I. István pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. István pápa
a katolikus egyház vezetője
Stephen I.jpg

Született 200 k.
Róma
Megválasztása 254. május 12. k.
Pontifikátusának
vége
257. augusztus 2.
Elhunyt 257. augusztus 2.
Róma
Előző pápa
Következő pápa
I. Luciusz
II. Szixtusz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz I. István pápa témájú médiaállományokat.

I. Szent István (latinul: Stephanus), (kb. 200257. augusztus 2.), a 23. pápa a kereszténység történetében. 254. március 21-e körül választották meg I. Lucius pápa utódjának, és Novatianus ellenpápa ellenfelének. Haláláig uralkodott.

Élete[szerkesztés]

Elődeinek gyakorlatát alkalmazva ő is elítélte a novatianus tanokat, és folytatta a bűnbocsánat intézményének megerősítését. Ezért több püspökkel és teológussal szembekerült, és több vitát kirobbantott. Elveiből nem engedett, még akkor sem, amikor Szent Cyprianus sem állt mellé. Cyprianus néhány Kis-ázsiai püspökkel azt vallotta, hogy azok, akik Decius üldözéseinek idején hitehagyóak lettek, újra keresztelkedjenek meg, ezzel megújítva esküjüket Isten egyháza felé. István kiközösítette őket.

A hagyomány szerint hozzá kapcsolódik az is, hogy León valamint Astorga püspökét megerősítette hivatalukban, miután azok elfordultak a keresztény egyháztól az üldözések idején. Mivel megbánták bűneiket, István visszafogadta őket, és tisztségükben is meghagyta a két hispániai püspököt.

257. augusztus 2-án többek között ő is áldozatul esett Valerianus keresztényüldözéseinek. Vértanú-halálának emléknapját halála napján, augusztus 2-án tartják.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]


Előző pápa:
I. Luciusz
Római pápa
254257
Vatikán címere
Következő pápa:
II. Szixtusz