XIV. János pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
XIV. János pápa
a katolikus egyház vezetője
Pope John XIV.jpg

Született ?, Pavia
Pavia
Megválasztása 983. novembere
Beiktatása 983. decembere
Pontifikátusának
vége
984. augusztus 20.
Elhunyt 984. augusztus 20.
Róma
Ellenpápa VII. Bonifác
Előző pápa
Következő pápa
VII. Benedek
XV. János
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz XIV. János pápa témájú médiaállományokat.

XIV. János (latinul: Ioannes), (? – 984. augusztus 20.) volt a történelem 138. pápája 983. novemberétől. Rövid pontifikátusa az egyik legtragikusabb egyházfői történetek egyike. Röviddel felszentelése után ismét megremegett a pápai trón fő támogatója, a Német-római Birodalom.

Élete[szerkesztés]

Eredetileg Pietro Campanora néven látta meg a napvilágot Pavia városában. Szülei neveltetését a szerzetesekre bízták, ahol hamar kitűnt értelmével és matematikai tudásával. Ezért évek múlva II. Ottó császár Itália kancellárjává nevezte ki Pétert. Ekkor került igen közeli barátságba a német udvarral és a császárral. Később visszavonult a világi hivatástól, és szülővárosának, Paviának a püspöke lett. Amikor VII. Benedek pápa 983 őszén meghalt, a császár nyomására a zsinat Pétert választotta meg a keresztény egyház élére 983 novemberében.
Hamarosan felvette a János nevet, mert nem akarta, hogy eredeti nevét megtartva esetleg Szent Péterhez hasonlítsák. Alig foglalta el a pápai trónt, Rómában már érezni lehetett a nemesek ellenállását, hiszen újra egy császárpárti egyházfő foglalta el az apostoli széket. Azonban december 7-én váratlanul meghalt a pápa legfőbb támogatója, II. Ottó. A császár igen fiatalon hunyt el. Haldoklásának idején Rómába utazott, hogy maga János készítse fel a halálra. Az uralkodó testét a Szent Péter-bazilika előcsarnokában temették el. A megüresedett trón örököse a 3 éves III. Ottó lett.

János ellenfeleinek szemében tiszta célponttá vált. Hamarosan Rómába érkezett a Bizáncba száműzött VII. Bonifác ellenpápa, és 984 áprilisában a nemesség támogatásával sikerült elfogni az egyházfőt. Bonifác az Angyalvár tömlöceibe vetette Jánost, ahol négy hónap múlva az éhség miatt, mások szerint Bonifác mérgei miatt halálát lelte. A krónikák szerint 984. augusztus 20-án halt meg.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]


Előző pápa:
VII. Benedek
Római pápa
983984
Vatikán címere
Következő pápa:
XV. János