhaláluk előtt elváltak egymástól.)

Donusz uralkodása idején Reparatus ravennai érsek feladta egyházmegyéjének függetlenségét, amelyet II. Kónsztasz bizánci császár biztosított Ravennának 666-ban.

Feloszlatta azt a római szír kolostort (Monasterium Boetianum), melynek szerzetesei a nesztorianizmus tanai szerint éltek. A szerzeteseket különböző római kolostoroknál helyezte el, az épületbe pedig ortodox szerzeteseket telepített. IV. Kónsztantinosz bizánci császár levelet küldött Donusnak, amelyben közeledést mutatott a monothelétizmus kérdésében, de a levél a pápa halála után érkezett meg Rómába.

678. április 11-én halt meg, a Szent Péter-bazilikában temették el.

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Reinhard Barth: Pápák: Szent Pétertől XVI. Benedekig. Pécs: Alexandra. 2008. 70. o. ISBN 978 963 370 953 5.
  • Magyar katolikus lexikon II. (Bor–Éhe). Főszerk. Diós István; szerk. Viczián János. Budapest: Szent István Társulat. 1996. Online hozzáférés
  • Thomas Oestereich: Pope Donus. in: Catholic Encyclopedia 5. New York: Robert Appleton Company. 1909. On-line elérés

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző pápa:
II. Adeodát
Római pápa
676678
Vatikán címere
Következő pápa:
Agaton