XI. Kelemen pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
XI. Kelemen pápa
a katolikus egyház vezetője
Clement XI.jpg

C o a Clemente XI.svg
Eredeti neve Giovanni Francesco Albani
Született 1649. július 23.
Pesaro
Nemzetisége olasz
Megválasztása 1700. november 23.
Pontifikátusának
vége
1721. március 19.
Elhunyt 1721. március 19. (71 évesen)
Róma
Előző pápa
Következő pápa
XII. Ince
XIII. Ince
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz XI. Kelemen pápa témájú médiaállományokat.

XI. Kelemen pápa (Urbino, 1649. július 23.Róma, 1721. március 19.), született Giovanni Francesco Albani, a 243. katolikus pápa 1700-tól haláláig.

Dél-itáliai albán (arberes) származású volt.

XI. Kelemen nagy tévedése[szerkesztés]

1715-ben bocsátotta ki az Ex illa die bullát. Ebben kínai társadalmi szokásokat – az ősök tábláinak tiszteletét – bálványimádásként ítélt el. 1717. április 16-án hallottak először a császár – Kang Hi – tanácsosai erről. Azt tanácsolták Őfelségének, hogy – a keresztények részéről Kínát ért sérelem miatt és az ősök tiszteletének teljes tagadása következtében – száműzzék az összes misszionáriust, a templomokat rombolják le, az áttérteket pedig kényszerítsék az új hit elhagyására. A császár vonakodva ugyan, de elfogadta javaslataikat.

1939-ben, mikorra a kínai misszió megszűnt, a hit terjesztésémek Szent Kongregációja kinyilvánította, hogy az idők változtak. A kínaiak biztosították őket afelől, hogy az ősök tiszteletében semmi vallásos elem nincsen. A keresztény hitre térteknek nem kell abbahagyni őseik tiszteletét.

Az Ex illa die következményei beláthatatlanok lettek. Kína ma éppen olyan katolikus ország lehetne, mint Írország vagy Lengyelország.

A születésszabályozás egyházi tiltására való tekintettel ma Kínában az egymilliárd kommunista helyett két-három milliárd katolikus élne. A világon élő minden három katolikusból kettő kínai ábrázatú lenne, kínaiul beszélne. Ebben az esetben azonban az emberiség nagy problémái – az éhség, a stressz, az élettér és a nyersanyagok hiánya – már régen megoldhatatlanok lennének. Azt is mondhatnánk, hogy midőn XI. Kelemen pápa Kínától távol tartotta a katolicizmust, a világot megmentette a katasztrófától.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Gergely Jenő: A pápaság története, Budapest, Kossuth Könyvkiadó, 1982, ISBN 963-09-1863-3
  • Peter de Rosa: Krisztus helytartói - A pápaság árnyoldalai, Budapest, Panem Kft., 1991, ISBN 963-7628-00-2
Pénzérme Kelemen pápa arcképévelElőző pápa:
XII. Ince
Római pápa
17001721
Vatikán címere
Következő pápa:
XIII. Ince