Eutükhianosz pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Eutükhianosz pápa
a katolikus egyház vezetője
Eutychian.jpg

Született 240 k.
Luni
Megválasztása 275. január 4.
Pontifikátusának
vége
283. december 7.
Elhunyt 283. december 7.
Róma
Előző pápa
Következő pápa
I. Félix
Kájusz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Eutükhianosz pápa témájú médiaállományokat.

Szent Eutükhianosz (latinul: Eutychianus), (kb. 240283. december 7.) volt a 27. pápa, akit elődje, Félix halála után kevesebb mint egy héttel választottak egyházfővé Rómában, 275. január 4-én. Egészen haláláig töltötte be ezt a hivatalt.

Élete[szerkesztés]

Uralkodásáról kevés biztosat tudunk. Az itáliai Luniban született, keresztény családban. Pápává választása után a szentmise egységesítéséért küzdött. Az egyik újítása a liturgikus szertartásrendben az volt, hogy az oltáron Eutükhianosz pontifikátusától kezdve szőlőt, babot és gabonaféléket is szenteltek. A hagyományok szerint ő volt az, aki a meggyilkolt vértanúk testére dalmatikát, a római császárok palástjára hasonlító takarót teríttetett tisztelete kifejezése végett. Ebből a palástból alakult ki a későbbi diakónusi miseruha.

A hagyomány egyébként úgy tartja, hogy 324 vértanút temetett el, ezért alakulhatott ki éppen az ő esetében a dalmatika hagyománya. Halála után a Calixtus-katakombában temették el, ahol évszázadok múltán megtalálták sírkövét is. Ünnepét december 8-án tartja a katolikus egyház.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Gergely Jenő: A pápaság története Budapest: Kossuth Könyvkiadó, 1982
  • Enciclopedia Italiana
  • Catholic Encyclopedia

Lásd még[szerkesztés]


Előző pápa:
I. Félix
Római pápa
275283
Vatikán címere
Következő pápa:
Kájusz