III. Szilveszter pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Szilveszter pápa
a katolikus egyház vezetője

Eredeti neve Giovanni dei Crescenzi – Ottaviani
Született 1000 körül
Róma
Megválasztása 1045. január 13.
Beiktatása 1045. január 20.
Pontifikátusának
vége
1045. március 10.
Elhunyt 1063 októbere
Sabina
Előző pápa
Következő pápa
IX. Benedek
IX. Benedek
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Szilveszter pápa témájú médiaállományokat.

III. Szilveszter (Róma, 1000 körül – Sabina, 1063 októbere) 1045. január 20-án lépett a pápai trónra a történelem folyamán a 148.-ként. Hivatalát a majd' fél évszázada elnyomott Crescenti családnak köszönhette. Ugyan a hivatalos vatikáni listák Szilvesztert jegyzik a pápák listáján, mégis több gond is akadhat legitimitásával, hiszen egy hosszú és kegyetlen lázadás juttatta őt a trónra.

Élete[szerkesztés]

Az évezredforduló tájékán született, eredetileg Giovanni di Sabina néven. Az egyházi pályát választva Sabina püspökévé szentelték fel. Amikor IX. Benedek pápa foglalta el a szent hivatalt Rómában, a hatalmon lévő tusculumi hercegi család esküdt ellensége, a korábban uralkodó Crescentiek lázadást robbantottak ki az egyházfő ellen, mert az alig 20 éves Benedek szégyent hozott a pápai méltóságra, és mellesleg szövetséget kötött a városi nemesek jogait tipró II. Konrád, német-római császárral. 1044 szeptemberében a harcok során Benedeket elűzték trónjáról, és helyére sok harc során végül 1045 januárjában János, Sabina püspöke léphetett.
Mivel a hivatalosan felszentelt IX. Benedek még élt, és nem mondott le trónjáról, sokan ellenpápaként tartják számon a Szilveszter nevet felvevő pápát. A pápaválasztó zsinat ugyan az egyházi törvények szerint megválasztotta, és fel is szentelte, Szilveszter hatalma mégsem lehetett tartós. Benedek Németországba sietett, III. Henrik, az új uralkodó udvarába, hogy tőle segítséget kérjen. Itt egy zsinaton Benedek kiközösítette az egyházból Szilvesztert, majd erős sereg élén hamarosan Rómába ért. 1045 áprilisában elfoglalta a várost, és elűzte a trónról Szilvesztert.
A bukott egyházfő ugyan nem fogadta el pápának Benedeket, de támogatók híján visszavonult Sabinába, ahol ismét elfoglalta helyét a püspöki székben. Véglegesen 1046-ban a Sutriban tartott birodalmi gyűlésen fosztották meg hivatalától, és ugyanekkor egy kolostor falai közé utasították Szilvesztert. De ez a császári döntés később érvényét vesztette, és Szilveszter egészen haláláig, 1063-ig a sabinai egyházmegye élén maradhatott.

Művei[szerkesztés]


Előző pápa:
IX. Benedek
Római pápa
1045
Vatikán címere
Következő pápa:
IX. Benedek