XII. Ince pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
XII. Ince pápa
a katolikus egyház vezetője
Pope Innocent XII.PNG

C o a Innocenzo XII.svg
Eredeti neve Antonio Pignatelli
Született 1615. március 13.
Spinazzola
Megválasztása 1691. július 12.
Pontifikátusának
vége
1700. szeptember 27.
Elhunyt 1700. szeptember 27. (85 évesen)
Róma
Előző pápa
Következő pápa
VIII. Sándor
XI. Kelemen
A Wikimédia Commons tartalmaz XII. Ince pápa témájú médiaállományokat.

XII. Ince (1615. március 13., Spinazzola1700. szeptember 27., Róma) a 242. pápa 1691-től haláláig.

Élete[szerkesztés]

Antonio Pignatelli néven született Spinazzola városában, a Nápolyi Királyság területén. Tanulmányait a római jezsuita iskolában végezte, húszévesen került VIII. Orbán pápa udvarába. Pápai követként járt Firenzében, Bécsben és Lengyelországban. Máltán inkvizítorként szolgált. 1681-ben XI. Ince kinevezte bíborossá és a Nápolyi főegyházmegye érsekévé. VIII. Sándor halálát követően a konklávé – öt hónapon át tartó tanácskozás után – Incét választotta meg a római katolikus egyház fejének.

Nem sokkal pápaságának kezdete után, 1692. június 22-én kiadta Romanum decet Pontificem kezdetű bulláját, mellyel a nepotizmust kívánta visszaszorítani: kimondta, hogy ezentúl minden pápa csak egy nepos bíborost nevezhet ki, akinek maximum jövedelmét 12 000 dukátban határozta meg. Intézkedései ellenére még három nepotista család alakult ki: XI. Kelemennel az Albaniké; XII. Kelemennel a Corsiniké és VI. Piusszal a Braschiké.

Incének sikerült rábírnia XIV. Lajost, hogy elhatárolódjék a gallikán egyháztól és törekvéseitől. 1699-ben a király fordult a pápához segítségért, az egyházfő eleget is tett kérésének, mely François Fénelon kvietista elveket valló könyvének indexre tétele volt.

A pápát foglalkoztatta a spanyol trónöröklés kérdése is. II. Károlynak, az utolsó Habsburgnak a spanyol trónon, nem született fia, országára pedig két rokona is bejelentette igényét: XIV. Lajos francia király és I. Lipót német-római császár. Károly az egyházfőhöz fordult tanácsért, aki azt javasolta neki, hogy a Wittelsbach-házból való József Ferdinánd bajor herceget jelölje utódjául, aki azonban váratlanul meghalt. Ince ezután a francia követeléseket támogatta, ezzel belekeveredve a Bourbonok és a Habsburgok között fellángoló összeütközésbe.

XII. Ince azonban már nem érte meg a fegyveres konfliktus kezdetét: 1700. szeptember 27-én elhunyt. II. Károly spanyol király november 1-jén, még a konklávé ülésezése idején követte. A rákövetkező évben pedig kitört a spanyol örökösödési háború.

Művei[szerkesztés]


Előző pápa:
VIII. Sándor
Római pápa
16911700
Vatikán címere
Következő pápa:
XI. Kelemen